Истината за мегаджамията в Кърджали лъсна


Истината за мегаджамията в Кърджали лъсна
Зад скандалния строеж на поредната, този път мегаджамия, в Кърджали стои кметът на Бурса Реджеп Алтепе (вляво от Ердоган), а финансирането идва от турската държава
03 Юни 2016, Петък


Турция финансира и ръководи строежа в родопския град

Автор: Златина Стоянова

Точка в мъглявината около градежа на новата джамия в Кърджали и финансирането й все пак бе сложена. Неяснотите и увъртанията на районния мюфтия Бейхан Мехмед за проекта и инвестицията в ислямския център всъщност се оказаха без всякакъв смисъл, след като в официалния си сайт Голямата община Бурса публикува съобщение с повече от любопитни детайли. А двуезичен сайт (на турски и български) го препечата.

От него става ясно, че след скандалния възпоменателен митинг на 19 май в Джебел, кметът на Бурса Реджеп Алтепе е посетил строежа, придружен от зам.-председателя на новата етническа партия у нас ДОСТ и вече независим депутат Шабанали Ахмед.
Последният е известен не само като вече бивш депутат от ДПС, но преди старта на парламентарната си кариера и като председател на Висшия съвет на мюсюлманите в България при Главното мюфтийство.

В съобщението на турската община ислямският храм се отбелязва с името „Джамията Бурса“. Уточнено е, че кметът на Бурса е инспектирал строежа и е бил впечатлен от местоположението – комплексът е разположен на хълм в квартал „Прилепци“ и ще може да се вижда от всички краища на града.
Той е заявил, че проектът е бил обмислян дълги години, но сега ще бъде реализиран благодарение на Турция и на бизнесмените в турския град.

„Проектът и строежът се осъществяват под прякото ръководство на Голямата община  Бурса и с финансовата помощ на бизнеса ни. Изграждането върви с интензивни темпове и когато приключи, тук с волята на Аллах ще имаме най-големия ислямски културен център в България на площ от 3 600 кв.метра. Джамията Бурса ще бъде огърлица за Кърджали, вътре ще могат да се покланят 1 500 души и още 5 000 ще могат да се възползват отвън. Засега основите са готови, започва издигането на трудните сегменти, благодарен съм на бизнесмените на Бурса, които подкрепят проекта. С волята на Аллаха в най-кратко време ще можем и да открием нашата джамия“, е коментирал Реджеп Алтепе по време на инспекцията си в Кърджали.

Заместникът на районния мюфтия Илхан Мехмет чинно благодарил на турския кмет. Освен това и инвестицията щяла да промени коренно облика на района – децата ще изучават Корана, в центъра ще се организират конференции, мюсюлманите ще се събират и общуват, уточнил духовникът и отново отправил благодарности към кмета на Бурса.
В средата на април т.г. същият този кмет Алтепе подписа уведомление за отхвърлянето на протокола за побратимяване с общините Кърджали, Момчилград и Крумовград, и го изпрати по официален път до въпросните градоначалници. Това стана само 3 дни след учредителната конференция на партията на Местан ДОСТ в НДК.

В Бурса се намира централният офис на най-влиятелната изселническа организация „Балгьоч“, която открито подкрепи проекта ДОСТ на гръмовно сваления лидер на ДПС Лютви Местан и участва в учредителната конференция на партията в българската столица.
Строителството на комплекса стартира през януари миналата година със заклан бик за курбан, даден от кмета на Кърджали Хасан Азис. Но при въпросната инспекция той не е бил в компанията на Алтепе.

Официална информация за финансирането на проекта в Кърджали така и не се появи, имаше само пуснати в общественото пространство твърдения на независими източници, че именно Дирекцията по вероизповеданията в Анкара е осигурила 12 млн. лева.
Има противоречия и за това колко богомолци ще побира планираният първоначално като мега храм. Според хора от джамийското настоятелство в молитвения салон ще могат да общуват с Аллаха 1200 души, а екипът в Кърджали, преработил  турския проект, предвижда място за 600 човека.

Решението за изграждането на новия молитвен дом на мюсюлманите бе взето през юли 2007 г. от общинските съветници, които определиха и терена за него в квартал „Прилепци“. Последва процедура по отчуждаване на земите, които бяха собственост на тракийски бежанци, както и обезщетяването им.
Подареният от Турция проект предвиждаше комплексът да е върху площ  от 1400 кв. метра, за да побира 1500 богомолци. Дарителите на проекта и финансите от Турция са си избрали строителната фирма „Деведжи“ от Джебел за изпълнител. Срокът за приключването на градежа е 18 месеца. И за откриването на собствеността си със сигурност ще пристигне делегация от Бурса.


В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Keisha
07.08.2016 21:39:05
0
0
- Nicole & Gene ~ You guys did such a great job! Your little one will be here before you know it#;0238&enjoy these last few weeks of anticipation!! ♥ ♥
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки