Печени тиквички с мента и сирене


17 Юни 2016, Петък


Бързо, лесно и вкусно


Продукти:
3-4 средно големи тиквички
няколко скилидки чесън, според вкуса
една връзка мента
200 г сирене
зехтин или олио колкото поеме
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват, подсушават се и се нарязват на филийки по дължина, с дебелина около 1,5 см. Наръсват се със сол и се нареждат върху чисто парче памучен плат, за да попие водата. По същия начин могат да се подготвят и един-два патладжана (при тях е важно тъмният сок, който пускат, да бъде изкиснат първоначално в подсолена вода, защото точно той дразни после стомаха).

Ако няма грил под ръка, перфектна работа върши и оребреният тиган.
Тиганът се сгорещява максимално, подсушените тиквички се намазват с мазнина с подходяща четка (най-добре да е силиконова) и се запичат от двете страни.
Сосът се приготвя по следния начин: Скилидките чесън, заедно с малко сол, се счукват в подходящ дълбок съд. Постепенно към тях започва да се добавя олио или зехтин, докато се получи рядка хомогенна кашичка.

Предварително измитата мента се нарязва на ситно и се прибавя към чесъна. Стрива се, след което се добавя сиренето, което най-добре да е било предварително малко изкиснато от саламурата в чиста вода.
Съставките се стриват заедно, важно е сиренето да не бъде на бучки. При необходимост може да се добави още зехтин. Накрая трябва да се получи не много гъста маса.
С готовия „сос“ се мажат обилно тиквичките (и патладжаните, евентуално), след което се навиват на ролца и се подреждат в чиния. Украсява се с листенца от ментата.

За разнообразие върху грилованите зеленчуци може да се сложат фино нарязани лентички солено пушен бекон и чак тогава да се маже с ментовото сирене.
Така приготвените тиквички и патладжани могат да се ядат самостоятелно, но могат да бъдат и гарнитура на по-леки меса като пилешкото.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки