Ружка Николова стана Българка на годината


Ружка Николова стана Българка на годината
Момент от официалната церемония по връчване на наградата „Злата Мъгленска“ на Ружка Николова
06 Юни 2016, Понеделник


Председателят на Българското културно дружество „Иван Вазов“ в Аржентина бе отличена за приноса й в опазването на националната и културната идентичност

Автор: Георги Ваташки

На 21 май на тържествена церемония в Националния дворец на културата в столицата за седма поредна година беше връчено отличието „Българка на годината 2015”. Наградата, учредена на името на св. Злата Мъгленска, е приз, който се връчва за принос в опазването и развитието на националната и културната идентичност сред българските общности зад граница. С нея се отличават и различни благотворителни акции и хуманитарни проекти, в помощ на своите съотечественици.

Идеята небесна застъпница на българките в чужбина да бъде св. Злата Мъгленска е на водещия на предаването „Час по България“ на телевизия СКАТ – проф. Пламен Павлов. Носителка на тазгодишната награда стана Ружка Николова, която живее в Аржентина от 33 години и се е посветила на утвърждаването на българската култура в далечната южноамериканска страна. От девет години тя е председател на най-старата българска организация в Аржентина – културното дружество „Иван Вазов“ със седалище в град Берисо. Призьорката бе избрана сред 22 достойни посланички на българщината от Гърция, САЩ, Испания, Норвегия, Италия, Канада, Хърватска, Великобритания, Кипър, Австрия, Македония, Чехия, Германия, Бразилия и Словакия.

Специални гости на церемонията бяха извънредният и пълномощен посланик на Аржентина в България Емануел Сотело и водещата на предаването на телевизия СКАТ „Облаче ле бяло“ Райна Манджукова, която е инициатор за създаването на наградата „Българка на годината“.
„Тази награда е не само за мен, но и за близо стоте хиляди българи, които живеят в Аржентина. За всички нас българският език е това, което ни свързва с родината, и затова аз и моите колеги от дружеството „Иван Вазов“ ще продължим да работим за популяризирането на родната култура в Аржентина“, заяви Николова след връчването на наградата. Тя добави, че се надява българската държава да бъде по-гъвкава и да отчита местните условия във всяка страна, за да помогне по-ефективно за разпространението на културата и езика ни.

Церемонията по връчването на приза „Българка на годината 2015“ бе открита с прекрасните изпълнения на вокална формация „Щастливеца” към читалище „Алеко Константинов” – София. В заключителната част на тържеството пък се включиха изпълнителите Марио Кръстев и Биляна Лазарова – лауреати на международния конкурс „София Гранд При 2015“, както и студентите от Музикалната академия в София Константин Стамов – цигулка и Александър Василев – пиано.
Ружка Николова е родена в София. Завършва в Софийския университет „Климент Охридски” българска филология, както и испански език за чужденци в университета в кубинската столица Хавана.

От 1974 до 1984 г. работи като редактор в Българското национално радио, в редакция „Предавания за българите в чужбина”. През 1983 г. съдбата я свързва с Хуан Банков, потомък на българи от Аржентина, с когото се установява да живее в градчето Берисо.
Още първата година в страната на гаучосите българката се изявява с публикации в местния вестник на материали, представящи българското културно и историческо наследство. От началото на 1985 г. започва да спомага за издаването на български месечник „Родна реч” и организира курсове по български език в Берисо и Буенос Айрес. По същото време се ражда идеята за създаване на организация на нашите сънародници. През 1986 г. Ружка Николова става един от основателите на Аржентинско-българската фондация в Буенос Айрес, като през първите десет години е неин вицепрезидент.

По инициатива на нашенката през 1995 г. в аржентинската столица започва да излиза месечният вестник „Български вести“. Той се разпространява безплатно в Аржентина и Латинска Америка и дори достига през 1998 г. до България. Негови броеве са дарени от Николова на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Поради финансови трудности изданието е спряно през 2001 г., но нашенката продължава своята просветителска дейност сред българската общност в страната на тангото.

През 2002 г. по покана на Североизточния университет в Лас Бреняс, провинция Чако, започва да преподава български език в учебното заведение. В града живеят наследниците на нашите сънародници, пристигнали в Аржентина в периода 1917-1921 г., както и много потомци на емигранти от Италия, Испания, Франция, Швейцария, Германия и Ирландия. Нашенците в него са вече трето поколение и към днешна дата наброяват повече от 15 хиляди души. Въпреки че са позабравили родния език, те с гордост носят български носии, тачат традициите на дедите си и почитат героите от нашата история. По идея на Ружка Николова Сопот и Лае Бреняс са побратимени, а през 2013 г. в аржентинския град е открит бюст-паметник на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Отдалечеността на провинцията от Буенос Айрес е предизвикателство за всеки преподавател. Само в едната посока пътуването с автобус трае 16 часа, но родолюбивата българка не се отказва и оползотворява времето си като бродира костюми за фолклорния танцов състав „Седянка“ към културното дружество „Иван Вазов“ в Берисо. То е най-старата българска организация в Аржентина и води началото си от 1956 г.
Ружка Николова оглавява организацията през 2005 г., като само година по-късно благодарение на неуморната й работа отваря врати Българският културен дом в Берисо, към който има православен параклис и малък киносалон, в където се прожектират нови български филми.

„Нашето дружество вече 60 години работи за това да се съхрани националният дух и традиции не само сред старите емигранти, но и сред техните наследници, които още не са виждали своето отечество“, заяви Николова пред медиите след края на церемонията „Българка на годината 2015“.
През последните няколко години нашенката е инициатор и на редица изложби в Аржентина на тема българска история и литература. Експозициите пътуват из страната, запознавайки жителите на южноамериканската държава с родния  принос в европейската и световната култура.

През 2012 г. по идея на Ружка Николова и дружеството „Иван Вазов“ специална изложба, посветена на Апостола на свободата Васил Левски, посреща хиляди посетители в българското посолство в Буенос Айрес. На следващата година е ред на експозицията „Руско-турската освободителна война през погледа на художниците”, а през 2014 г. Николова зарадва българската общност в Берисо с изложба и серия от лекции на тема „Посланието на кирилицата”. През 2015 г. сънародничката ни помага към състава „Седянка“ да бъде създаден и детски хор, който изпълнява български народни песни.

Освен на приза „Българка на годината“, Ружка Николова е носител на много други награди: почетен диплом от Граждански форум „Съвет на нацията” – Буенос Айрес, медал „За хората с добри сърца“, както и на почетен диплом от Националната дирекция на емиграцията в Аржентина за принос в културното развитие на страната. Отличена е и от Асоциацията на чуждестранните дружества в Берисо и кметството на града за заслуги в съхранението и популяризирането на българските национални традиции и култура.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки