„Орел на Дунава“ за дванадесети път


„Орел на Дунава“ за дванадесети път
13 Юни 2016, Понеделник


Тази година идват гости и от Полша

Автор: Веселин Максимов

Над 200 души от България, Румъния, Италия и Полша ще участват в тазгодишното издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“ от 10 до 12 юни в Свищов. Както дванадесет пъти досега, домакини са Община Свищов и основаните през 2005 г. групи за исторически възстановки “Първи италийски легион” и “Първа тракийска кохорта” към Съвета по туризъм в града.
Фестът отново ще се проведе в Римския легионен лагер Нове. Той ще пресъздаде бита, културата и военните сблъсъци между Римската империя и племената на траките, даките и готите.

На 10 юни между 10 и 14 часа е играта “Антични бързи, смели, сръчни”,  в която 120 ученици от различна възраст ще мерят сили в древните тракийски и гръко- римски спортни игри. 
По-късно през деня в Историческия музей в Свищов ще започне научна конференция с участието на водещи национални и международни експерти археолози, историци и туристически специалисти.

На 11 юни от 10 до 20 часа за посетители ще бъдат отворени Римският походен и варварският лагер в Нове. В 9 ч. ще започне антично кулинарно шоу.
Любопитен момент, за който се питаме дали няма да бъде обикновен кич, е кулинарното шоу, в което известният телевизионен готвач Ути Бъчваров ще сготви в огромен съд ястие по запазена автентична римска рецепта.
Предвидено е от манджата със свинско да похапнат всички свидетели на нейното приготвяне. Друг интересен момент ще бъде демонстрацията по правене на вино, според римските обичаи.

По-късно през същия ден ще има шоу в сърцето на Легиона, в което участниците ще демонстрират гладиаторски боеве, антични танци, езда и стрелба с лък. В него плавно ще се включат и желаещи от публиката. Доброволците ще се състезават в хвърляне на големи камъни, 200 метра бягане с пълно бойно легионерско снаряжение, лицеви опори и клякане с бойни доспехи.
В следобеда ще бъдат разиграни характерни сцени от бита и обичаите в римското селище, тракийския лагер и варварските шатри. Гостите ще имат възможност да разгледат древния начин на живот, да стрелят с лък и да хвърлят копие по време на лов, да се облекат в антични дрехи, да изработват глинени съдове на грънчарско колело или да пояздят кон.

Очаква се най-голямата атракция да бъде вечерното шоу в Легиона. Там ще бъде и голямата възстановка на битката между римските кохорти и варварските племена. Запланувано е тя да се състои по-късно през деня, когато започне да пада тъмнината, за да бъде по-силно впечатлението от сражението на светлината на факли. След края на схватките ще бъде връчена наградата за популяризиране на културно-историческото наследство. Традиционно това прави председателят на Италианската търговска камара в България Марко Монтеки.

Закриването на „Орел на Дунава“ ще бъде на 12 юни. В 11 часа тогава ще започне парадът на участниците. В пълно бойно снаряжение всички групи ще преминат в тържествен парад по главните улици на Свищов и ще се строят на площада пред Общината. Там на представителите на всяка група от България и чужбина ще бъдат връчени отличия, удостоверяващи тазгодишното им присъствие. Краят ще бъде поставен с ритуалното загасяне на огъня на фестивала.


Легионерите ще демонстрират своята бойна мощ Римляни срещу варвари. Кой ще победи? Румънските „Нимфи Дачие“ ще играят римски моми и невести

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки