Нашият конкурс


Нашият конкурс
12 Юни 2016, Неделя


Спомени от семейния албум


Изключително ценна снимка предостави за нашия конкурс „Спомени от семейния албум“ родственицата на Тодор Каблешков доц. Христина Колева, правнучка на Кота Кръстев.
„През 1875 г. Тодор Каблешков, представяйки се за търговец на дървен материал, обикаля София, Самоков, Пирот, населените места в Средногорието – Клисура, Сопот, Карлово, Шипка, Старосел, Пирдоп, основава революционни комитети и възобновява комитетите, създадени от Левски – започва разказа си Христина Колева. – На снимката, която пазя в семейния си албум като най-голяма не само семейна, но и историческа българска ценност, са фотографирани участниците в революционния комитет в Пирот, основан от Тодор Каблешков през 1875 г.

На втория ред вляво първият е Кота Кръстев – председател на революционния комитет, до него вторият е Тодор Каблешков, пристигнал в Пирот да основе и там революционна организация.
Кота Кръстев има двама сина и една дъщеря. По-големият негов син е известният български учен, литературен критик, философ, професор и преподавател в Софийския университет д-р Кръстю Кръстев, създател на известния литературен кръг „Мисъл“, в който са участвали нашите големи поети Пенчо Славейков, Пею Яворов, Петко Тодоров.

По-малкият син на Кота Кръстев е Михаил Кръстев, известен български художник, един от първите български графици, пионер в графичното изобразително изкуство у нас. През 2013 г. СГХГ организира ретроспективна изложба с негови творби в галерия „Васка Емануилова“. Михаил Кръстев е бил учител на скулпторката Васка Емануилова и на други български художници. Той е мой дядо. Аз съм дъщеря на неговата по-голяма дъщеря Ефросина.
Дядо ми Михаил е запазил тази историческа снимка и вдясно е написал с молив кои са лицата на нея.

От текста под фотографията се чете, че тя е направена в Българското читалищно настоятелство в Пирот и е отбелязано, че на нея позират членовете на Пиротския революционен комитет, основан в 1875 г. за общо въстание и освобождение на България от турско иго.
Посочени са и имената на членовете на комитета“ – подробно обяснява доц. Колева заснетото на този безценен кадър.

Бележка на редакцията: Ако изпращате за конкурса ни оригинали на снимките, посочвайте телефон за връзка и коректно точен адрес, на който ще ви ги връщаме, след като ги публикуваме при нас. Защото тяхното място е в семейните албуми.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки