Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
10 Юни 2016, Петък


В Бангладеш забраниха да се возят по трима на мотор


След последните нападения на ислямисти в Бангладеш забраниха да се качват по трима души на един мотоциклет, съобщи „Ройтерс”. Повод за това ограничение стана убийството на съпругата на висшия полицейски служител Бабула Актара. Това стана в неделя в град Читагонг. Жената е застреляна от трима ислямисти, преминали край нея върху мотор.
За да затрудни провеждането на евентуални по-нататъшни атаки, бангладешкото вътрешно министерство издаде разпореждане, с което се ограничава броят на возещите се на мотоциклет до един човек. Покрай това е забранено той да вози със себе си своята съпруга/съпруг и дори детето си.

Това ограничение не се въвежда за първи път – аналогична забрана бе наложена и през 2015 г., след като трима маскирани, отново яхнали мотор, разстреляха двама чужденци. Но по-късно решението бе отменено.
От началото на годината досега в страната са убити над 30 чиновници, полицейски служители, научни работници, представители на религиозни общности и политически активисти. Отговорността за по-голямата част от тези нападения е поета от „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“.


Саакашвили се нанесе в палатка

Губернаторът на Одеска област Михаил Саакашвили заяви, че до приключването на ремонта на шосето Одеса – Рени ще работи в палатка, опъната край пътя. Както предаде телевизионният канал „112 Украйна“, върху нея е поставен надпис „Временен кабинет на председателя на Одеската областна администрация“.

„Ще стоя тук толкова време, колкото се наложи, за да се завърши трасето“ – заявява Саакашвили, който отбелязва, че е недоволен от интензивността на работата.
Шосето е построено през 50-те години на миналия век. Саакашвили бе президент на Грузия в периода 2004-2013 г. С Указ на Порошенко преди време той получи украинско гражданство и през май 2015 г. бе назначен за областен управител на Одеската администрация.


Полицаите в Киев отказаха да охраняват гей парад

На пресконференция пред сградата на управлението на Националната полиция, състояла се в началото на седмицата, киевските полицаи заявиха, че отказват да изпълняват „престъпните заповеди на ръководството“ и да охраняват гей парада, който предстои да се проведе в украинската столица.

В своята позиция, публикувана и в социалната мрежа „Фейсбук“, те уточняват какво точно имат предвид под „престъпни заповеди“ – да бият патриотите, които ще се противопоставят на прайда.
В изявлението на служителите на реда се отбелязва също, че провеждането на гей парада в Киев ще бъде възприето негативно от обществеността и в частност „ще присъедини към сепаратистите хиляди доброволци както от украинската столица, така и от западните части на Украйна“.

Участниците в импровизирания брифинг съобщават, че всички водещи пресцентрове са отказали да им предоставят зала под наем.
Гей парадът в Киев е планиран за 12 юни. В края на май пресаташето на „Десен сектор“ Артьом Скоропадски обеща, че активисти на Организацията на украинските националисти няма да допуснат провеждането на прайда и ще устроят „кървава каша“ по време на мероприятието.
През май 2015 г. акцията на ЛГБТ активисти под наслов „Марш на равенството“ завърши половин час след започването си, след като участниците в нея бяха замеряни с пиратки.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки