Приемат заявления за компенсации заради болестта нодуларен дерматит


Приемат заявления за компенсации заради болестта нодуларен дерматит
14 Юни 2016, Вторник


Животновъдите, които имат унищожена стока заради заболяването заразен нодуларен дерматит, ще получат подпомагане от общо 2 милиона лева


чрез минималната помощ de minimis, реши Управителният съвет на ДФ „Земеделие“. Заявления се приемат от 8 юни в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ на областните дирекции на държавния фонд. Срокът за изплащане на средствата е до 10 дни след подаване на заявлението.

„Подпомагането, което ще получат стопаните за едри преживни животни (ЕПЖ) под селекционен контрол на възраст над 24 месеца, е 900 лева, за ЕПЖ от 12 до 24 месеца – 720 лева, от 6 до 12 месеца – 540 лева, за животни под 6 месеца сумата е 320 лева. За останалите животни предложената ставка възраст над 24 месеца е 350 лева, от 12 до 24 месеца – 280 лева, от 6 до 12 месеца – 210 лева, за животни под 6 месеца сумата на помощта е 140 лева".
Общият размер на предоставените на един земеделски стопанин или едно и също предприятие помощи по схема de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро за период от три последователни данъчни години.

Междувременно от 2 юни започна разпределянето на 100-те хиляди ваксини от третия транш, с което против заразен нодуларен дерматит ще бъдат имунизирани всички едри преживни животни в Южна България, а през следващата седмица ще бъдат доставени още 350 хиляди дози, с които ще бъдат ваксинирани и възприемчивите животни в Северна България. Към днешна дата в страната са регистрирани 124 огнища на заболяването. Броят на засегнатите животни към момента е 2164, а тези които са умъртвени, са 2012.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки