Българската дипломация – раболепие и мазохизъм


Българската дипломация – раболепие и мазохизъм
Прословутият Бай Ганьо може само да чиракува при подобни екземпляри от българската политическа фауна
04 Юни 2016, Събота


Външните ни министри все по-очевадно обслужват чужди интереси

Автор: Стефан Солаков

Каквото и добро да стори вътре в страната българското правителство, накрая винаги опираме до външната ни политика. А тя е пълен провал!
Половин дузина министри се изредиха върху бюрото на дипломат № 1 през последните десетина години и всички те се сринаха с гръм и трясък в очите на нашата общественост, петимна да зърне дори и бегъл намек за независимо поведение спрямо външните партньори.

Уникални екземпляри се редуваха като шефове на Бялата къща, както е популярно наименованието на външното ни ведомство, разположено удобно в многобройните кабинети на ул. „Ал. Жендов“ 2. Броят на служителите незнайно защо се пази в пълна тайна поне за обикновените граждани, може би за да не се стреснат те от десетките излишни щатни бройки, попълвани редовно от жадните за държавна служба партийни централи.

Последната ярка личност начело на българската дипломация бе Соломон Паси, човек с биография интересна и противоречива, почти като тази на легендарния граф Монте Кристо или на плеада съвременни авантюристи, за които се говорят и пишат небивалици от най-неочакван ракурс.
Освен че ни вкара в НАТО без референдум, но ронейки обилно крокодилските сълзи на националния нихилизъм, Монката Паси ще бъде запомнен с невероятните си изпълнения както у нас, така и в чужбина.

На традиционната молитвена закуска във Вашингтон той се крие зад една колона и изненадващо връхлита върху тогавашния американски президент Джордж Буш – младши. Сащисаната охрана на „Сикрет сървиз“ е безпомощна пред желанието на господин Паси да укрепи с любовна прегръдка новата ни „вечна дружба“ с поредния Голям брат.
Впрочем този самоотвержен акт на тогавашния ни външен министър бе повторен наскоро от днешния министър-председател Бойко Борисов, причакал в засада турския президент Ердоган, за да го нацелува страстно пред смаяните погледи на десетки високопоставени участници в световната лидерска среща в Истанбул преди двайсетина дни. И Монката, и бате Бойко са преки свидетели на прочутите целувки между партийните водачи в бившия Варшавски договор и желанието им да ги пренесат в НАТО и ЕС като „запазена марка“ е повече от очевидно.

След господин Паси, който в демократичната навалица се опита да облагодетелства израелската тайна служба Мосад като я „вкара“ в системата на секретните комуникации на българските посолства, външното ни ведомство бе „налазено“ (термин, използван напоследък от премиера Борисов) от турската агентура у нас, проникнала в Бялата къща чрез малограмотните роднини на управляващите потурнаци от ДПС.
Един от най-големите грехове на Сергей Станишев бе демонстративното му нехайство спрямо очевидните издънки в системата на външната ни политика по времето, когато той оглавяваше правителствената коалиция с мандата на ДПС.

Именно в онзи период турските разузнавателни стратези ни изработиха по всички правила на анадолското коварство. Открихме над 150 избирателни секции на турска територия, в които колеха и бесеха местните държавни органи пред безпомощните очи на малцината представители на Външното министерство, изпратени за парлама по време на редуващите се почти всяка година избори за различните български власти.
Тогавашният дипломат № 1 Ивайло Калфин днес се прави на вода ненапита и дори го играе контра на турския политически башибозук, който се опитва да ни убеди, че Анкара нямала нищо общо с хаоса в нашите избирателни секции.

Лютви Местан, който яростно защитава шпионите на Високата порта, очевидно забравя как любимото му някога ДПС бе организирало стройна система за гласуване под команда и с множество фалшиви документи, с които бяха снабдени тълпите от изселници, заплашвани от турските власти с изгонване от страната, ако не дадат своя вот за анадолската партия в България.
Посланикът на Станишев в Анкара бе обвинен, че съзнателно е допуснал и дори препоръчал огромния брой изборни секции. По-късно той бе освободен от поста си лично от новия премиер Борисов, а в замяна получи като подарък от турска страна високоплатена служба в ръководството на анадолска компания, произвеждаща и търгуваща на българска територия.

Интересни бяха и мимолетните външни министри, назначени от президента Плевнелиев по време на двата служебни кабинета, съставени от държавния глава. За единия от тях само бяхме уведомени, че е препоръчан на Плевнелиев пряко от Вашингтон. В края на този текст ще стане дума и за него, но другият непременно ще остане в историята на българската дипломация с куриозната заповед за изпращане като посланик в Италия на... собствената му персона!
В качеството на служебен премиер Марин Райков използва най-безскрупулно невежеството и престъпната небрежност на Росен Плевнелиев, за да се самоназначи като дипломатически представител в чужбина. Прословутият Бай Ганьо може само да чиракува при подобни екземпляри от българската политическа фауна.

При Бойко Борисов външната политика бързо бе канализирана в задължителните „атлантически“ коловози. Американците чевръсто откликнаха на желанието на премиера да бъде ръководен и насочван от Вашингтон по сложния и трънлив път на световната дипломация.
Първият момък, изпратен от чичо Сам, беше Николайчо Младенов, който без какъвто и да е свян сподели с българската общественост, че като млад „бунтар“ срещу комунизма е бил използван от ЦРУ за агент провокатор в Белград, където е снабдявал тамошните „борци“ срещу Милошевич с пари и съобщителна техника.

На бърза ръка разбрахме, че министър Младенов ще ни вкара в голяма беля, когато започна да влачи в София ислямски „революционери“, готвещи се да свалят режима на Асад в Сирия.
Тогава не се разбра кой точно се разпорежда във Външното ни министерство, защото освен ЦРУ, и израелските приятели на Николайчо се бяха разпищолили у нас и открито насочваха диверсанти към арабския свят. Оттогава ни остана горчивия спомен за атентата на летището в Сарафово, както и предупреждението, че ще се превърнем в постоянна мишена на международния тероризъм.

Добре че първото правителство на Борисов падна скоропостижно и без фатални щети се отървахме от дребния агент на ЦРУ. И докато се чудихме що за дипломат е наследникът му Кристиян Вигенин и на кой господар се кланя, правителството на Орешарски се сгромоляса за нула време.
На външнополитическото кормило застана Даниел Митов, шеф на нашата дипломацията в кабинет № 2 на Борисов. Познато име, защото преди това същата тази особа бе назначена в служебния кабинет на Георги Близнашки пак като дипломат № 1, препоръчан от Държавния департамент на САЩ.

Днешният ни министър на външните работи, както се и очакваше, продължава да служи на своите задокеански работодатели, от които беше селектиран и обучен да защитава т. нар. прословут американски „план за управление на света“ в географските ширини на Югоизточна Европа.
За огромно съжаление господин Митов доста страстно се ангажира и с оневиняването на турската агресия по адрес на България и Европейския съюз. А това го прави изключително опасен за националната сигурност на нашата република. Демонстрираният от него необясним мазохизъм спрямо провокативните нападки на Ердоган срещу Европа и нейните институции навява доста тъжни мисли относно така желаната независимост на българската външна политика.


В категории: Коментари , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
bivsh trudovak gastarbejter t
06.06.2016 05:15:11
0
0
ami ako balgarskite nesavisimi diplomati i politizi vidjat rasvitieto na stranite ot bivshia savetski blok koito sega sa na slushba na zapadnia blok shte vidjat i she polsha shehia ungaria rumania si vdignaha standarta blagodarenie na dobrovolnoto si dobre plateno satrudnishestvo koeto ne e rabolepie pred nato i na dobrite si ikonomisheski vsaimnootnoshenia s germania i rusia . zatov dobre podgotveni ekipi ot balgarski diplomati da vidjat prioritetite na vatreshna i vanshna politika za vsjaka edna interesna za balgaria strana i da napishat t.n. BJALA KNIGA , kato knigata na gospodin davutoglu ,,strategisheski dalboshini,,kojato moshe da stane dostapna i za vsishki patriotishni partii i da se spesheli ot neja ne samo finansovo .
2
bogat tradeagent Nr05078s play
05.06.2016 15:41:00
0
0
ami balgarskite diplomati trjabva da se ushat i ot balgarski i nebalgarski diplomati i za da vidjat i rasberat greshkite i pravilnite hodove na diplomati ot stoletia trjabva da se naushat za izvestno vreme da misljat i kato tjah bes da stavat kato tjah .i da ne se zabravja she lishnite interesi i kashestva na diplomati sa reshavashti faktori pri mnogo ot tjah .
naprimer mirnoto saedinenie na germania beshe predshestvano ot mnogo godini rabota na istoshni i zapadni diplomati i drugi slushbi .az kato bivsh szenishen teatralen pomoshtnik boksjor trudovak bojadshia changedshia shivjah shenen v zapaden berlin okolo 20 godini i se samoobrasovah s targovski pravni i drugi znania no dosega verojatno drugi se vazpolsvaha ot tjah zashtoto dokato bjah v zapaden berlin tuk v balgaria horata pravili hoteli pari deza i krimita
i kato se varnah gledaha kakvo mogat da pesheljat ot mene i az im podskasah
she balgaria e speshelila ot mene s tova she im pomognah s mir da smenjat sajusa s bednite ni drugari sas sajus s po bogati drugari i sa svobodni i mogat da hodjat svobodno v desetki strani i dokato predi kafeto beshe ot leblebia i rash sega ima i desetki sortove kafe ,kakao ,i produkti ot zjal svjat i az se radvam na tova no dokoga zashtoto dosega sam njamal nikakvi peshalbi ot tova
i zanapred e po dobre da bada kato njakoi balgarski deputati da glasuvam samo za tesi zakoni ot koito imam fajda polsi pari .a ne kakto dosega da me pravjat na bezplaten dobrovolen satrudnik ot kojto pesheljat moshe bi milioni evro us $ leva i drugi valuti i da me potupvat snizhoditelno po ramoto kato njakoj naivnik kojto kato mu pokashesh hubava havajka i misli she ima havaite .

1
playboy mister marbella i mad
04.06.2016 07:35:49
0
0
taj kato svta se promenja balgarite e dobre da mogat da prognosirat mnogo verojatni promeni i da vidjat koi da podkrepjat i koi da ne podkrepjat .
v biskia istok shelaniata za promeni dovedoha do vojni koito verojatno shte trajat mnogo godini zashtoto osven she vsjaka narodnost iska da reshava v svoi interesi to i klanovete meshdu tjah sashto iskat da reshavat v svoi interesi .
zasega evrosajusa i nato sa po v interesa na balgarite otkolkoto evrasia .
balkanski sajus ne e v interes za malkite strani zashtoto moshe da bade dominiran ot turzia dvustrani sblishavania balgaria s drugi strani sa za predposhitane kato se vidjat obshti simpatii i interesi dunavskite strani i hristianskite balkanski strani i njakoi sredisemnomorski strani sa za predposhitane za da izbjagvame prekaleno mnogo zavisimosti ot naj golemite stani a shto se otnasja za sblishavania to trjabva da ima mnogo dobra predvaritelna podgotovka kojato da ne stava dostojanie na shushdi i osobeno neprijatelski sili dobrata podgotovka vkljushva akasha hronikite vesnite kantarite za minalo i badeshte za dobrite i nedobrite otnoshenia za polsite i vredite s konkurentni narodi s koito imame interes da sme v dobri otnoshenia
franzia germania italia ispania avstria polsha rusia sa meshdu stranite v
evropa koito mogat pri dobro shelanie da spomognat da se otarvem ot neshelani prekaleno mnogo politisheski i ikonomisheski zavisimosti .a garzia sarbia rumania harvatia sa podobno poloshenie kato balgaria

Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки