Лечение с билки при различни „женски“ болести


16 Юни 2016, Четвъртък


И майката природа може да помогне в много от случаите

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Цял набор лечебни растения могат да бъдат използвани като противоспастични и обезболяващи при смущаващата не малко жени болезнена менструация (дисменорея). Разбира се, всичко не може да бъде изброено, само най-важното и най-лесно достъпното.
Едва ли мнозина знаят, че чаят от лайка е много полезен при това страдание. Противоспастичното действие на лайката в случая се проявява бързо и благотворно, особено когато чаят се изпие горещ, на глътки. Евентуално той може да бъде смесен – по равни части лайка и копър. Подобно не по-слабо действие притежава белият равнец. Той се има предвид при хронични състояния и тогава трябва да се приема по-продължително време.

При дисменореята клинично доказана е билката прозорче или пачи очиболец (потентила ансерина) – да се различава от планинския очиболец (потентила торментила). Тя има подчертано добър ефект и въздейства върху спазмите на маточната мускултура. Освен при дисменорея може да се прилага и при застой на лохин, получил се в резултат на спазъм на маточната шийка. Билката има и известно кръвоспиращо действие. Към качествата на прозорчето трябва да се отбележи и обстоятелството, че приложението му дори в по-голямо количество е напълно безвредно. Поради по-бавното настъпване на ефекта обаче се препоръчва билката да се взема профилактично, т. е. няколко дни преди очакваната менструация, и да продължи през цялото времетраене на месечния цикъл.

Резултатите от някои по-нови изследвания твърдят, че при гинекологични заболявания по-добър ефект се получава от отвара от семената на билката, като за целта една чаена лъжичка от тях се вари 5 минути в чаша мляко и след прецеждане се пие по половин чаша сутрин и вечер.
При дисменорея  се препоръчва и чаят от седефче. Като дрога се използват цъфтящите клонки на лечебното растение. Пие се под формата на чай, като за целта 1 чаена лъжица наситнена дрога се поставя в чаша гореща вода, оставя се да престои 10 минути и се пие на глътки. Трябва да се има предвид, че като странични ефекти рядко могат да се получат обриви или отоци, а понякога и потъмняване на кожата от слънцето. Опасно е да се използва като абортивно средство!

Една много стара практика, която има стойност и днес, е да се използват етерични масла заради тяхното обезболяващо и спазмолитично действие. За целта те се накапват върху дамската превръзка или се втриват в кожата на долната част на корема. Най-често се използва смес от равни части масло от маточина, евкалипт и копър. От комбинацията като еднократна доза се прилагат 20 капки.
Главна роля като класическо средство при гинекологичните и акушерските маточни кръвотечения играе моравото рогче. Веднага обаче искам да подчертая, че след изолирането на чистите алкалоиди, използването на дрогата премина на заден план поради нейната малотрайност и нестандартизирано действие.

Препаратите от мораво рогче се прилагат в следродовия и следабортния период при функционални маточни кръвотечения, метрорагии, полипи, ендометрити, дисфункция на яйчниците. 
Основно правило в акушерството и гинекологията е, че препарати от мораво рогче не се прилагат на бременна матка. Те са силно отровни и следва да се използват само под лекарски контрол!

Подходяща при маточни кръвоизливи е и червената калина. Използваема част са корите, които се белят рано напролет – през март при започване на сокодвижението, или през есента, след узряване на плодовете – през октомври. Установено е, че кората на калината засилва тонуса на маточната мускулатура, като оказва съдосвиващо действие. То се обуславя от глюкозида вибурнин, намиращ се в кората на растението. Ето защо дрогата се прилага като кръвоспиращо по отношение на маточни кръвоизливи на основата на гинекологични заболявания, както и при болезнени и обилни менструации. Начинът на употреба посочва една чаена лъжичка от наситнените кори да се вари в 500 мл вода в продължение на 10 минути. Отварата се пие по една чаша три пъти дневно преди ядене.

Подходяща билка е и водното пипериче. Използваема част (дрога) на растението е надземната, брана в началото на цъфтежа през юли – август. При брането трябва да се внимава пиперичето да не се смеси с други видове, които нямат характерния за него парлив вкус и жлезисти точки около съцветията. Проучванията, направени в клинични условия, са установили, че дрогата притежава кръвоспиращи свойства, които се проявяват в целия организъм. Екстрактът от нея засилва съкращенията на маточната мускулатура, но в степен по-слаба от алкалоидите на моравото рогче.
Употребява се като една супена лъжица от билката се залива с 400 мл вряла вода и се оставя да кисне 2 часа. Пие се по 100 мл преди ядене три пъти дневно.
Противопоказания: Не бива да се използва при възпаления на бъбреците и пикочния мехур.

Идва ред и на овчарската торбичка – използваема част са стръковете, брани по време на цъфтежа май-август. Билката свива кръвоносните съдове и засилва тонуса на матката. Прилага се като кръвоспиращо средство главно при маточни кръвоизливи след аборт и раждане. За целта 2 супени лъжици от дрогата се заливат с 500 мл вряла вода и се оставят да киснат 2 часа. Пие се по 100 мл 3 пъти дневно преди ядене.
Широко се използва и арниката – по-точно нейните цветни кошнички без дъното. Установено е, че цветовете й усилват съкращенията на матката. Билката е високоефективно кръвоспиращо средство при следродови кръвотечения, голям плод, неправилни контракции, кръвотечения, свързани с ендокринни разстройства или с възпалителни процеси на половите органи, възпалителни усложнения след аборт и други.

По своите кръвоспиращи свойства арниката не отстъпва на моравото рогче, но е малко токсична. При употребата й се вземат 10 грама и се заливат с 200 мл вода. Ври 10 минути и след изстиване се прецежда. Пие се по една супена лъжица два пъти дневно.
Полезен при маточни кръвотечения е и планинският очиболец. Използваема част е коренището на растението, брано рано напролет или през есента – октомври, и то от 2-3-годишни екземпляри. Благодарение на съдържащите се в коренищата танини билката притежава силно кръвоспиращо действие. Прилага се при обилна менструация. За целта една супена лъжица стрити коренища се поставят в 500 мл вода да врат 10 минути. Прецедената отвара се пие по 100 мл 3 пъти дневно преди ядене.


„Гинекологични“ чайове

Съществуват и билки, които могат да се използват къде с по-голям, къде с по-малък ефект и при някои други гинекологични заболявания, като се включат в комплексното лечение. Така например особено значение имат т. нар. „гинекологични” чайове. С тях се провежда продължително лечение, предимно при хронични заболявания на яйчниците. Поради това техният състав е по-различен от тези на чайовете, които използваме при остри състояния, например дисменорея.

При хроничните гинекологични заболявания, както е известно, трябва да се преодолеят спастичното състояние в долната коремна половина и почти винаги съпътстващият запек. Към тях може да се прибави и средство, което да повлиява възпалителния процес.
Една много целесъобразна комбинация в това отношение е сместа от кори от зърнастец, стръкове и цветове от бял равнец, перца от майчин лист и коренища от троскот, взети по 25 грама от всяка билка. Приготвя се чай, от който се пие три пъти дневно по половин чаша.

Специален интерес за гинекологичната практика представлява още царичето. Използва се цялото растение с корена, брано по време на цъфтеж – през август. То се прилага широко при бяло течение, понижена функция на яйчниците, обилна менструация. За целта 2 супени лъжици дрога се поставят в 500 мл вода да врат 5 минути. Прецежда се и се пие по 100 мл 3 пъти дневно преди ядене.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки