България е в Топ 8 на Европа през 1968 г.


България е в Топ 8 на Европа през 1968 г.
България - Хърватия 2:0 - легендарен мач по пътя към Евро 2004
12 Юни 2016, Неделя


Участието ни на европейски футболни финали не е впечатляващо, но има с какво да се похвалим

Автор: Илияна Христова

На 10 юни се открива 15-ото Европейско първенство по футбол. Милиарди зрители са вперили поглед във Франция, която домакинства на най-обичаната и носеща слава спортна игра.
За съжаление България не попадна сред финалистите. В исторически план това не е изненадващо, тъй като не сме оставили впечатляваща диря на европейските първенства.
Класирали сме се само два пъти – със “Златното поколение” през 1996 г. и осем години по-късно, когато бяха последните му отблясъци. И все пак през 1968 г. сме сред първите 8 отбора на Европа. Съществува несправедлив парадокс -  постижението ни тогава де факто е най-голямото ни в първенствата на Стария континент, при това никак не лошо.

То обаче не се брои за голям успех, тъй като не се класираме на самите финали. Причината е регламентът – шампионатът се състои от четири отбора, достигнали полуфинали. България играе “едва” четвърфинал. На него се представяме повече от достойно, след като губим равностоен двубой с бъдещия шампион Италия.
В следващите редове ще представим ретроспекция на участието ни в квалификациите за европейски първенства и на самите финали. До скоро класирането на европейски шампионат бе много по-трудно, отколкото на световен – на мондиалите участваха повече отбори от Стария континент, което даваше и повече квоти в квалификациите.

Шампионатът се провежда за първи път през 1960 г. във Франция, а България играе квалификация с Югославия – отпада след 0:2 в Белград и 1:1 в София. След 4 години по пътя към Испания отстраняваме Португалия след 3:1 в София, 1:3 в Лисабон и 1:0 в трети мач в Рим, но на осминафиналите губим от Франция -  1:0 в София и 1:3 в Париж.
Стигаме до споменатата вече славна 1968 г. Пак сме срещу Португалия, която е много силен съперник - 1:0 в София и 0:0 в Лисабон. Бием Швеция - 3:0 в София и 2:0 в Стокхолм, също и Норвегия - 4:2 в София и 0:0 в Осло. Победител сме в групата. На четвъртфинала срещаме Италия – побеждаваме с 3:2 в София, но сме отстранени след загуба 0:2 в Неапол.
“Беше страхотен мач”, спомня си Петър Жеков за двубоя с италианците на 6 април 1968 г. на Националния стадион “Васил Левски”. В състава на бъдещия европейски шампион са Ривера, Мацола, Факети…

Головете за нас вкарват Котков, Дерменджиев и Жеков, а над всички блестят Аспарухов и Якимов. Това всъщност остава един от най-великите мачове в историята на националния ни отбор. Но както стана ясно, четвърфиналът несправедливо до днес не се брои за голямо постижение.
По пътя към Белгия ‘72  играем с Унгария -  3:0 в София и 0:2 в Будапеща, с Франция - 2:1 в София и 1:2 в Нант, правим равенство с Норвегия 1:1 в София и ги бием 4:1 в Осло. Но оставаме втори в групата, класира се само първият.

Четири години по-късно шампионатът е в Югославия, а в квалификациите се представяме така: с ФРГ 1:1 в София и 0:1 в Щутгарт, с Гърция 3:3 в София и 1:2 в Атина, бием Малта 5:0 и 2:0. Не можем да излезем от квалификационната група и през 1980 г. (финалите са в Италия): срещу Англия 0:3 в София и 0:2 в Лондон, с Ейре - 1:0 в София и 0:3 в Дъблин,  0:2 в София и 0:2 в Белфаст срещу Северна Ирландия, с Дания - 3:0 и 2:2.
Следват квалификациите за Франция ’84, когато срещу Югославия правим 0:1 в София и 2:3 в Сплит, бием с 1:0 Уелс в София, падаме с толкова като гости, а срещу норвежците регистрираме 2:2 в София и 2:1 навън.

Всъщност в квалификациите за Франция ‘84 също има мач легенда – загубата срещу Югославия в Сплит. Срещата е последна в групата, и двата тима се нуждаят от успех, при равенство се класира Уелс. Реално нещата са доста по-оплетени – ако бием с 1:0 или 2:1, не се знае дали ние или Уелс ще отидем на финалите, тъй като двата тима биха имали абсолютно еднакви показатели (точки, голова разлика, срещи помежду…). Жребий ще решава!
Ако бием обаче 3:2, 4:3 и т.н., се класираме ние. България играе прекрасно, прави страхотен мач, но в 90-ата минута резултатът е точно 2:2 – великолепно за Уелс. И тук настава драмата.

Секунди преди края Ради Здравков излиза сам срещу югославския вратар, вляво и дясно от него има свободни съиграчи. Наш гол ще ни даде 3:2, т.е. точния нужен резултат.
Здравков тича към вратата, съиграчите му чакат топката, но той решава да стреля сам. Не улучва… В следващата атака Югославия ни вкарва гол – драмата е огромна за България, боли и до днес. Все още по кафенета и градинки се коментира как Здравков е трябвало да отиграе топката.

Но това всъщност е поколението на Георги Димитров, Стойчо Младенов, Арабов, Садъков, Руси Гочев, Живко Господинов, които само след 2 години ще ни класират на световното първенство в Мексико и ще достигнат осминафинал. На терена са  Борислав Михайлов и Наско Сираков, които помним в какво участваха след още 8 години.
През 1988 г. европейското първенство е във ФРГ, в квалификациите бием Ейре с 2:1 в София, падаме 0:2 в Дъблин, с Белгия - 1:1 в Брюксел и 2:0 в София, срещу Шотландия - 0:0 в Глазгоу и 0:1 в София, побеждаваме два пъти Люксембург - 4:1 и 3:0.

Втори сме в групата и не успяваме да играем на финалите, но по терените се появяват Стоичков, Пенев, Костадинов… А прекрасните ни резултати срещу Белгия са забележителни, защото точно по това време тази държава е четвърта в света.
Първенството в Швеция през 1992 г. пропускаме, след като сме трети в групата. В нея играем с Швейцария - 0:2 в Женева и 2:3 в София, Шотландия - 1:1 в София и 1:1 в Глазгоу, Румъния - 3:0 в Букурещ и 1:1 в София, Сан Марино - 3:0 и 4:0. Следва незабравимото американско лято, а през 1996 г. се класираме на европейското – за първи път. То се провежда в Англия.

Квалификациите все още се помнят, а и вероятно никога няма да бъдат забравени. Защото това е вече обляната със слава Пенева чета, която буквално твори чудеса на терена – срещу Молдова, Албания, Грузия, Уелс…
Но най-голямото чудо е мачът с Германия – 3:2 на Националния стадион “Васил Левски”, след като обърнахме Фьолер и компания от 0:2. И то само няколко месеца след като ги наказахме в САЩ! Няма да разказваме този мач, помни се.

Пресен е и споменът от самите финали – 1:1 срещу Испания и отменен напълно редовен гол на Костадинов, победа срещу Румъния с 1:0 и загуба от Франция с 1:3. Испания взе точка повече от нас и продължи напред с Франция. “Който не ме харесва, да духа супата!”, каза при връщането в България Любо Пенев, а Димитър Пенев бе уволнен. На практика обаче представянето ни бе повече от добро – победа при първо участие на европейски финали, общо 4 точки.
В квалификациите за Евро 2000 (Белгия и Холандия) се представихме безславно - 0:0 с Англия в Лондон и 1:1 в София, с Полша - 0:3 в Бургас и 0:2 във Варшава, срещу злощастната Швеция -  0:1 в Бургас и 0:1 в Стокхолм, победихме единствено Люксембург - 2:0 и 3:0.

Но в следващите квалификации поправихме грешката. Това вече е четата на Пламен Марков – с Белгия 2:0 и 2:2, Хърватия 2:0 и 0:1, Андора 2:1 и 3:0, Естония 2:0 и 0:0. Класирахме се за вторите си европейски финали, а два са запомнящите се мачове – победата срещу Белгия на старта като гост, и, разбира се, над Хърватия на Националния стадион, където Бербатов и Стилян Петров блеснаха с голове.
Самото първенство в Португалия няма как да го помним с добро – 0:5 срещу Швеция, 0:2 срещу Дания и 1:2 срещу Италия. Бедата е, че последните три квалификации бяха още по-тъжни. И цялата слава е спомен, поне засега.

“През 1994 г. България се класира четвърта в света. Началото е поставено 8 години по-рано, когато отборът играе осминафинал в Мексико”, пише в една британска футболна енциклопедия.
Интересно, нали – англичаните, равнодушни и необременени спрямо нас, забелязват, че коренът за успеха ни в САЩ е положен 8 години по-рано. Правят връзка между двете събития, каквато у нас до днес никой не вижда. Изводът е, че за да береш плодове, първо трябва да посееш нещо и после доста време да се грижиш за него. За да пробием отново на европейски финали, трябва да сеем от днес.


Поколението на Георги Аспарухов - Гунди, класира България сред първите 8 в Европа

В категории: Спортен дух , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки