Чужди разузнавания опитват да купуват стратегически обекти


Чужди разузнавания опитват да купуват стратегически обекти
10 Юни 2016, Петък


През миналата година са осъществени множество пробиви в информационната сигурност на ключови държавни ведомства

Автор: Дойчин Славов

Службите за сигурност са установили засилен интерес към България от чужди разузнавателни централи. Те са направили опит да придобият фирми, имащи отношение към енергийната сигурност, както и медии. Това е записано в годишния доклад за състоянието на националната сигурност през 2015 г., който бе одобрен от министрите на редовното им заседание в сряда.
В документа не са посочени конкретни примери или ако има такива, то те се съдържат във вариант на доклада, който е само за служебно ползване и носи гриф „Секретно”.

В информацията на правителствената информационна служба се отбелязва, че не е установено изтичане на секретни данни, но през 2015 г. са осъществени множество пробиви в информационната сигурност на ключови структури от централната и местната администрация. Споменават се атаките срещу ЦИК и сайтове на държавни институции по време на изборите през 2015 г., като се признава липсата на практика как държавата трябва да реагира на национално ниво при кибератака.

Припомняме, че през последните години станахме свидетели на множество посегателства върху сайтовете на редица министерства, НАП и дори преди две години хакери бяха успели да си направят собствена папка на уебсървъра на ДАНС. След като Меглена Кунева стана просветен министър неизвестни шегобийци пък лепнаха весел колаж в интернет портала на Министерство на образованието и науката.
Специалисти коментират, че очевидно сайтовете на много от държавните ведомства са уязвими на хакерски атаки. Тяхната сигурност лесно може да бъде пробита и съдържанието им да се манипулира. Като цяло официалните портали са с много слабо ниво на защита срещу кибератаки, категорични са компютърджиите.

Експерти в областта на информационните технологии са направили собствена проверка и са установили, че редица държавни публични регистри нямат криптирана връзка по подразбиране (специфичен протокол за защита на информацията), което позволява лесно да се извършват кражби на лични данни.
Като основни заплахи пред страната ни през миналата и тази година в доклада за състоянието на националната ни сигурност се посочват големият брой конфликти в Близкия изток, както и положението в Украйна. Ситуацията в Сирия, Афганистан, Ирак и Северна Африка ни застрашава най-вече с риска от преминаване на чуждестранни бойци и организиране на терористични нападения на българска територия.

„Предвид терористичната активност в региони в близост до страната е възможно на територията на България да бъдат създадени логистични центрове за осигуряване дейността на терористични групировки“, пишат авторите на доклада. Според тях „не следва да бъде изключена вероятността от организиране на терористични атаки на територията на България и срещу български интереси в чужбина.
През 2015 г. службите за сигурност са проверили 17 130 чужденци. За 181 лица е имало данни, че може да са заплаха за националната сигурност, поради което са били експулсирани и им е забранено да влизат повече в нашата страна.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
кики
10.06.2016 22:14:56
0
0
А Токуда и другата болница не са ли стратегически?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки