Очаква се много добра зърнена реколта


Очаква се много добра зърнена реколта
07 Юни 2016, Вторник


Неусетно се изтърколи почти половината от годината и навлязохме в месец юни. По това време работата на полето и в домашните стопанства става все по-усилена.



Но дали времето ще е подходящо да се свършат неотложните мероприятия, разговаряме с агрометеоролога при НИМХ-БАН Дукена Жолева.


- Интензивните валежи и градушки през май нанесоха повреди при част от пролетните култури, лозите и овошките. Какви ще бъдат условията за развитие на земеделските култури през юни?
- През първата на половина на юни агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво и хладно за сезона време. Прогнозираните чести валежи и поднормени температури ще създават оптимални условия за развитие на гъбни болести; мана по лозата и зеленчуковите култури, късно кафяво гниене по плодовете на черешата, сиво гниене по ягодата, струпясване по ябълката и крушата и др.
В началото на юни развитието на земеделските култури ще се осъществява с по-забавени темпове. През първото десетдневие при зимните житни култури в полските райони ще преобладава млечна зрелост. В част от Дунавската равнина и в Южна България при ечемика и пшеницата ще се наблюдава и начало на восъчна зрелост. До средата на юни ечемикът ще приключи развитието си. През този период при зимната рапица ще протича фаза узряване.


- Кога да очакваме подобрение на агрометеорологичните условия? Какви са прогнозите за зърнената реколта?
- През втората половина на юни се прогнозира постепенно подобрение на топлините условия. Вегетацията на пролетните култури и последните фази от развитието на есенните посеви ще протича с умерени темпове при температури, близки до климатичните норми. В края на второто и началото на третото десетдневие при пшеницата ще преобладава восъчна зрелост. Очаква се добра и много добра зърнена реколта. Прогнозираните средни добиви от пшеница на отделни места в Добруджанския район надвишават 500-550 кг/дка.
През третото десетдневие голяма част от пролетните култури ще встъпят в репродуктивен стадий от развитието си; при ранните хибриди царевица ще се наблюдава фаза изметляване, при слънчогледа – начало на фаза цъфтеж.
По-подходящи условия за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия ще има през втората половина от месеца.


- А очакват ли се градушки?
- И през юни се прогнозира повишена вероятност от градушки. При евентуални повреди от това природно бедствие засегнатите овощни и зеленчукови култури е препоръчително при първа възможност да се третират със съдържащи мед фунгициди.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки