Каква е разликата между контактен и системен фунгицид


Каква е разликата между контактен и системен фунгицид
14 Юни 2016, Вторник


Трябва да се спазват правила при приготвяне на разтвори за растителна защита

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

Фунгицидите са препарати, които се използват за борба с причинителите на болести. По своя механизъм на действие те се разделят на контактни и системни.
Контактните фунгициди имат предпазно локално действие. Те се прилагат профилактично, при благоприятни условия за развитие на даден патоген, преди да е констатиранa инфекция. Тези препарати не проникват в растителните тъкани, а остават на повърхността на растенията. При ускорено развитие на културите, за опазване на младия прираст, се налагат сгъстени третирания с контактни фунгициди.

Системните фунгициди се различават от контактните – те проникват в тъканите на растенията и достигат до всички органи. Така блокират развитието и разпространението на патогените, имат лечебен и изкореняващ ефект и по-дълго последействие.
При приготвяне на разтвори за растителнозащитни пръскания е необходимо да се спазват определени правила. Когато се използват течни препарати, в пръскачката се налива около 2/3 от водата. В отделен съд с част от останалата вода се разтваря препаратът и тогава се добавя в пръскачката. След това се долива вода, така че да се получи разтвор с необходимата концентрация. За приготвяне на 10 литра 1% разтвор са необходими 9,9 литра вода + 100 ml препарат. Общото количество на водата и препарата трябва да е 10 литра.

При приготвяне на разтвори с прахообразни пестициди препаратът се разтваря с малко вода в отделен съд до получаване на хомогенна смес. След това сместа се разрежда с вода до получаване на концентриран разтвор. Концентрираният разтвор допълнително се разрежда и прибавя постепенно (през филтър) към водата в пръскачката. Следващите действия не се различават от тези, посочени при приготвянето на разтвори с течни препарати.

В случаите, когато се провежда комбинирана борба срещу болестите и вредителите по земеделските култури, трябва да се има предвид съвместимостта на пестицидите. Обикновено в опаковката за всеки фунгицид/инсектицид има приложена инструкция и информация с кои пестициди той е съвместим или несъвместим (медни препарати, сероваров разтвор, инсектициди на маслена основа и др.). Ако липсва достатъчно информация, е препоръчително в отделен съд, с малки количества от препаратите, да се направи тест за смесимост.
Разтворите за растителна защита е желателно да се използват непосредствено след приготвянето им. Третирането трябва да се извършва в тихо време, през по-хладните часове от деня.

Да припомним накратко и как се приготвя бордолезовият разтвор, който е един от най-често използваните в личното стопанство контактни фунгициди. Това става лесно, но е важно да се спазва последователността при смесване на съставките – син камък (меден сулфат) и гасена вар (калциев хидроокис).
Медният сулфат има фунгицидно и бактерицидно действие. Той се разтваря добре във вода. Калциевият хидроокис притежава антисептични свойства и неутрализира киселинността на разтворения син камък.

За приготвяне на 10 л 2% бордолезов разтвор са необходими 200 г син камък и 300 г гасена вар, а за 1% разтвор – 100 г син камък и 150 г гасена вар.
В подходящ пластмасов съд се наливат 7-8 литра вода и към нея се добавя предварително разтвореният син камък. Гасената вар се разтваря отделно в 1-2 литра вода до получаване на хомогенно варно мляко. То се прецежда през цедка и се прибавя бавно на тънка струйка в съда с разтвора от синия камък при непрекъснато разбъркване. Ако е необходимо, се долива вода – общото количество на разтвора трябва да е 10 литра.

Качественият бордолезов разтвор е с небесносин цвят и слабo алкална реакция. Реакцията на разтвора може да се контролира с червена лакмусова лента (тя трябва да посинее).
Бордолезовият разтвор трябва да се приготвя в количества, които могат да се използват  в кратък срок – до 5-6 часа след забъркването му. След това качеството му се влошава.



В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки