Българчета в Линц отбелязаха 24 май


Българчета в Линц отбелязаха 24 май
Българчета от Линц пяха родопски народни песни
06 Юни 2016, Понеделник


С тържество и нови книги учениците на българското училище „Дунав“ в австрийския град Линц отбелязаха Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

Автор: Георги Ваташки

Празникът се проведе в новата сграда на школото и бе открит с химна „Върви, народе възродени“, който децата изпяха под акомпанимента на музикалния педагог Кристина Рот. След това учениците от танцовия състав „Еделвайс“ към „Дунав“ представиха пред публиката от родители и приятели красивата Тракийска ръченица. Децата зарадваха българската общност и със специално научени за 24 май народни песни от Родопския край.
Студентката Дима Гочева, която от тази година учи в Линц, представи два сборника, които са създадени през тази учебна година от възпитаниците на училището. Първият от тях, „С България в сърцата“, включва есета на ученици от школото, в които те споделят най-съкровените си мисли, задават въпроси и търсят отговори.

„Tози сборник показва началото на едно дълго търсене – търсене на себе си, на националната идентичност и на социална среда, в която личността да пребивава и да се чувства на място“ –  отбеляза Гочева.
На тържеството бяха представени и преводи на три от най-хубавите български приказки, издадени на немски език. Децата на училище „Дунав“ озаглавиха книжката „Приказки от България за деца от Австрия“.

Кулминация в тържествения ден бе спектакълът „Ние сме грамотни – ние сме страхотни“ в изпълнение на театралната група към „Дунав“ с художествен ръководител учителката по история Снежана Шпенлингвимер. На сцената, превърната в детска стая, се появиха две дечица, майка им, феята на знанието и Незнайко.
Празникът завърши с Базар на книгата и изложба на Ани Параскевова от Виена, която бе наредила свои картини с пейзажи от България.
Страницата подготви


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки