Родопски клин с булгур


10 Юни 2016, Петък


Подбрано от българската кухня


Продукти:
1 кг бяло брашно
300 г булгур
250 г масло
щипка сол
4-6 яйца
500 мл прясно мляко
по желание - пудра захар или мед

Традиционният родопски клин се прави с точени кори, ориз, яйца, сирене, краве масло и сол. Приготвя се подобно на обикновена баница с разликата, че в плънката се слага ориз. В миналото този родопски специалитет се е поднасял на трапезата само на празник или на специален ден като сватба, раждане на дете, кръщене. В зависимост от плънката отгоре е бил поръсван с петмез, захар или кехлибарен мед.
Точно за тази стара родопска рецепта обаче вместо ориз се ползва булгур, който предварително се сварява в подсолена вода.

От брашното се замесва тесто – нито много меко, нито твърдо, само с вода и щипка сол, след което се оставя на топло място да почине, докато се приготви плънката.
Към сварения и отцеден добре от водата булгур се прибавят прясното мляко и разбитите яйца. Разбърква се добре и също се оставя настрани.
Тестото се разделя на малки топки и всяка от тях се разточва на кора с диаметър колкото на тавата, в която ще се пече клинът.
Дъното на тавата обилно се намазва с разтопено краве масло, слага се първата кора, покрива се с плънка, после пак кора и плънка, докато корите и булгурът свършат. Между пластовете задължително се слага масло. Подредбата завършва с кора, която също се намазва с масло.

Не се реже на парчета както традиционната баница. Пече се в предварително загрята фурна. Щом клинът се зачерви отгоре, се обръща обратно – или с помощта на голяма дървена шпатула, или направо се прехвърля в друга тава със същия размер.
Пече се, докато се зачерви и от другата страна.
Когато е напълно готов, се покрива с чиста и суха памучна кърпа (месалче) и се оставя така да поизстине.

Родопският клин може да се похапва за закуска, може да замести обяда или вечерята. Ако ще е като основно ядене, към него може да се сервира овче или козе сирене (важното е да е от истинско мляко, а не „млечен имитиращ продукт“), чаша айран, салата от тученица и рукола с пресен лук и чесън.
Ако обаче клинът е предназначен за десерт, преди сервиране отгоре се посипва с пудра захар или пък се маже с пчелен мед.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки