Грижите за косата не бива да се пренебрегват


09 Юни 2016, Четвъртък


Как трябва да поддържаме нейното здраве


Идеалът за женската красота включва сияещи очи, нежна кожа, блестящи нокти и буйни и здрави коси. Козметиците подчертават, че косата е украшение, което позволява да се скрият много недостатъци, а също и да предпази от прегряване или преохлаждане главата. Затова не бива да се пренебрегва нейното здраве.
Но не всеки правилно се грижи за нея. А има тънкости и в миенето и сресването й, както и изисквания за точния подбор на шампоана. 

На практика всеки човек се сблъсква с проблеми, свързани с поддържането на косата си – при някои тя е много суха или пък мазна, при други космите падат, при трети е прекалено сплъстена.
Причините за тези неприятни състояния и лошото здраве на косата могат да бъдат различни – както вътрешни, така и външни.
Вътрешните биват обусловени от наличието на различни кожни заболявания (като пърхот например), интоксикация на организма, непълноценно хранене, инфекциозни болести, лекарствена алергия, разстройство на нервната система, облъчване и пр.

А външните се провокират от боядисването на косата или нейното обезцветяване, както и от неправилните грижи за поддържането й, от слънчеви изгаряния или травми.
Но основната причина за влошаване на здравето й е недостигът на микроелементи и витамини. Здрави коси имат само здравите хора!
Ако искате и вашите да са такива, то е нужно да се лекува целият организъм. В менюто ни следва задължително да присъстват плодове и мед. Нека не забравяме, че  пчелните продукти съдържат всичко, което ни е нужно – и микроелементи, и витамини, при това в нужните за човека концентрации.

Понякога космите на главата ни са достатъчно много, но внезапно започват да падат. За да си обясним случващото се, нека си припомним устройството на косъма. Той се състои от 3% вода, 97% белтъчини (предимно каротин), микроелементи – манган, цинк, мед, хром, желязо, и витамините А, В, Р, С, Е. Коренът му се намира в кожата. В съединителната тъкан на кореновата луковица има кръвоносни съдове, които я изхранват, а именно в нея се осъществява растежът на косата.
За нормално се смята, ако в денонощието опадват от 30 до 100 косъма. Ако при разресването върху гребена остават повече, то трябва да се замислим за здравето си.

По-рано се смяташе, че загубата на коса е необратима. Но лабораторните изследвания показват, че космените луковици не умират и е напълно възможно по естествен път отново да израсте силна и здрава коса, без да е нужно да се подлагаме на скъпоструващи операции по присаждането й.
Пчелната отрова (апитоксин) е едно от нещата, стимулиращи този процес. Тя прониква дълбоко в луковицата на косъма и възстановява нейната функция. Вече са разработени най-различни козметични средства на основата на пчелната отрова, засега само от западни компании.

Съществуват няколко прости правила как да се грижим за косите си. Преди миене е нужно да се срешат. Шампоанът не бива да се нанася веднага – първо косата се намокря, а той се слага в дланта като се разрежда с вода, за да не се раздразни кожата на скалпа. В състава му трябва да влизат меки миещи компоненти, подходящи за честа употреба.
Не на последно място, косата трябва да се пази от ултравиолетовите лъчи, от замърсяванията на външната среда и от неблагоприятните климатични фактори.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки