Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
03 Юни 2016, Петък


Военни чудеса, неочаквана миграция и проблеми с килограмите


Американци ще тестват ппринципно ново оръжие

Това лято американските военноморски сили се канят да проведат изпитания на принципно ново оръжие, наречено релсотрон или известно още като електромагнитно оръдие, съобщи „Фокс нюз“. То вече е монтирано на един от ескадрените миноносци.
Според „Уол стрийт джърнъл“, релсотронът, който не се нуждае от боеприпаси, се появява на бял свят като отговор на новите руски военни разработки. Той се състои от две успоредни релси и използва магнитно поле и електромагнитен ток вместо химически вещества за изстрелването на 18-килограмовия си снаряд, оборудван със системата GPS. Очаква се скорострелността на такова оръдие да достигне до 9000 км/ч.

Първите му изпитания Пентагонът започна още през 2012 г. По данни на американски военни релсотронът ще може да поразява цели на разстояние до 185 км. Замисълът на разработчиците му е голямата скорост на полета на снаряда и далекобойност на стрелбата да позволи на бойните кораби на САЩ да обстрелват морските съдове на противника или цели на брега, намиращи се извън зоната на досегаемост от техните артилерии. Снарядите могат също така да се използват и за поразяване на вражески ракети.


В Германия отчитат голям брой бежанци от Чечня

През първата четвърт от 2016 г. в Германия значително се е увеличил броят на пожелалите да получат статут на бежанец, идващи от Чеченската република. Тази тенденция се наблюдава още от втората половина на миналата година. По данни на германското вътрешно министерство от 1 януари до 23 май 2016 г. от Русия са подадени 2728 заявки за предоставяне на политическо убежище, от които 2244 или 82,3% са от чеченци.

Само през април към немските власти са се обърнали 915 преселници от Чечня, следствие на което Русия вече заема пето място в Германия по брой на искащите статут на бежанец. От федералното ведомство по въпросите за миграцията и бежанците отбелязват, че квотата за предоставяне на убежище в Германия на руски граждани в първите четири месеца на годината е заета едва на 5,8%.

За наличието в Европа на десетки хиляди чеченци оповести преди време един от бившите лидери на чеченските сепаратисти Ахмед Закаев. По думите му, всички те са готови да помагат на Киев в борбата му за единство на Украйна.
В отговор ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров призова изказването на Зикаев да не се взима насериозно.


И китайците затлъстяват

Наднорменото тегло се оказва, че не е проблем само на западните страни. Заради нарасналия брой на страдащите от затлъстяване сред китайските младежи в края на май на Народноосвободителната армия на Китай й се наложи да промени стандартите си за телесно тегло на влизащите в редовете й.
Сега вече, съгласно новите правила, в нея ще може да служат и по-закръглени младежи и девойки, като килограмите им не бива да надхвърлят с повече от 30% идеалните мерки.

За момичетата това превишение трябва да е в границите на 20 на сто. Досега тези критерии бяха по-ниски с 5% и за двата пола.
В Поднебесната империя проблем със затлъстяването съществува едва от последните няколко години. Докато през 1885 г. тези с наднормено тегло сред китайските младежи са били по-малко от 1%, то през 2014 г. се отчита, че при момчетата този процент вече е 17 на сто, а сред момичетата – 19.
Причината, както изтъква „Телеграф“, е, че в селските райони на Китай все повече хора предпочитат да се хранят по западен маниер с т.нар. фастфуд, а не с традиционните китайски ястия.


Все още има милиони роби по планетата

Правозащитници от австралийската организация Walk free foundation са преброили колко човека има по света, които се намират в робство през 2016 г. Данните са представени в доклад, според който числеността им е 45,8 милиона, което е с 10 милиона повече, отколкото преди две години. Става въпрос за хора, които са родени несвободни, отвлечени са в сексуално робство, принудени са да работят против волята си или пък заради някакъв свой дълг.

Основателят на Walk free foundation Андрю Форест пояснява, че увеличаването на техния брой  с 30 процента е свързано преди всичко с подобрената система за събиране на информация, което позволява по-точно да се определи колко са хората, живеещи не по волята си. При това той предполага, че в близко бъдеще ситуацията само ще се влошава заради масовото преселение на хора и нарастване броя на бежанците.
Правозащитниците са открили роби във всички проучени от тях 167 страни, но най-много лица без права се оказало, че живеят в Индия – 18,4 милиона човека от общо 1,3 милиарда жители на страната. Най-много роби на глава от населението се падат на КНДР. Там принудително се труди всеки двадесети севернокореец.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки