Мутренските времена никога не са си отивали


Мутренските времена  никога не са си отивали
10 Юни 2016, Петък


Митьо Очите разпали гангстерска война в курорта „Слънчев бряг”, от МВР приспиват обществото, че ставало дума за битов скандал

Автор: Янко Георгиев

Един мъж е убит, а други двама са ранени след престрелка в сряда, малко преди 21 часа, пред дискотека „4 you"  в курорта „Слънчев бряг”. Раненият е известният несебърски наркобос Димитър Желязков – Митьо Очите, а убитият и раненият са негови охранители. Първоначално от полицията в Бургас съобщиха, че Желязков (все още) събира такса „Спокойствие” от съдържателите на заведения в курорта и така се е стигнало до размяната на изстрели.

Въпреки тази пряка препратка към мутренските времена и трибуквените застрахователни компании, в четвъртък сутринта главният секретар на МВР Георги Костов обясни гангстерската битка с битова свада за паркомясто и дори заяви, че сигурността на туристите в „Слънчев бряг” е гарантирана.
Което звучи най-малкото прекалено самоуверено, ако не и парадоксално на фона на подробностите за „битовия инцидент”, които самият Костов и шефът на националната служба „Полиция” Христо Терзийски огласиха.

Простреляният с пет куршума Димитър Желязков-Очите и цялото му обкръжение от около 40 човека са били с бронежилетки, когато са влезли в дискотеката. Там с куршуми ги е посрещнала групата на собственика Божо, съобщи Георги Костов.
Престрелка с такива мащаби няма дори във филма „Кръстникът”, но иначе общото с героите на култовия филм на Копола и Митьо Очите е в усърдието, с което защитават честта на фамилията.

Според версията на МВР малката армия на Димитър Желязков отишла да търси възмездие за побой над младеж от обкръжението на Очите, който живее на семейни начала с дъщеря му. По-рано през деня „зетят” бил понатупан след спор за паркомясто, а при последвалия телефонен разговор между Митьо Очите и собственика на дискотеката двамата нещо не се разбрали, та се наложило да облекат бронежилетките и да запашат пищовите.
Всъщност публична тайна е, че от години Димитър Желязков контролира „Слънчев бряг“ и Несебър и въпреки излежаните присъди за рекет и наркоразпространение, няма данни да е сменил бизнеса. Това се потвърждава и от думите на шефа на национална служба „Полиция” Христо Терзийски.

Според главния комисар има данни, че групата на Очите е имала неуредени финансови задължения с управители или собственици на това и други заведения в „Слънчев бряг”. В случая терминът „такса „Спокойствие” звучи повече от цинично, въпреки че с подобни налози се „препитават” както гангстери на местно ниво, така и служители на ДАИ, полицаи и прочие радетели за спокойствието и сигурността на гражданите и бизнеса.
След патакламата в „Слънчев бряг” на 8 юни първоначално са арестувани двама, а по-късно и още петима участници в престрелката. Това става ясно от лаконичната информация на пресцентъра на МВР, качена на сайта на министерството.
И докато всички електронни медии в България се надпреварваха с информации от мястото на стрелбата и със сводки за героичните усилия на бургаските медици да спасят живота на Митьо Очите, от МВР успяха да кажат всичко буквално в 7 реда.

Струва си да ги прочетете: „Сигналът за престрелка в района на заведение в курортния комплекс е получен вчера, около 20,57 часа в РУ – Несебър. Веднага към мястото са насочени полицейски екипи. Констатирана е смъртта на един мъж, двама пострадали са транспортиране до болнично заведение за оказване на медицинска помощ. Извършен е оглед на местопроизшествието. Няма данни за пострадали случайно преминаващи хора.
В резултат на предприетите незабавни заградителни действия, минути след инцидента в района са задържани двама души, чиято съпричастност към престрелката е в процес на изясняване. В хода на продължаващата оперативна работа, в полицията са отведени още петима. Установени са близо 30 души, които според първоначалните данни имат участие в инцидента.

Продължават полицейските действия на територията на пет области в страната.”
Най-интересното в цялата тази дописка не е пълното отсъствие на имена, а изречението „Продължават полицейските действия на територията на пет области в страната.” Дали пък и другаде не е имало спорове за паркоместа или още някой криминално проявен е опитал посред бял ден да убие шефа на регионален сектор за борба с организираната престъпност, както се случи в Силистра?

Що се касае до Митьо Очите, за чието лечение бургаските медици непрекъснато се консултираха със специалисти по огнестрелни рани от ВМА, а една от операциите е била извършена от хирург виртуоз (според заглавието на една публикация) – видимо се спазва традицията хора като този наркобос, Златко Баретата и Киро Японеца да бъдат лекувани най-малко по стандартите за държавен глава, независимо дали са здравно осигурени.
Всъщност Димитър Желязков има лоши спомени от предишните опити да бъде убит. На 9 ноември 2001 г. срещу него е извършен атентат в Несебър, при който загива съпругата му Тянка, брат й Славчо и бодигардът Николай Бъчваров. Според една от версиите атентатът е поръчан от столичния отговорник за наркотиците в СИК Евгени Стефанов-Женята, който няколко години по-късно бе разстрелян пред софийски фитнесклуб.

През януари 2005 г. Очите е арестуван в Стара Загора, за да бъде предотвратена битка между неговата банда и групировката на Златомир Иванов - Златко Баретата. През юли същата година е задържан за разпит след бомбения атентат в Обзор, при който загиват 2-годишната дъщеря и съпругата на концесионера на местния плаж Рали Пенков, а през септември – заради въоръжен грабеж и бой с хора на току-що застреляния Георги Илиев, станал край Харманли година по-рано.

Лежал е и в затвора, въпреки че според очевидци всъщност се е радвал на барбекю и други екстри в затворническо общежитие, откъдето е продължавал да управлява бизнеса си с твърда ръка. От криминалното му досие става страхотен сценарий за сериал като „Октопод” например, защото Митьо Очите е под светлината на прожекторите и дъжда от куршуми още от времето на ВИС и СИК.
Буквално върви и пее под дъжда, пазен от дузина ангели хранители. За съжаление той не е единственият такъв „герой”, въпреки че е от последните живи ветерани от ъндърграунда.

Премиерът Бойко Борисов определи престрелката в „Слънчев бряг” като „махленска свада на кандидат-зет с бивш затворник”, но окачестви последвалите действия на МВР като грешка и прати по спешност вътрешния министър Румяна Бъчварова в Бургас, въпреки че тя трябваше да пътува до Брюксел за среща на вътрешните министри от ЕС. Явно „махленската свада” изисква министерско присъствие.
Обяснимо е. Защото и след този случай няма нищо по-логично от въпроса дали мутренските времена се завръщат или никога не са си отивали.


Димитър Желязков се радваше на лукс в затвора Снимка: Фейсбук Група агресивни младежи (вляво) беше окупирала спешното отделение на бургаската болница до късно през нощта на 8 юни Снимка: Флагман

В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки