Тайните на вълшебните вкусни и полезни ягоди


09 Юни 2016, Четвъртък


С тяхна помощ можем да подобрим паметта си и да избелим зъбите си


Отдавна е доказана ползата от ягодите за нашия организъм. В тях се съдържа цял комплекс от витамини – от групата В, витамин С, фолиева киселина, както и много макро- и микроелементи, такива като калий, калций, натрий, желязо, фосфор, магнезий и цинк.
Учените са установили, че ароматният плод е от полза при много здравословни проблеми, а също и като профилактика срещу различни заболявания. 
Особеност на хранителния състав на ягодата е, че тя не съдържа абсолютно никакви мазнини, при това в 100 г от нея се съдържат 3 г растителни влакна, 7 г моно- и дизахариди, 1 г белтъчини.

Енергийната й стойност е 46 кКал на 100 г и тя смело може да се консумира от всички, включително и от тези, които мечтаят да отслабнат.
Ягодата прочиства кръвта и намалява нивото на холестерина. Това е доказано с редица изследвания. Италиански и испански специалисти са доказали, че употребата й намалява холестерина в кръвта с 8,8%, липопротеините – с 13,7% и броя на триглицеридите – с 21%. Освен това подобрява кръвната плазма.

Плодът подобрява  работата на сърдечносъдовата система и предотвратява инфарктите. Резултатите от експеримент, в който са участвали 93 хиляди жени от 24 до 42 години, показват, че при тези, които често ядат ягоди, с 32% се намалява рискът от възникване на инфаркт в сравнение с тези, които ги консумират само няколко пъти в месеца.
Учените са на мнение, че този положителен ефект се дължи на флавоноидите, съдържащи се в плода. Високото съдържание на калий пък го прави полезен за хипертониците и хората със сърдечносъдови проблеми, а кверцетинът, кемпферолът и антоцианите спомагат за намаляването на опасността от възникване на инсулт.

Поради многото антиоксиданти, съдържащи се в тях, ягодите проявяват и противоракови свойства.  Продължителната им употреба значително снижава риска от появата на рак на хранопровода, маточната шийка, млечната жлеза, кожата и стомаха.
Изследвания са доказали, че фолиевата киселина пък поддържа в добро състояние синтеза на серотонина, допамина и норадреналина, които регулират настроението, съня и апетита, така че тези плодове възпрепятстват появата на депресия и помагат за преодоляването на стреса. Смята се, че 150 г от тях са достатъчни, за да се прояви антистресовият ефект.

Но освен това, ягодите подобряват и паметта и спомагат за поддържането на интелектуалните функции – доказват го невролозите от Харвардския университет, които твърдят, че ежедневната им консумация в продължение на 60 дни засилва на сто процента кратковременната памет.
Като цяло ароматните червени вълшебници забавят стареенето на организма, тъй като антиоксидантите в тях противодействат на свободните радикали, което дава възможност на организма да е в активно състояние и да се бори с болестите.

А съдържащите се в ягодите феноли заради противовъзпалителните си свойства оказват благоприятно въздействие при остеоартрит, астма, атеросклероза, подобно на аспирина и ибупрофена.
Полизахаридите и органичните киселини пък нормализират стомашната микрофлора, а пектините и растителните влакна засилват перисталтиката на червата и възпрепятстват появата на запек.
Плодът намира широко приложение и в козметиката като премахващо луничките и пигментните петна средство. А древните римляни с него избелвали зъбите си и освежавали дъха си.


Кога не трябва да ги ядем

По принцип ягодата е потенциален алерген. Именно поради тази причина лицата, предразположени към проявяване на алергични реакции, следва да се отнасят внимателно към включването на този плод в менюто си. Появата на всякакви призраци, които водят до подозрения, че започва да се проявява алергия (необичаен обрив, хрема, гадене, повишена потливост, стомашни болки и пр.), ни дават основание напълно да се откажем от консумацията на вкусния природен дар.
Той е противопоказен и за хипертониците. Съчетаването му с лекарствата за понижаване на кръвното налягане може да се отрази негативно върху работата на бъбреците.

Ситните семенца по кожата на плодовете и органичните киселини, които съдържат те, е възможно да окажат дразнещо действие върху епитела на стомашно-чревния тракт. Затова ягодите следва да се избягват от хора, страдащи от гастрит, язва на стомаха или дванадесетопръстника, гастродуоденит и пр.
Забелязано е, че ягодовият сок засилва болковия синдром при подагра. Той не се препоръчва и при хора с болни стави.
И тъй като притежава тонизиращи свойства, при бременните жени ягодата може да доведе до силно засилване тонуса на матката и респективно до преждевременно раждане.



Ягодови рецепти за нашето здраве

Рецепта 1 (при трудно зарастващи рани): Правят се превръзки с намачкани с вилица и разредени с гореща вода ягоди, като получената каша се поставя върху разранения участък, покрива се с домакинско фолио, бинтова се и се оставя да престои 30-40 минути.

Рецепта 2: Взимат се 2-3 големи ягоди и се намачкват в порцеланов съд. После се прехвърлят в чист стъклен буркан, заливат се с 1 чаша гореща вода и се оставят да престоят 20 минути. С тази настойка 5 пъти на ден се плакне гърлото и устната кухина.

Рецепта 3: В народната медицина се използват не само плодовете, но и листата и корените на ягодата. Те се събират през август-септември, сушат се на сянка, след което се прибират в стъклени буркани, чието гърло се покрива с хартия, или пък в книжни кесии. В 1 чаша вряла вода се слагат 2 ягодови листа и се оставят да престоят 5-10 минути. Приема се с мед или захар 2-3 пъти на ден. Спомага за намаляване на кръвното налягане и действа диуретично и потогонно. Препоръчва се и при ситни камъни и пясък в бъбреците, възпаления на пикочния мехур, застойни явления в жлъчния мехур, при простуда и грип.

Рецепта 4: В термос се слагат 6-8 сушени листа от ягода, които се заливат с 2 чаши вряла вода. Престоява 40 минути. Настойката се използва за гаргара и плакнене на устата при възпалени венци, ангина и гърлобол. Помага и при гадене, хранително отравяне и леки стомашни инфекции.

Рецепта 5 (при отпусната и повяхнала кожа): В порцеланов съд се намачкват 2 средно големи ягоди, добавя се 1 ч.л. мед (за суха и нормална кожа) или сметана (за суха кожа). Полученото пюре се нанася върху предварително почистената кожа на лицето и деколтето. Престоява 10 минути и се изплаква с хладка вода.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки