Подбрано


10 Юни 2016, Петък


Седмица на гъбите


Супа от кладница с вкус на шкембе чорба

Продукти:
500 г гъби кладница
1 ч.ч. прясно мляко
60 г масло
2 с.л. брашно
лют червен пипер, чесън и оцет за подправка

Начин на приготвяне:
Гъбите се измиват, отцеждат се от водата. Дебелата част на пънчетата се изрязва. Гъбите се режат на средно големи парчета.
Маслото се загрява в тенджерката, в която ще се приготвя супата. Добавят се гъбите и се разбърква. Държат се, докато омекнат и пуснат сока си.
Добавя се брашното, като се разбърква енергично, за да не се образуват бучки.
Прибавят се прясното мляко и две чаени чаши вода, без да се спира бъркането. Подправя се със сол на вкус и се оставя да поври на бавен огън 10-15 минути.
Супата се сервира с лют червен пипер и счукан чесън, разбъркан с оцет.

Както при оригиналните рецепти за шкембе чорба, и тук има няколко вариации.
Супата може да се застрои с кисело мляко и яйце по следния начин: Три пълни супени лъжици кисело мляко се разбъркват с едно яйце и щипка сол. Тази смес се прибавя към още горещата чорбица, сготвена по указания по-горе начин.
При този вариант допълнително се запържва олио с троха хляб и щом се махне от котлона и спре да цвърчи, към него се добавя червен пипер.
При сервиране към фалшивото „шкембе“ се добавя по една-две лъжици от това олио, след което се поръсва с лют червен пипер и се подправя със счукан чесън и оцет.


Ризото с гъби манатарки

Продукти:
500 г. пресни манатарки или шепа сушени
700 мл бульон от гъби
40 г масло
1 с.л. зехтин
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
200 г ориз
1 чаша сухо бяло вино
прясна мащерка
морска сол
черен пипер
30 г сирене Пармезан

Начин на приготвяне:
Тази рецепта става най-добре с пресни манатарки, но ако не им е сезон в момента, могат да се заменят и със сушени. В този случай се накисват във вода, докато набъбнат.
Лукът и чесънът, ситно накълцани, се задушават за няколко минути в половината от маслото и зехтина. Прибавя се оризът, като се бърка непрекъснато, за да не почне да се пържи. Щом зрънцата станат прозрачни, се добавя и виното, като бъркането продължава.

Щом оризът го поеме нацяло, се добавя един черпак горещ бульон, след което гъбите и щипка сол. Разбърква се, изчаква се малко и се прибавя още един черпак горещ бульон. Процедурата се повтаря, докато всичкият бульон се прехвърли в съда с ориза.  
Щом оризът е готов, съдът се сваля от котлона. Към ястието се добавят останалото масло, мащерка и настърган пармезан. Захлупва се с похлупак и се оставя да почине няколко минути, преди сервиране.
Сервира се с настърган пармезан и украса от щипка накълцан магданоз или босилек.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки