Незабравими майски празници в тетевенското село Гложене


Незабравими майски празници в тетевенското село Гложене
На Великденското хоро в Гложене всички са равни и всички са весели
07 Юни 2016, Вторник


С много настроение и усмивки местните жители доказват, че ежедневието ни може да бъде вълнуващо и изпълнено с емоции

Автор: Йоана Краева

Целият май за балканджиите от борческото село Гложене, скътано в подножието на Тетевенския Балкан покрай гиздавото дефиле на река Вит, премина във вдъхновяваща празнична атмосфера. Кулминацията на серията от тържества бе отбелязана с честването на най-светлия ни празник – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.
Още на 22 май от видеоекрана, монтиран в двора на старото гложенско училище, зазвучаха любими възрожденски и съвременни песни като „Сладкопойна чучулига”, „Облаче ле бяло”, „Аз съм българче”, „Родна стряха”, „Пролет” и др., в изпълнение на ВС „Усмивка” към читалището в Троян.

На самия 24 май пенсионираните вече учители, преподавали години наред в тукашното основно училище „Йото Н. Врачев” и в местната детска градина, бяха приети от кмета Милчо Милчев. Край празничната трапеза в кметството те си припомниха някогашните ученически празнични манифестации и факелни шествия, както и интересни случки от отминалия училищен живот.

Нямаше как обаче в този тържествен ден да не се коментира предстоящото закриване на тукашното училище, което се налага заради намаления брой на децата. Надеждата на учителите ветерани е, че неговата база ще бъде запазена и то отново ще отвори врати в близкото бъдеще,  стига демографската картина в Гложене да се промени в положителна посока и селцето пак се изпълни с повече малчугани в училищна възраст.
Както някога, когато през школските стаи минавали цели класове любознателни гложенчета, много от които след това продължават образованието си в по-горна степен и изучавайки висшите науки, станали лекари, инженери, педагози, икономисти, спортисти...
Нерадостна е, за съжаление, и съдбата на старото училище, в което днес е разположена читалищната библиотека.

Преди деня на просветата селото тържествено отбеляза и големия християнски празник Великден. Пасхалната света литургия в местния храм „Св. вмчк Димитрий Солунски“ бе отслужена от йеромонах Нектарий от Гложенския манастир „Св. Георги Победоносец“, който бе в селото и на Разпети петък, когато бе извадена плащеницата на Спасителя и разстлана върху масата, под която за здраве се провряха всички гложенци.
Светското отбелязване на най-големия християнски празник премина с провеждането на конкурсите „Най-красиво великденско яйце“ и „Най-красива великденска украса“, организирани от Сдружение за възраждане и европейско развитие на с. Гложене и местния храм, в които се включиха деца и техните баби. Победителите получиха като награди грамоти, книжки, библии, тефтерчета, линийки, иконки с лика на Исус Христос и дори... шоколадови яйца.

Сдружението „Цветница – Великден“ организира скромен благотворителен базар във фоайето на църквата с разпродажба на различни предмети за бита, дома и здравето. Сред тях имаше градински и саксийни цветя, дървени дръжки за битови и градински инструменти, цветни торбички „Сънчо“, напълнени с ароматни билки за добър сън, плетени бебешки терлици, рисувани камъчета, мидички-късметчета, дървени сувенири и др. В изработването на тези предмети, редом с дарителите Николинка Цекова, Володя и Дарина Димитрови, Радка Николова и Рая и Гатю Гатеви, се включиха много деца и възрастни. Със събраните от разпродажбата 127 лева Сдружението ще помогне за възстановяването на детската площадка до стадиона в селото.

Същия ден вокалната група „Гложенски напеви“, съставена предимно от жени пенсионерки към местното НЧ „Цачо Ненов – 897“ с ръководител Росен Александров, се представи на XIII-я традиционен събор в тетевенското село Васильово, където получиха грамота за участие и достойна изява. Веднага след това певците побързаха да се преместят на селския площад в Гложене, където се включиха с изпълнения на „Димчо си керван водеше“, „Я излез, излез момкова майко“ и „Изгреяла е месечинка“ в тържеството по случай Христовото Воскресение, подготвено от местното читалище.
Последва изявата на създадения само преди два месеца танцов клуб за народни хора „Радост“ с ръководител Йордан Йорданов. Техният дебют пред публика премина под ритмите на Бачковско и Новоселско хоро.

Следващите аплодисменти бяха за младата певица и ново дарование на Гложене  Веселка Росенова от тукашната махала Асен, ученичка в X-и клас в ПГГСД „Сава Младенов“ в Тетевен. А накрая празненството завърши както подобава – с кръшно нашенско Великденско хоро. И както гласеше поканата за празника: „На хорото всички са равни. На хорото всички са весели“, така и градусът на настроението се вдигна още повече.
За отбелязването на Гергьовден пък много гложенци се изкачиха до близкия манастир „Св. Георги Победоносец“. Кацнал като тайнствен замък върху отвесно отсечена опасна скала, надвиснала над долината на река Вит, в близост до омагьосващата с природата си местност Маньовица и загадъчната пещера Моровица, извисяващ снага под величествения връх Лисец, манастирът е построен от свитата на киевския княз Георги Глож преди около 780 години.

След обилните пролетни дъждове, които се изляха над региона, светата обител се нуждае от спешен ремонт. Но лошото й състояние не попречи да отвори врати и йеромонах Нектарий да отслужи празнична света литургия за здраве на живеещите в околността християни. Присъстващите миряни след това вкусиха от приготвения в манастира курбан.
Празничният май бе ознаменуван и с участието на певиците от вокалната група при гложенското читалище във Втория фестивал и базар на народните обичаи и традиции, провел се в съседния град Ябланица. На сцената му се изявиха и учениците от местното училище „Йото Н. Врачев“, които заедно с Кунка Трифонова от Пенсионерския клуб пресъздадоха обичая Лазаруване. Участниците в събора се завърнаха от Ябланица с грамота и медал.

Животът в китното тетевенско село само в рамките на един месец от календара показа, че е възможно и в малките населени места ежедневието да е наситено с ярки културни събития и незабравими преживявания. И това може да стане без много средства и усилия – достатъчно е да има желание, дръзновение и повече усмивки.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки