Целебни морски растения


16 Юни 2016, Четвъртък


Медицината използва лечебните свойства на много морски растения.

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Водният извлек от кафявите морски водорасли например има учудващо хипотенцивен (намаляващ кръвното налягане) ефект. За разлика от някои мощни лекарствени средства, които действат така бързо, че човек може да колабира, ефектът от тях е мек и постепенен.
Изследвания на руски учени показват, че някои черноморски водорасли отделят противомикробни вещества, а американска фирма произвежда от тях едно от най-мощните съвременни противомикробни средства – антибиотика „Кефлин“.
Известно е също, че ефектът от топлите морски бани се засилва от прибавянето към водата на настойка от водорасли. Те действат благоприятно при рахит и при някои смущения във функцията на щитовидната жлеза.

Лапи от водорасли помагат при трудно заздравяващи рани от разширени вени по крайниците и пр. От тези водни растения са изолирани и витамини, а също и вещества, които потискат съсирваемостта на кръвта, както и стероидни съединения, годни за синтез на хормонални препарати от типа на кортизона.
От морската краставица пък е изолирано интересно вещество, което подобрява сърдечната дейност и в някои случаи спира растежа на злокачествените тумори. Екстракт от растението помага при синузит.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки