Депутати питат Цацаров кога щ съдят виновните за източването на КТБ


Депутати питат Цацаров кога щ съдят виновните за източването на КТБ
Сотир Цацаров се измъкна да дава обяснения за КТБ – трябвало да има решение на Парламента да бъде изслушан
10 Юни 2016, Петък


Няма да позволим въпроса за грабежа на десетилетието да бъде заметен под килима, категоричен е Валери Симеонов

Автор: Анна Александрова

Депутатите Валери Симеонов (ПФ), Петър Славов и Мартин Димитров (РБ) и Методи Андреев (ГЕРБ) отправиха публична покана към главния прокурор Сотир Цацаров да представи пред парламента доклад, от който да става ясно докъде е стигнало разследването за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), установени ли са виновните за източването на банката и кога ще бъдат съдени, както и предприемат ли се нужните стъпки за връщане на източените средства.

Четиримата народни представители, които мнозина наричат „Група за натиск” покрай усилията им истината за КТБ да стане публично достояние, се позовават в своето искане до главния прокурор на разпоредбата на чл. 84, т.16 от Конституцията. Те настояват Цацаров да представи пред Народното събрание „доклад за прилагането на закона по казуса „КТБ“, в това число за напредъка на разследването срещу обвиняемите лица, изправянето на Цветан Василев пред българското правосъдие и сътрудничеството между органите на държавното обвинение и синдиците на банката за обезпечаване и претендиране на максималния обем средства от източеното от банката имущество и връщането му в масата на несъстоятелността, за покриване на задълженията на „КТБ“ АД към държавния бюджет, вложителите и кредиторите й“.

„Няма да позволим въпроса за грабежа на десетилетието да остане забравен, да бъде заметен под килима. Като представители на българския народ от различни политически сили ние сме тук, за да изискаме от главния прокурор да прекрати това странно мълчание по въпроса за КТБ и да ни информира докъде стигнаха разследванията”. Това заяви председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов по време на брифинг, на който присъстваха и Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев.
Той настоя народните представители да бъдат информирани от главния прокурор докъде са стигнали разследванията и проверките и дали техен обект са всички лица, които са отговорни за този грабеж. Съпредседателят на ПФ поиска да се анализира и работата на бившите квестори на КТБ, допуснали реализирането на редица неизгодни за държавата цесии, въпреки ясния фалит на банката.

„Притиснати до стената, ние бяхме принудени да гласуваме едни 3,4 млрд. лв, за да спасим банковата система на нашата родина. Като отговорни пред своите избиратели, ще настояваме обществото да получава информация”, допълни Валери Симеонов.
„Искаме да напомним на главна прокуратура, че тя трябва да наруши дългомесечното си мълчание по въпроса и да разсее едно впечатление, което се създаде още от самото начало на фалита на КТБ – че тя е съпричастна към този фалит“, поясни на свой ред Методи Андреев. По думите му, това мълчание не помага на българското общество, не е в полза на българската държавност и в никакъв случай не ни убеждава, че в България върховенството на закона е налично.

Мартин Димитров определи работата на държавното обвинение по фалита на КТБ като „стрес тест за българското правосъдие” и призова всички замесени лица да бъдат преследвани с цялата строгост на закона.
Буквално часове след като четиримата депутати огласиха искането си до главния прокурор, от кабинета на Сотир Цацаров бе съобщено, че обвинител №1 ще представи на народните представители исканата информация по казуса КТБ, но само след решение на Парламента.
В разпространения от пресцентъра на прокуратурата отговор се изтъква, че съгласно разпоредбата на чл. 84 т.16 от Конституцията на Република България „Народното събрание изслушва и приема годишните доклади на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор, внесени от Висшия съдебен съвет, за прилагането на закона и за дейността на съдилищата, прокуратурата и разследващите органи.

Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.
При съответно решение на парламента, главният прокурор ще представи на народните представители исканата информация”,  завършва отговорът на Прокуратурата.
Депутатите Валери Симеонов, Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев си спечелиха определението „Група за натиск”, още когато поискаха от финансовия министър Владислав Горанов да предостави на Народното събрание обявения докладът на компанията „Аликс партнърс”, който дълго време се водеше толкова секретен, че дори народните представители нямаха достъп до него.

Първоначално Горанов отказа, а по-късно в секретното деловодство на парламента бе изпратен един екземпляр на доклада в оригинал – на английски език, без съпровождащ превод. Едва преди месец – на 3 май – този документ бе качен в превод на български език на сайта на синдиците на КТБ. От него става ясно, че експертите на компанията не са получили достъп до редица документи на КТБ с обяснението, че книжата се намират в прокуратурата.


В категории: Политика , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Anita Frank
22.06.2016 17:37:24
0
0
ВИЕ СТЕ, нуждаещи се от спешна КРЕДИТ, ако след това WILSON EDWARDS ЗАЕМ COMPANY е най-доброто място за да получите вашия кредит, защото когато бях в нужда от заем за по някое време беше това тази голяма компания, която да ми помогне защитени моите ЗАЕМ можете да ги СВЪРЖЕТЕ ДНЕС ЗА вашия кредит можете да ги свърже с вас чрез електронна поща (wilsonedwardsloancompany@gmail.com)
2
Lakewood Financial Institution
16.06.2016 06:25:17
0
0

Do you need a loan to start up business or to pay your bills and a corporate financial for real estate and any kinds of business financing. LAKEWOOD FINANCIAL INSTITUTIONS also offer Loans to individuals,Firms and corporate bodies at 2% interest rate. LAKEWOOD give out loan to serious minded people that are interested of loan if interested contact this email:lakewook21@gamil.com or lakewook23@yahoo.com and lakewook_financialinstitutions@consultant.com
1
КЛЮКАРКАТА
14.06.2016 18:38:05
0
0
Да Дилян Пеевски го изпратихте в Дубай с фабриките на Булгартабак с парите на на КТБ и сега вече може да гу пусне Цацаров уж на издирване. За 26 години се потулиха толкова ГРАБЕЖИ и ИЗМАМИ , вкл. до днес и ако реално се изчислят вредите само от измамните преватизации, реституции ,заменки , фондове ,данъци и трафик на цигари ,оръжие ,нарокотици и пр., освен това , сумите от техниката на Булгартабак и загубите от грабежа и изкуствения и фалит , трафика на цигари са значително много много по огромен грабеж в сръвнение то откраднатото от КТБ. И вместо Пеевски БЕЙ да е в затвора го изпраща Цацаров в Дубай. НЕ СТАВАТЕ ЛИ СМЕШНИ И ЖАЛКИ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.НА КОГО В ОЧИТЕ ХВЪРЛЯТЕ ПЕПЕЛ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки