Наследяване на имущество след смъртта на съпруг/а


09 Юни 2016, Четвъртък


През август 2015 г. съпругата ми почина. Аз останах да живея сам в апартамент, който е строен по време на брака ни - съпружеска имуществена общност (СИО).


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

В нашата община „Красно село“ данъчният отдел има две стаи за подаване на данъчна декларация по чл. 14 от ЗМДТ – в едната служителите ми казват, че получавам ¾ идеални части от имота, а децата поделят останалата ¼ и. ч., в другата стая ми казват, че делът на починалата ми съпруга се поделя на три, между мен и двете ми деца.
Моля за вашия компетентен отговор на следните въпроси:

Каква е разликата при наследяване на преживял съпруг на имот СИО и наследствен имот на покойника? Има ли разлика, ако децата са едно или две за частта на преживелия съпруг при СИО и наследствен имот на починалия съпруг и каква е тя?
Тъй като искам да сключа договор с едното си дете за гледане и издръжка и да му оставя в наследство моята част от имота, за мен е важно тя да кореспондира с данъчната декларация по чл. 14 от ЗМДТ.

Същото важи и за наследствен имот на моята съпруга от баща й в с. Василовци, община Драгоман. Където тя наследява 1/5 и. ч., тъй като дядо й има пет деца. Там също ще подавам декларация по чл. 14 от ЗМДТ.
Ще ви моля за съвет и по този казус, защото не съм юрист, а нямам пари за адвокати, затова ви моля за отговор във възможно най-краткия срок, за да си платя данъка за 2016 г. и да си направя завещанието.
Стефан Станчев,
София

Съгласно чл. 9, ал. 1 от Закона за наследството (ЗН) съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете. Във вашия случай след смъртта на съпругата ви ще получите 1/2 от имота съпружеска имуществена общност (СИО). Другата 1/ 2, която попада в масата на наследството, ще разделите заедно с двете си деца или всеки от вас ще получи 1/3 от нея. Ако имотът не беше СИО, вие и всяко от децата щяхте да получите по 1/3 от него. Разликата се състои в това, че при имота, представляващ СИО, първо се отделя 1/2 част, която е собственост на преживелия съпруг, а другата 1/2, принадлежала на починалия, се включва в наследствената маса и се разделя между наследниците съгласно правилата, установени в ЗН.      

На детето си може да прехвърлите единствено притежаваната от вас идеална час  и от недвижимия имот, като той ще бъде съсобственик с другото ви дете и ще трябва да изкупи неговата идеална част, за да бъде собственик на целия имот.
По отношение на имота, от който починалата е притежавала 1/5 идеална част, същата ще се раздели поравно между вас и двете ви деца. За същия имот следва да се извърши делба, в противен случай имотът ще остане съсобствен. 
Що се отнася до съобщението за заплащане на пълния размер на дължимите местни данъци и такси, а не съобразно падащата ви се част от имота, следва да се обърнете със запитване към общинската администрация на Драгоман.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Нана Иванова
05.10.2022 11:05:54
0
0
Здравейте!
С мъжа ми нямаме брак, живеем на семейни начала от 6 години.
Сестра му обаче има дете и съпруг. Майката на мъжа ми има жилище което не е прехвърлила на никой от тях двамата, а баша им е починал. След смъртта на маъка им само те двамата брат и сестра ли имат право от жилището или и съпругът на сестра му също има право.
Пропуснах да спомена че бракът е сключен в Гърция, в България нямат сключен брак.
1
Елена Касапова
05.10.2018 12:04:48
5
4
Майка ми е женена втори брак.той няма деца има две сестри те имат деца.Тъй като те се дели ха земите по времето на брака .и има къща придобита преди брака майка ми и ние като нейни деца имаме ли право на наследство .Тя има повече от 10години брак.
19ba9
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки