И това не е краят...


И това не е краят...
11 Юни 2016, Събота


Всеки седми без диплома – светлото бъдеще на България

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Резултатите от матурите са най-лошите досега от момента, в който у нас учениците полагат задължителни матури. Това изречение повтаряха с наслада всички медии, няколко дни поред. Сякаш като за чудесно онагледяване на онзи лаф на големия Джоко Росич, че около нас бъкало от хубаво и добро, а ние се вглеждаме само в утайката и само утайката коментираме. Бог да успокои Джоко Росич, той беше великан и ще го помним, докато сме живи, но това си е баш за вглеждане. Направо за изблещено опулване.
Над 10 000 двойки на матурите по математика и по български език. След десетилетия на прогресивни реформи в родното училище, министри на образованието – майстори на пастите и тортите или кухи еврочиновници, които могат да говорят 10 минути без да кажат нищо, или откровени веселяци, твърдящи, че Фредерик Жолио Кюри е пълен смотаняк, вече ударихме дъното.

Аз, обаче, мисля да ви разведря: И това не е краят! Ще има още!
Ако усилната родолюбива грижа на всяко поредно правителство да „доближи българското образование до стандартите на европейското“ продължи още десетина години, масата, която излиза на матури, ще общува почти нечленоразделно, със силна омраза към сложните съставни изречения.
Как тъй средношколците, които смайват света на олимпиадите по математика, физика или чужди езици, показват такива резултати на зрелостните изпити? Да бе, разбира се, че не точно те.

Те са любимият контрапункт, когато гадните журналисти размахват неприятните списъци с хилядите двойкаджии, развявали преди няма и две седмици красивите си прически и интелект от отворените прозорци на автомобилите.
Оповестявайки на съвременна България с възторжени крясъци, че идват да се влеят в нейния живот. Да работят за нейното светло бъдеще и да станат строители на новия живот. Или да си вземат дипломките и да се чупят оттук по посока Европа. Където няма да работят по специалността, а ще мият квото и да е. Но „ще им плащат човешки и ще ги уважават“.

Изненада! При тези масови цвайки всеки седми абитуриент остава без диплома. Хайде, ако на самия него не му пука, предполагам, че майка му и баща му ще се сцепят от срам. Ако и те не се трогнат особено, значи наистина имаме тежък проблем. Проблем с достойнството като нация, а не с похарчените пари за частни уроци по математика и други предмети.
Още един въпрос. Защо са дали толкова грешни левове за допълнителна подготовка, а умните и красиви отрочета, ревящи като ранени бизони „Еднооо.... двеее... триии.... четирии.... дванайсет“, едва изкарват тройка или не изкарват?

Чух мнение от спец, че резилът бил толкова пълен, защото задачите всъщност били много трудни – 20 парчета за час, та дори и възрастен би се затруднил да се оправи с тях.
Ако възрастният е като мен, който на две магарета сламата трудно ще раздели - да. Но пък видях по телевизията възрастни, които рекоха, че с лекота биха ги решили.
А говорим за деца със свеж мозък, които до този момент само са учили. Учили, дръжки! Ами по български и литература? Отказали да пишат есета. Нормално е, четенето на книги и мисленето са отживелица за тях, ето го светлият им пример, човекът, в когото са влюбени – министър-председателят с любима книга „Винету“. Суров мъжкар и батка, не се занимава с такива педалски работи като четене на книги. Но най ме забавлява дълбокоумната констатация, че всъщност истинската причина за над 10 000 двойки на зрелостните изпити били... усилията за ограничаване на преписването, които тази година наистина бяха сериозни?!

Не искам и да си помисля какъв отчаян дебил трябва да си, за да се оплакваш от това, че ти попречили да препишеш, да закърпиш някаква си диплома там, а истината да го духа. О, простете за клозетния език, опитвам се да подражавам на хилядите ощетени откъм драконовите мерки против преписване двойкаджии!
Ще взема да си променя мнението за министър Меглена Кунева като нищоговоряч и шампион по празнословие. Каза, че ще се бори със зъби и нокти срещу масовата преписвация и го стори.

Интересно дали ще има сили да продължи, след като й се скарат, че заради нейните принципни изпълнения лъсна грозната истина за тъпото бъдеще на китната ни Родина, в която всичко е наред и Той строи ли, строи...
Но няма какво да я мисля нея, ако я уволнят от този пост, тя навсякъде министър може да стане, за хляб и бучка сиренце ще припечели някак си.
Кръшкации. Извинени отсъствия. Фалшиви бележки от джипито. Унижение на учителите. Отказ от ежедневните задължения, присъщи на всеки младеж – да се учи в училище, за да стане истински ценен член на обществото.
Тийнейджъри, презиращи жената или мъжа, изправил се пред тях, та барем им влее малко мозък и знания в остриганите или навафлени глави. Агресивни родители, които си ги пазят.

Големи ваканции и напълно безсмислени поредици от почивни дни, като политика на „ето колко съм добър, давам ви да дремете достатъчно“. Има още доста причини за плашещата гледка „всеки седми без диплома“.
Звучи толкова вцепеняващо страшно, като онова „на сто ослепени, един с едно око“. Поне за мен. А за втрещяващото министерско „всъщност, две двойки правят тройка“ просто отказвам да разсъждавам. И аз имам разсъдък, и аз искам да го запазя възможно най-дълго време в добро състояние.

Абе, да не би пък наистина страшните резултати от зрелостните изпити да не са чак толкова страшни? Май, май намязва на някакна медийна истерия пак, нали? На някаква бомба, която медиите си измислиха и сега, баш в началото на лятото, броени дни преди започване на Европейското по футбол, подлудиха хората, та им развалиха рахатя. И Неговия, сега ако го пита някой европеец, от онези, дето им викаха конграчулейшъни, „Що са ви толко прости младежите?“ Жив саботаж е тази работа.
Да бе, да! Над 10 000 двойки. Над 10 000! И това не е краят...


В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки