Българското говеждо месо не достига


Българското говеждо месо не достига
Десислава Танева, придружавана от кмета на Горна Оряховица, се разходи покрай щандовете с горнооряховски суджук, а после отиде и на специално за нея приготвена почерпка
10 Юни 2016, Петък


Месопреработватели и държава не се разбраха за причините, довели до проблема

Автор: Здравка Христова Снимки: Авторът

Месопреработвателите вече изпадат в сериозна криза за качествено говеждо. Болестта нодуларен дерматит, заради която в Южна България бяха евтаназирани хиляди крави и телета, създава проблеми на производителите на качествени мезета. Фермерите там пък са поставени пред дилемата да се мъчат ли на ръба на оцеляването на бизнеса си или да прекратят всякаква дейност по него. Пред сериозен риск са и заводите, които имат защитени марки за производството си в Европейската комисия. 

Причините за тази криза според браншовиците са едни, според ресорния министър Десислава Танева – съвсем други. Двете страни така и не можаха да заговорят на един и същ език. Сблъсък на различни гледни точки ясно пролича в Горна Оряховица, където на 4 юни трите месни завода (единствените европейски производители на горнооряховски суджук), заедно с общината, направиха за десета поредна година Празник на горнооряховския суджук, а Танева дойде да го открие.
Този световноизвестен деликатес се произвежда само от първокачествено говеждо месо и натурални подправки, без консерванти. Суровина за него обаче все по-трудно се намира.

Горнооряховски, ама с месо от Румъния

Налага се да внасяме месо от Румъния и Полша, защото българското не достига, признават производителите Иван Стефанов и Румяна Добрева. “Цената на говеждото непрекъснато се увеличава, отделен е проблемът с намирането на качествена суровина”, посочи техният колега Христо Христов.
За този проблем министър Десислава Танева реагира неподготвена, заявявайки, че в България имало увеличение на поголовието на отглежданите животни. Тя посочи този факт, при положение че в Южна България (по думите й) трябва да бъдат унищожени 133 огнища на нодуларен дерматит по говедата. 

“Унищожени са малко над 100, а разплатени към 2 юни са още 72 огнища. Дали сме 1,5 милиона лева на стопаните за компенсация за евтаназираните им животни. 140 лв. за теле под 6 месеца и до 900 лв. за крава под селекционен контрол.
Пристигна последната трета пратка ваксини - 100 000 броя, като до 8 юни се ваксинират всички едри преживни животни на територията на Южна България. След съответното решение ще се ваксинират кравите и телетата и в Северна България. За държавната помощ de minimis бюджетът е 2 милиона лева. Това е само за евтаназираните животни”, посочи Танева.

Земеделският министър уточни, че тази помощ представлява компенсиране на загубите за този период от 6 месеца, в който след унищожаването на стадото не може да се отглеждат животни.
Проблем с недостига на българско месо за преработка имат не само производителите, ползващи говеждо, но и тези, които работят със свинско месо, все пак призна Танева.
Месопреработвателите обаче не са притеснени, че при тях може да попадне заразено месо от животни с нодуларен дерматит. 

“Тази болест е лесно разпознаваема. Един добър производител още при първата органолептика може да познае такова месо. Когато човек е отговорен, а произвеждайки храна, ние сме длъжни да сме отговорни, няма начин да закупим такова месо. Надяваме се мерките, взети от Министерството на земеделието и храните, и от Агенцията за безопасност на храните, да са адекватни и да има резултат. Започна ваксинирането на животните, дано фермерите да спазят сроковете след ваксинацията, преди да започнат да колят телета. Надявам се тази епидемия да бъде овладяна”, коментира Румяна Добрева.
Трите фирми от Горна Оряховица, една от които е на самата Добрева, на месец произвеждат общо по над 35 тона готова продукция от вкусните деликатесни “подкови”. Освен в България, прочутият с отличните си вкусови качества горнооряховски суджук се продава и в Германия, Холандия, Испания, Италия, Кипър, Белгия.

През лятото производството пада

“През летния сезон производството е по-малко, защото продуктът ни е без консерванти, не е траен. За него е нужен само специализиран транспорт”, сподели Румяна Добрева.
Димящи скари, много музика, бира и приповдигнато настроение събраха малки и големи на десетото издание на Празника на горнооряховския суджук. Проливният дъжд, който се изля в събота по обяд, не стресна стотиците горнооряховчани, събрали се в градската градина, за да се повеселят и почерпят. Погледите бяха приковани от двуметрова торта, която вместо с крем и бишкоти, беше направена от огромни суджуци. 
“На 27 май 2007 г. Община Горна Оряховица и Историческият музей поставиха началото на единствения по рода си празник. Той даде възможност на много хора да се насладят на вкуса на горнооряховския суджук, като през годините партньори в реализацията на празника са музеят и сдружение „Раховец 2007”. 

С общи усилия празникът стана национален. От 2012 до 2014 г. той бе част от проект по ОП „Регионално развитие”, което спомогна да намерим нови партньори и да привлечем към събитието младите хора. През 2015 г. в музея бе открита първата по рода си етнографска експозиция, посветена на горнооряховския суджук. Идеята ни е да съхраним традицията и да я предадем”, каза при официалното откриване на празника кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. 

Евтиното няма как да е качествено

8,5 тона пресен суджук бяха приготвили за празника тримата единствено признати от Европейската комисия производители на горнооряховски суджук. Печената на скара “подкова” се продаваше за 5 лева парче от 300 грама, а наливната бира беше по 1,50 лв.
“Нелоялната конкуренция при месопроизводителите и месопреработвателите е наболял проблем, надяваме се, че хората вече са се научили да оценяват качественото и да са разбрали, че няма как да си купуваш евтино и то да е качествено и здравословно”, коментира производителят Иван Стефанов.

Забавни "суджукарски" игри привлякоха вниманието на малки и големи в градската градина на Горна Оряховица. Състезанията бяха за най-бързо белене на суджук, най-красиво подредено плато от фините парченца на месния деликатес. Друга игра предизвика хората, опитвайки от вкусното горнооряховско гърне, да разпознаят с какви продукти е приготвено. Много бяха желаещите да поиграят на дартс, на който със стрелички се обстрелваше мишена със суджуци.

Празничната програма продължи с изпълнения на самодейни състави от общината и гости. В читалище “Братя Грънчарови - 2002” се проведе Седмият национален фестивал на фолклорните танцови клубове и групи “Фолклорна броеница”. Началото на празника на суджука беше дадено с ХІХ регионален преглед на старата градска песен “Божури”, в който се включиха 20 състава от общината.
Горнооряховчани се веселиха през почивните дни с концерти на Орхан Мурад, Здравко Мандаджиев, Цветелина Добрева,оркестър “Експрес бенд” и Нелина. Небето над Горна Оряховица беше озарено от пищна заря.


Осем тона пресен суджук беше изпечен и продаден в градската градина на Горна Оряховица Двуметрова торта със суджуци радваше горнооряховци за празника

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки