България ликвидира 25% от училищата си


България ликвидира 25% от училищата си
Децата ги няма, цигани са изнесли арматурата, пустош... Такова е българското бивше училище в много села
10 Юни 2016, Петък


Равносметката от „реформата” -  537 школа са закрити за 10 години, предстои и нова вълна

Автор: Илияна Христова

Над 660 училища са закрити след 11 години трескава “реформа”. Ликвидирано е всяко четвърто школо, т.е. 25% от всички в България. “Реформата” обаче не спира, предстои нова вълна затваряне и опустошение, за което, незнайно защо, повечето медии мълчат. Но затова пък тиражират с удоволствие следната новина, която на фона на разрухата звучи повече от нелепо: Образователното министерство готви “всенароден учителски събор”, който ще събере в зала “Арена Армеец” 12 000 преподаватели, за да отпразнуват новия училищен закон...

Ако ви прилича на чума, съпроводена с пир, не сте се излъгали. Струва ви се, че има тайна в цялата работа? Няма как всичко това да е истина и да не е провокирало скандал? Не, всичко е публично, но скандал наистина няма.
Миналия петък вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева съобщи, че във ведомството й са получени предложения за закриване, преобразуване, промяна на финансирането и статута за 127 училища.
Новината бе съобщена в Народното събрание, т.е. от възможно най-високата трибуна в държавата. Процедурата даже вече е задействана.

В същото време данните на Националния статистически институт сочат, че от учебната 2006/2007 г. досега са закрити 537 школа. Именно тогава стартира “реформата”, чийто баща бе министърът на тройната коалиция Даниел Вълчев (и пръв помощник на Кунева в момента).
Равносметката сочи, че с последната порция набелязани за бастисване училища, от 2005 г. насам в България е унищожено всяко четвърто школо – от 2551 на брой, в момента те са 1887, т.е. 25% от тях вече ги няма. Данните на НСИ също са публични.

Но и това не е всичко. Предстоящото затваряне само по себе си е стряскащо, би следвало да предизвиква отзвук най-малко сред медиите и в образователния сектор. Това е така, защото закриването е втора подобна вълна след пика през 2008-2009 г.
Ето ги отново данните на НСИ: през 2007-2008 г. училищата намаляват с 80, през следващата са затворени 300 (най-много, именно тогава Вълчев се развихри), през 2009 – 2010 г. се ликвидират още 50. След това намаляват по 30-40, а в последните 2 години са закрити общо 12.

Няма деца, няма училища

Почти всичките от тези школа, включени в новия черен списък, се намират в обезлюдяващи селища. Намаляващите бройки на учениците обаче са само една от причините за тази редукция. Има и нещо друго интересно и то е свързано с новия училищен закон, който смъква прага за основното образование. То вече ще се получава след 7 клас, а не след 8-ми, както бе досега.
Така учениците още повече ще намалеят, а това в следващите години ще предизвика и нови закривания.

Наскоро неправителствени организации прогнозираха, че над 100 селища в България ще умрат окончателно веднага, щом училищата в тях пуснат кепенци. Те препоръчват държавата да ги запази, независимо че издръжката на учители и персонал там ще струва скъпо. Защото иначе пред тези населени места друга алтернатива, освен заличаване от картата, няма.

Парите следват ученика. Точка.

Такъв на практика е неолибералният модел, въведен в образованието преди години. Модел, равносилен на геноцид. Основният принцип в него е “парите следват ученика”.
Той стимулира развитието единствено на учебни заведения от големите градове. Пораженията на модела надхвърлят системата на образованието. След въвеждането му стотици села и по-малки градове се въртят в омагьосан кръг: няма хора - няма ученици – училището затваря –затвореното училище води до още по-малко хора.

Случайно ли първата вълна на ликвидиране бе при либерала Даниел Вълчев, а втората - при съпартийката му Меглена Кунева? Въпросът не е без значение и не конкретните имена са важни – важно е най-после да се преустанови този неолиберален модел, който в социални сфери като образование и здравеопазване нанесе поражения за десетилетия напред.

Дали той носи повече знания у децата, говорят резултатите от изпитите, на които се дивим всяка година (виж карето).
А напук на всичко това, пред очите на цяла България и без срам, министерството на Кунева се стяга за празник – на 19 юни в “Арена Армеец” ще събере 12 000 учители от страната, за да “дебатират” новия просветен закон - същият, който налага закриването на още училища и работни места.

Повече от ясно е, че при 12 000 души накуп няма да се свърши нищо полезно, цялата работа е пиар на Меглена Кунева. Подготовката тече от 2 месеца, а масрафът ще коства около 100 000 лв. на държавата. Но какво са те на фона на всеобщата трагедия?
Може би читателите се чудят защо при цялата тази публичност никой от многобройните медии не информира за предстоящата вълна на закриване на училища, не би камбаната за цялостната равносметка? Защо наистина е “заспал” скандалът, къде е възмущението от задаващия се варварски празник в “Арена Армеец”?

Отговорът не е свързан с конспирация. Истината е, че медиите, които си позволяват обективни новини и независими анализи, се броят на пръсти. Както и тези, които не се прекършват под огромната тежест на автоцензурата в угода на силните на деня.
Журналистиката в България отдавна е сведена до преписване на прессъобщения.
Ако например от трибуната на Народното събрание някой заяви, че закрива държавата, то медиите няма да го съобщят, ако не им е доставено от пресцентър. Казаното от Кунева и цифрите на НСИ не фигурират в прессъобщение, затова и не бяха разгласени.
Всъщност в цялата тази история не става ли дума наистина за закриване на държавата?


Двойките бегълци

В понеделник държавната телевизия БНТ разкри чутовен скандал. Колегите заслужават поздравления, че не се оставиха по течението да бъдат заблудени от стъкмистиката на МОН.
Оказа се, че двойките на матурата по математика не са 3881, както обяви министерството първоначално, а почти пет пъти повече. Зам.-министър Диан Стаматов, който до скоро бе директор на столично школо и за разлика от Кунева има представа от образование, бе оставен да се пържи на огъня.
Той призна – слабите оценки са 16 856. Така се оказа, че катастрофалните резултати са не 7%, а 35%. Не стана ясно обаче как министерството е допуснало такава гръмовна грешка, защо е излъгало.

Двойките дадоха повод и за още една галимация. Стреснато, МОН започна да се чуди как да ги намали, но вместо мерки за повишаване на знанията на децата, взе да умува промяна на оценяването – да намали точките в тестовете, за които се дава тройка (ако примерно в отделните модули за “среден” са нужни 13 точки, да ги направи по-малко).
Кунева пък се изцепи, че двойките били много, понеже била опазена тайната на отговорите.
С половин уста Стаматов заговори и че трябва да се промени същността на изпита – по математика да се дават “логически задачи, които са с текстови вариант. Да не са толкова елементарни и опростени”.

Зам.-министърът не дообясни какво точно има предвид, но ако под това разбира дори и частично отпадане на тестовата форма, следва да бъде поощрен. Огромните празнини в знанията на децата зейнаха именно след въвеждането на тестовата форма.
“Десант” писа преди няколко броя за вредата й, виждат я и все повече учители. Тестовата форма, впрочем, също е плод на западното неолиберално виждане за нещата, присадено папагалски у нас.


Вълчев и Кунева се оказаха с решаващ „принос” в родното образование Жертвите на „реформата”...

В категории: Образование , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки