Капо ди тути наркобарети бе оправдан от съда „Антимафия”


Капо ди тути наркобарети бе оправдан от съда „Антимафия”
Групата на Баретата в ареста, а той – в бяло...
03 Юни 2016, Петък


Биографията на Златко Баретата е пример как борци срещу организираната престъпност преминават от другата страна, за да станат недосегаеми босове

Автор: Михаил Анков

Начело в йерархията на сицилианската мафия е капо ди тути капи – босът на босовете. В България мнозина са претендирали за този ветровит пост в подземния свят. Неговите главатари един подир друг отиват в отвъдното, а тривиалното обяснение най-често гласи, че са станали жертва на борбата за преразпределение на територии.
Нищо чудно – говорим за бизнес, в който се въртят стотици милиони, най-вече от трафика и търговията с дрога. Това е и основният бизнес на Златомир Иванов – Баретата, поне според прокуратурата, както и според една вече влязла в сила осъдителна присъда.

Случват се и изненади. Неотдавна Специализираният наказателен съд в София оправда Баретата и голяма част от организираната му престъпна компания по дело за разпространение на наркотици, продължило повече от пет години. Така човекът, смятан за капо ди тути наркобарети, който от години е под домашен арест, скоро може да се окаже освободен от тегобата на всякакви принудителни и/или символични мерки за неотклонение.

Оправдан и с консумирана присъда

Буквално десетина дни преди да бъде оправдан от Специализирания наказателен съд, Златко Баретата беше осъден окончателно от Върховния касационен съд на 6,5 години затвор по друго дело за наркотици.
Тази неподлежаща на обжалване присъда дойде след седемгодишно разследване и дела по всички съдебни инстанции, но всуе – не тежи и не носи след себе си престой зад решетките. През по-голямата част от този период Баретата е бил или в ареста, или под домашен арест, а това време трябва да се извади от постановените шест години и половина затвор.

На практика е много вероятно Златомир Иванов изобщо да не влезе в затвора. Но пък от прокуратурата обявиха, че ще протестират оправдателната присъда, което означава ново дело в Специализирания апелативен съд и така нататък, и така нататък – всичко необходимо за честта на държавното обвинение, както и за осигуряване на максимална заетост на съдебните инстанции, а също така и за да има хляб за жълтите и бледолики медии…

Един от дриймтима на „Баретите”

Кой не знае Златко Баретата, кой не е чувал за него? В нашия случай това малко просташко пародиране на Ботевото стихотворение за Чавдар войвода се налага, защото говорим за дузина герои от тима-мечта на специализирания отряд за борба с тероризма („Червените барети”), захранил в навечерието на новото хилядолетие родния ъндърграунд с такива големи играчи като Златомир Иванов-Баретата и незабравимите, но изчезнали вдън земи тилилейски „братя” Галеви.

Да не забравяме и „съвестния гражданин” Алексей Петров, минал през застрахователния бизнес и стигнал до поста на сив кардинал в ДАНС по времето на Петко Сертов.
И като споменахме Алексей Петров, наложително е да припомним, че през август 2002 г. Златко Баретата бе арестуван по подозрение за участие в престрелките срещу Алексей Петров и Димитър Джамов – застрахователен бос и бивш шофьор на Илия Павлов. Баретата е спряган също за поръчител на убийствата на Никола Иванов-Бобъра и Антон Милтенов-Клюна, както и за стопанин – след съответните делби – на „териториите”, държани от убитите Поли Пантев и Косьо Самоковеца.

Делба? Златомир Иванов е бил съдружник с Алексей Петров в застрахователните компании „Средец М" АД и „Аполо и Болкан”. Поради което името на Петров изплува за пореден път в публичното пространство след атентата срещу Баретата през 2013 г., когато той бе прострелян на стъпалата на Съдебната палата от стрелец, скрит в отсрещния „Търговски дом”, но оцеля като по чудо.

Алексей Петров естествено отрече своето участие и хвърли нова бомба. По думите на Петров, който пък бе основен обвиняем в знаковото дело „Октопод” (и според Цветан Цветанов е глава на „октопода”, т.е. също капо ди тути барети) едни и същи висши държавни служители стоят зад покушението срещу Златко Баретата и отвличането на дъщерята на Евелин Банев – Брендо. Той пък е друга знакова фигура в българския ъндърграунд и има 20-годишна присъда в Италия и 14-годишна в Румъния – все за наркотрафик.

По-късно за атентата пред Съдебната палата бе арестуван един от аверите на Баретата – Росен Драгнев-Капитана, който имал съвместен бизнес със Златко Иванов в Стара Загора и Казанлък, но се издънил с едни 3 млн. лева, които не можал или не искал да върне на Златомир Иванов и затова решил да поръча убийството му. Сега пък бил „пропял” пред разследващите…

Бизнес на светло и тъмно

Но да си дойдем на думата – говорим преди всичко за Златомир Иванов – Баретата. Веднага след  първите години на прехода той вече притежава истинска бизнес империя.
Баретата е един от собствениците на компанията за сигурност и охрана „Аркус сигурност" и бивш шеф на „Аполо и Болкан". Официално участва в над 30 фирми за охранителна дейност, търговия с петролни, химически и фармацевтични продукти, собственик е на бинго и игрални зали.

Според фирмените регистри Златомир Иванов фигурира като собственик в ЗК „Аполо и Болкан", ЗД „Средец", фирмите „Интел груп", „Рапас", „Електра" и др., както и на казино „Елит". В доклад на Центъра за изследване на демокрацията от 2003 г. се посочва, че той е един от шестимата големи в наркобизнеса у нас. 
Смята се, че от 2003 г. до 6 февруари 2009 г., когато Златомир Иванов е арестуван, наркокартелът “Фирмата” реализира оборот от близо 500 млн. лв., което обаче не бе доказано в съда.  
Междувременно Златомир Иванов прехвърли фирмените си дялове на подставени лица, за да не попадне под ударите на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

Преди година жълти медии гръмнаха, че първородният му син Алекс (р. 1995 г.) е почнал да измества баща си и успешно е иззел всички негови функции на бос в подземния свят, въпреки младежката си възраст. През 2012 г. Алекс Иванов оцеля при тежка катастрофа край Сливен, при която четиримата му спътници в джипа "Мерцедес"- G класа изгоряха. Говореше се, че това е било опит за покушение, но случаят замря.

С осъдителна присъда, но невинен...

Както вече стана дума, в момента Златомир Иванов-Баретата е осъден от ВКС  и оправдан от Специализирания наказателен съд по две различни дела.
На 20 май ВКС окончателно го призна Златомир Иванов – Баретата за виновен в ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици и го осъди на 6 години и половина затвор. На практика върховните магистрати потвърдиха изцяло решението на Апелативния съд, който намали с 2 години 8-годишната присъда на  Златомир Иванов, постановена от Софийския градски съд.

По второто дело, водено от Специализирания наказателен съд, Баретата бе обвинен, че е ръководил организирана престъпна група, която е действала от октомври 2011 г. на територията на Южното Черноморие, както и в София и в Казанлък. Подсъдими бяха Златомир Иванов и още 9 души.
С Баретата беше оправдан и Златко Гочев, както и Ивайло Борисов – Ториното, който стана популярен в медиите като шефа на охранителите, които пребиха семейство на Околовръстното шосе в София в началото на годината. С глоба от 1000 лева се размина Тихомир Стоянов, а същата глоба и три години условно получи Кристиан Лалев.

Стефан Грозданов получи 5 години затвор, Тодор Цветанов и Дарин Лазаров бяха осъдени на по 4 години зад решетките, а Петър Цветанов ще лежи 3 години и половина. Година повече получи Тодор Цветанов. На 6 години лишаване от свобода и 10 000 лева глоба бе осъден Добромир Добрев. Всички те са осъдени за разпространение на наркотици, но капо ди тути барети остана с ненакривена капа. Така реши Темида.
Междувременно пресцентърът на специализираната прокуратура съобщи, че държавното обвинение ще протестира оправдателните присъди на Златомир Иванов, Ивайло Борисов и Златко Гочев.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки