Активни мероприятия с нежни имена


Активни мероприятия с нежни имена
Двамата лика-прилика нарцисисти – Петър Бояджиев и Соломон Паси
08 Юни 2016, Сряда


Българските разузнавачи в Гърция работеха не само за нашите, но и за гръцките интереси

Автор: Борис Цветанов

Да уточним термина, защото активно мероприятие (АМ) вече е мръсна дума, подобно на чест и достойнство. Пещерни антикомунисти го смятат като синоним на убийство.
„Методите и формите на психологическата война – пише биографът на българското външно разузнаване Коста Ананиев – са алфата и омегата на активното мероприятие. Ефективността се измерваше от способността на субекта да въздейства на убеждението и съзнанието на обекта – било отделна личност или организация... Изпреварващата информация е главното средство на АМ. Авторитетът и компетентността на разузнавача определяше успеха в разобличаване или компрометиране на личности и организации“. Има и още подробности, но млъкни, сърце.

Активните мероприятия не са патент на ДС или проклетото КГБ. Всички шпионски служби в света се занимаваха и продължават да се занимават с това.
Уйлям Блум – разузнавач, историк и писател, близък с братското ЦРУ, отбелязва, че гнездото на Алън Дълес не е подбирало средства в стил кавър екшънс (прикрити операции), нищо че любителят на мръсните номера бе казал култовото „Разузнаването е мръсна работа, затова трябва да бъде поверено на  джентълмени“.

Хари Труман още на 18 август 1948 г. даде зелен семафор на активните мероприятия. Бегло ще отбележим, че такова беше наливането на милион и половина долара на СДС за първите избори след забележителния Десети ноември, но новоизлюпените, кой знае от какво, така наречени демократи, ги окрадоха, загубиха изборите и после ЦРУ им даде само 250 000, но като техника... Това не го пише Борис Цветанов, а Уйлям Блум.

Сега малко весела част, която има връзка с темата. Днешната Геновева е многострадална не за друго, а защото или си дава последните левчета да търка със стотинка измислените от тарикати картончета, или си купува многотиражки, в които да прочете например коя звезда (в мъгла всяка свещичка се мисли за звезда) носи гащи и коя не, и още, че най-прочутата самолетна катастрофа била наредена от Тодор Живков, за да се ликвидира физически очарователната Паша Христова, която му била любовница, а пък в ДС хвърлили шапки до небесата, защото тамън се чудили как да се отърват от певицата, която била агент на „Сикрет сървиз”.

В многотиражките се подвизава и някой си Петър Бояджиев, който се изживява като топдисидент и страдалец. Всъщност П.Б. беше пишман шпионин на Второ бюро, което като разузнаване в шестдесетте години на миналия век съществуваше само в развинтеното въображение на третокласния писател Жан Брюс (след смъртта му – на вдовицата Жозет, известна най-вече с тъпизма „Пазете се от българите“), описал подвизите на аристократа Бронсиньор дьо ла Бат, карикатурно подражание на неотразимия Джеймс Бонд (не сегашния, а на класика Ян Флеминг).

Та шпионското недоразумение П.Б. наистина е опознал панделата, но защото с другарчето си Алфред Фосколо се опитали да разпространяват 1966-1968 г. религиозна и пропагандна литература. За времето, прекарано там, П.Б. се разтапя да разказва как стоически издържал на опитите на ДС да бъде вербуван. Абе на кого в ДС е притрябвало едно некадърно пишлеме на 20 годинки – виж ми окото, минава ли корабче.

Но многострадалната Геновева чете и вместо да вика българското „леле“ възкликва с неразбираемото „уау“. Въобще нямаше да се занимаваме с простотиите на П.Б., ако чрез многотиражките не бе започнал да клевети Първо главно и най-вече почтения човек полковник Димо Станков ( в ДС от 1948 г., във външно разузнаване от 1953 г., резидент в Лондон, после в Париж), че разузнаването, и най-вече полковникът, вършели престъпления против човечеството. В интервюта за средствата за масово оглупяване показва дори някакво, донякъде само факсимиле (документ от 7 октомври 1985 г.), в което се чете „възможни мероприятия във връзка със заболяването от СПИН“.

Според шпионското недоразумение П.Б., Първо главно замисляло АМ, разобличаващо специални органи на САЩ като първоизточник на Чумата на века. Сега малко отклонение за размисъл – до същата година в най-авторитетни американски и западни издания бяха отпечатани внушителен брой статии и бяха излезли дузина книги, в които се говореше за вируси, „излетели“ от строго секретни лаборатории на ЦРУ.
Но според П.Б. ДС запретнала ръкави, предвид наличието на голяма американска база в Гърция (Крит), да покаже, че съставът й можел да бъде разпространител на СПИН, доказателство за което било голямото наличие на гейове по тия места...

Ето отговорът на Димо Станков, който преди да замине наскоро за по-добрия свят бе повел последната си битка с полуграмотния самозванец П.Б.: „Това като намерение съществуваше, но ние нямахме нито средствата, нито формите на разпространение на тезата ни: вестници, агентура в медиите... Не можеше да има реализация... Това, което говори Петър Бояджиев, са пълни измислици, пълна лъжа!“. Димо Станков искаше да изправи П.Б. пред съда за клевета, но дезертьорите никога не се явяват на бойните полета...
И тъй като оттук насетне ще става дума най-вече за Гърция, да припомним днешната мечта: да я имаме гръцката криза. А знаеш ли, читателю, че само преди 40 години гърците са мечтали да живеят като българи. Доказателствата за това са неизброими. И не че танковете на армията ни са били повече на брой от тези в гръцката и турската взети заедно. Ние сме миролюбци, хайде да не дрънкаме оръжие.

И така: по времето на Константинос Караманлис (етнически българин) се провежда най-значимото активно мероприятие на Първо главно. Не български чадър, а промишленост, електроника, химия, земеделие, култура и изкуство са показани в Атина на Българската национална изложба. Че е било АМ красноречиво говори фактът, че директорът на изложението е полковник Петър Игнатов, заместник-началник на ПГУ, а главен редактор на „Панаири и изложби“ е споменатият Коста Ананиев. Открилият изложбата Караманлис заявява: „Северен враг вече нямаме!“.

Оттук започва голямото затопляне на отношенията между двете страни. Караманлис държи прочувствена реч, в която казва: „Изключително голямо впечатление прави индустриалното развитие на България. Приемам присърце предложението на държавния глава Тодор Живков за създаване на смесени българо-гръцки предприятия“.
На Караманлис е подадена почетната книга на изложбата, за да напише нещо в нея. Той само се подписва най-отдолу на листа и откровено казва: „Изберете най-доброто според вас от това, което казах“. Коста Ананиев се усмихва: „Ваше Превъзходителство, аз ще напиша каквото казахте, но ще добавя, че ми дължите 100 000 долара“. Сега е ред на Караманлис да се засмее: „Ще ги платя на драго сърце. Какво са сто хиляди за мира и дружбата между нашите два народа!“.

Ето още отзиви от книгата:
„Всички постижения са чудесни“ – Караискакис, зам.-министър на индустрията.
„Браво на българския народ!“ – Матиодакис, журналист.
„Останах пленена!“ – Ели Алексиу, писателка.
И още, и още  в стил „нека положим усилия да ги достигнем“...
Тя е имала задачата да стимулира антивоенното движение в Гърция, в ход е и разобличаване на Джими Картър като духовен наследник на Хитлер. В Западна Европа от името на Комитета за спасяване на европейската цивилизация е разпространена книгата „Чумата“. Специален акцент в „Диана“ е идеята за безядрени зони на Балканите.

В оперативно писмо от 16 октомври 1983 г. резидентурата съобщава: „Не са установени признаци за подготовка на РЯН (ракети за ядрено нападение) в Гърция”. Агент Рикос съобщава дословно същото от Никозия.
Ето и още колоритни наименования на активни мероприятия. „Лабиринт“ има за цел да покаже на гръцкото правителство предпочитанията на ГФР към Турция, отколкото към Гърция. „Акрополис“ разобличава Щраус като подстрекател на крайната десница на Гърция и заговорничещ срещу Караманлис...

Можем да продължим. Но и това е достатъчно. Колкото да докажем, че истинският разузнавач не работи само в интерес на страната си, а и в интерес на тая, в която е най-често нелегал.
Колкото по отношение на оклеветения от дисидентското недоразумение П.Б. Димо Станков, последно сбогом, полковник!


Факсимиле от документ, касаещ провеждането на операция „Диана“ Константинос Караманлис

В категории: История , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
balgaro-germanski targovez na
06.09.2016 19:43:32
0
0
ami vsishki koito shivejat v shushbina verojatno sasnatelno ili nesasnatelno rabotjat s tesi s koito shivejat dori i da ne sa spioni . na njakoi kato mene im davali whiski i hubavi sheni i drebni peshalbi kato im namekvali she shte im dadat mnogo poveshe za da gi verbuvat na osnovata na vsaimno verbuvane drugi gi postavjali pod psihotronni psihotropni i hipnosi i drugi vazdejstvia treti gi podslushvali praveli fotomontashi i montashi na razgovori i gi izdavali navsjakade kakto mene isdali montash na rasgovori kadeto s podoben na moja glas njakoj kasva she sultan selim e bil edin razvratnik kojto imal v harema si nad 800 sheni i pri opasnosti trjabvalo da igrae roljata na mickey mouse i da se krie v shalvarite na njakoi si ot kadanite i kato doshli slavnite ruski osvoboditeli trjabvalo vsishki kadani ot harema da svaljat shalvarite za da se vidi v koi shalvari se krie sultana no ne mogli da go otkrijat poneshe sultana si sloshil shalvari i burka i prilishal na drugite kadani na drugi pak im vnushavali she sa james bond kojto trjabva da se bori protiv vsishki prestapnizi kato ima napredvid she vsishki mogat da sa prestapnizi
sashto i tesi koito shetat i usnavat za tova bez da imat razreshenie ot avtora i bez da plashtat na avtora tova koeto avtora isiskva
2
balgaro-germanski targovez na
29.08.2016 17:01:11
0
0
ami kato se shetat arhivi za tajni slushbi i svarsani s tjah se razbira she poshti vsishki v tajnite slushbi sa i polsvat uslugite na dvojni trojni i multispioni koito obiknovenno sa na vashni dlashnosti v ministerstva polizia tajni slushbi
az kojto shivjah shenen za germanka v zapaden berlin moshe i da sa me polsvali kato agent i spion bez da razbera za koi emigrantski studentski residentski agentski spionski organisazii sashtoto se otnasja i kato shivjah i sheveja v grad varna i kato otida da shiveja v polinesia kadeto moshe da stana dori i shef na polinesijski slushbi obashe kato proshetat mnogoto mi polinesijski dosieta v koito me napivali za da polushat informazii i az sam izdaval she v balgaria ima milioni mamuli koshani s golemina dostatashno za zadovoljavane na potrebnostite na polinesijki i polinesijzi ne znam dali sam izdal njakakvi tajni i po dobre e da ne sam ofizialen nositel i pasitel na ofizialni tajni a ofizialen i neofizialen snabditel na polinesijzi i ne polinesijzi s tova koeto moshe da zadovoli potrebnostite im ot mamuli s kondomi do stoki i materiali po porashka ili da bada mediator posrednik komisioner na prodashbi na ostrovi na drugi ostrovi i juridisheski savetnik na polinesijski voshdove i tehnite tratlesti sheni i dashteri no vsishko sled kato mi dadat predvaritelno dostatashno pari za patuvane do tam i obratno i za vremeto na prebivavane po naj malko 555 us $ na den koeto ne e podkup i korupzia a avansovo plashtane za rabota po ostrovite preporaka da se vidjat v internet ostrovite na polinesia i tjahnoto naselenie i hula-hula dance taiti
1
targovez ima-njama njama-ima ,
21.07.2016 15:07:26
0
0
taj kato ofizialnata balgarska politika e prekaleno mnogo zavisima ot dogovorenostite s evrosajusa i nato i sme voenno pridadeni kam nato ,politisheski ikonomisheski kam evrosajusa i sme zavisimi mnogo ot rusia ikonomisheski to ostavat lishnite mnenia interesi za vseki narod .i taj kato mnogo balgarski etnisheski turzi zaemat jasni posizii da podkrepjat turzia i protiv balgaria i protiv garzia i protiv rusia i protiv drugi protivnizi na turzia nie trjabva da reglamentirame zakonno ushastieto na balgarski grashdani v shushdi konflikti i shushdi slushbi i kompanii dali sa bili naemni vojnizi dali legioneri zashtoto naprimer balgarite ushastvali v ispanskata grashdanska vojna naprimer kato se zavarnali v balgaia e trjabvalo da se javjavat v poliziata i da pishat kakvi roli sa igrali v neja .mojata ljubima rolja moshe bi e bila da bada dobre platen honorar savetnik na franko-putin-berluskoni no takiva kato gospodin schroeder -fischer me izmestiha i pribiraha honorarite vmesto mene i sega se opitvam da pravja honorar konsultazii na modni bishuterijni parfjumni tjutjunevi shaj kafe kakao i drugi kompanii i ako ne mi dadat dobri
honorari za konsultaziite ne moga da im pomagam protiv falirvane dokato ne zaposhnat da mi plashtat dobre za konsultaziite
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки