60 заявления за откриване на секция в чужбина


60 заявления за откриване на секция в чужбина
От БСП настояваха за отпадане на задължителното и електронното гласуване. Проектът им, както и тези ДПС, АБВ, БДЦ, Радан Кънев и Георги Кадиев, не минаха
03 Юни 2016, Петък


...И не повече от 35 избирателни пункта в една държава

Автор: Анна Александрова

Иочно две седмици, след като с гласовете на 135 депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и БДЦ парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Изборния кодекс, Комисията по правни въпроси прие на първо четене внесения от същите парламентарни групи нов законопроект за промени в кодекса. 
Те предвиждат въвеждане на изискуем минимум от 60 заявления за откриване на избирателна секция извън дипломатическите или консулски представителства, както и въвеждане на ограничение в една държава да няма повече от 35 избирателни пункта.

Членовете на Правната комисия отхвърлиха други 6 законопроекта за нови промени в Изборните правила, внесени от АБВ, „БСП Лява България”, както и от депутатите Радан Кънев (Реформаторския блок), Явор Хайтов (БДЦ), Четин Казак (ДПС) и независимия Георги Кадиев (бивш член на ПГ на БСП).
По време на дискусията председателят на Правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) изтъкна, че проектът на ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и БДЦ е в резултат на сложен консенсус и много сериозно изследване на всички факти и обстоятелства, които са свързани с откриването на секции в чужбина.

„Постоянното редактиране на Изборния кодекс е мерак за изява и слава. Всеки иска да се хареса сега на едни мистериозни българи в чужбина и на реалната заплаха за България - нашите манипулирани изселници от Турция”. 
Това коментира пред парламентарните репортери председателят на ПГ на ПФ и лидер на НФСБ Валери Симеонов след заседанието на Правната комисия. Той изтъкна, че коалицията „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ не иска да се хареса нито на едната, нито на другата група.

По думите на Валери Симеонов, „ние сме си свършили работата и чакаме със спокойствие влизането на промените в Изборния кодекс в пленарна зала”.
Той прогнозира, че ще минат само тези от тях, за които партиите от управляващото мнозинство са се разбрали. Внасянето на останалите 6 проекта за ремонт на изборните правила е въртене на празни обороти, но щом искат, да го правят, каза още Валери Симеонов.

От БСП например предлагат отпадане на задължителния и електронния вот, както и гласуване в два последователни дни, когато едновременно с изборите се провежда и референдум.
Пред медиите съпредседателят на парламентарната група на ПФ съобщи, че патриотите са получили писмено предложение от лидера на „Атака” Волен Сидеров за издигане на общ кандидат за президент. Предстои то да бъде обсъдено от НФСБ и ВМРО.
„Не съм "човекът партия" и не мога да изразявам позиция по това предложение, докато колективните органи на коалицията не се произнесат”, категоричен бе Валери Симеонов.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки