Лични обиди и срамни сцени в местния парламент на Бургас


Лични обиди и срамни сцени в местния парламент на Бургас
Общинските съветници от НФСБ и СЕК в Бургас поискаха оставката на председателя на ОбС Костантин Луков заради грубо поведение и лични нападки към опозицията
10 Юни 2016, Петък


Сесиите на ОбС в морския град приличат повече на евтин цирк, а тон за грозните изцепки дава председателят Костантин Луков

Автор: Светлана Николова

От месеци насам заседанията на Общинския съвет в Бургас произвеждат смайващи новини. Вместо за гласувани решения, полезни за морския град, медиите пишат за грозните сцени, които се разиграват в местния парламент.
Лични обиди на тема външен вид и вадене на кирливи ризи, интриги, подходящи повече за селски пазар – така преминава времето на общинските съветници на месечните им сбирки. За което иначе им се плаща от бургаските данъкоплатци.

А тон на скандалното поведение дава председателят на ОбС Костантин Луков (от ГЕРБ), който, вместо да успокоява страстите, дава воля на собствените си нерви. Заради неадекватното му поведение, на 7 юни група общински съветници от „Национален фронт за спасение на България“ и „Средна европейска класа“ поискаха оставката му. На специална пресконференция те го призоваха сам да откаже от поста заради системно уронване на престижа на институцията.

На срещата с журналисти присъстваха зам.-председателят на ОбС Георги Дражев, Ангел Божидаров и Ивайло Вагенщайн от НФСБ, както и лидерът на СЕК Георги Манев.
Стана ясно, че на събитието са били поканени и представители на всички останали политически сили в Общинския съвет, без етническата ДПС, но на практика се отзова само БСП, която изпрати общинския съветник Николай Тишев да изслуша мотивите за исканата оставка, без да взима отношение по време на самия брифинг.
„Въпреки че колегите от АБВ, Реформаторския блок и партия „Лидер“ днес ги няма тук, ви уверявам, че недоволство има и в техните групи. Потърпевши от поведението на Луков сме всички”, заяви Ангел Божидаров.

Съгласно Правилника за работа на Общинския съвет са нужни 13 подписа (общият брой на съветниците в Бургас е 51), за да се задейства процедурата по искане на оставката на Луков. От НФСБ и СЕК са уверени, че подписката ще подкрепят много повече души, тъй като недоволни от работата на председателя имало дори и сред редиците на ГЕРБ.
Управляващата партия в Бургас има 29 общински съветници, което е абсолютно мнозинство. В такава среда работата на шефа на ОбС, избран от ГЕРБ, би трябвало да е песен, но колкото и невероятно да звучи, Костантин Луков успя да се изпокара и със своите заради арогантното си и нагло поведение, категорични са от НФСБ и СЕК.

„Ние нямаме политически цели с тази инициатива, а искаме работата на местния парламент да се нормализира. Мястото на Костантин Луков не е на председателския стол на ОбС. Неговата оставка ще е първата стъпка за възвръщане на доверието на бургазлии в тази най-важна местна институция“, заяви Ангел Божидаров, който и областен координатор на НФСБ за Бургас.
Георги Дражев пък добави, че като пряко избрани от жителите на морския град съветниците не трябва да да бъдат обиждани и хулени за тяхната дейност и различните им инициативи.

„Когато един човек се самозабрави в опиянението си от властта и започне да пречи на работата, той трябва да си подаде оставка. Нашият стремеж е да опазим авторитета на институцията и на общинските съветници. Така повелява демократичната традиция, както и политическите порядки на Европейския съюз“, заяви Дражев.
Той добави, че председателят на местния парламент дори е забранил на сътрудниците в ОбС да помагат на съветниците от опозицията при оформяне на докладните им записки. Родолюбците сравниха ситуацията с аналогични скандали в ГЕРБ, при които министър-председателят Бойко Борисов е поискал и получил оставката на членове на кабинета си и народни представители на ГЕРБ, именно поради действия, които уронват престижа на Министерски съвет или Народното събрание.

„Ние настояваме Луков сам да си подаде оставката или кметът Димитър Николов, като заместник-председател на ГЕРБ, и Димитър Людиев, като шеф на групата съветници в ОбС, да му я поискат“, категорични са съветниците от двете групи.
На пресконференцията те показаха снимки на общински автомобил „Мазда“, паркиран пред дома на Луков, точно до личния му автомобил марка „Ауди“. Стана ясно, че маздатата била предоставена на шефа на ОбС лично от кмета на града, за да я ползва като служебна. Откакто това било станало обаче, Луков нацяло зарязал собствената си кола и се прибирал у дома с общинската. Ползвал я като лична, за да не натоварва с харчове за бензин семейния си бюджет.

„Само по себе си това е грубо нарушение на общинските наредби. Няма никаква яснота за какво се ползва този автомобил, не е ясно как точно се отчита горивото му. Освен това, ако Луков все пак благоволи да излезе с личното си „Ауди“, той най-безцеремонно го паркира в самия център на града, без да плаща нито за синя зона, нито за паркинг“, разкри Георги Дражев.
Общинският съветник от НФСБ напомни на председателя на ОбС да не забравя, че се води „пръв сред равни“ и законът не му дава никакви привилегии над другите общински съветници, които също като него са избрани и представляват жителите на Бургас.

Георги Манев подкрепи колегите си от Националния фронт и заяви, че Костантин Луков редовно прекъсва изказванията на съветниците от опозицията под предлог, че времето за това е свършило. „В повечето случаи Луков, типично по полицейски, следи хронометъра и безцеремонно отнема думата на съветниците по средата на изречението. Местният парламент обаче не е полицейски участък. Нуждаем се от нов председател, който да е толерантен и да уважава чуждите мнения. Аз се надявам Костантин Луков да е достатъчно морален сам да си подаде оставката, щом не може да работи с хора и толкова лесно си изпуска нервите“, добави Манев.

„На последното заседание на ОбС на всички стана ясно, че Луков не можа да се справи с воденето на сесията. Това не се случва обаче за първи път, то започна да се превръща в тревожна тенденция, на която трябва да бъде сложен край“, заяви Ивайло Вагенщайн.
Съветниците от НФСБ и СЕК бяха категорични, че ако шефът на местния парламент не подаде оставка, те ще започнат подписка за стартиране на законовата процедура за неговото отстраняване.

В края на пресконференцията съветникът от БСП Николай Тишев заяви пред медиите, че неговата група ще вземе решение до края на тази седмица дали ще подкрепи подписката срещу Луков. “Ние отчитаме, че поведението му е бе-зобразно и то петни институцията ОбС, но очаквахме да чуем кого другиго биха подкрепили колегите”, заяви Тишев. След което уточни, че най-вероятно БСП също ще поиска отстраняването на Костантин Луков.


Служебната „Мазда“ на Луков, която той ползва като личен автомобил, е паркирана пред дома му много след края на работния ден, което е нарушение на общинските наредби

В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки