Декларация на ПП „Национален фронт за спасение на България”


Декларация на ПП „Национален фронт за спасение на България”
03 Юни 2016, Петък


Във връзка с изявлението на ръководителя на пресслужбата на МВнР на Азербайджан  Хикмет Хаджиев по повод неофициалното посещение


на народни представители от НФСБ в Нагорни Карабах, ПП НФСБ заявява:
По повод заявеното намерение Посолството на Азербайджан в София да „изрази загриженост“ пред българските МВнР и Народно събрание относно посещението на български  депутати в Нагорни Карабах настояваме българските институции недвусмислено да пояснят на дипломатите устройството на политическата система в Република България и присъщата на плурализма самостоятелност и независимост на политическите виждания на отделните партии. 

Република България е демократична държава с установен правов ред и ясно разделение на властите. Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната в съответствие с Конституцията и законите.  Всякакви опити за внушения, че неофициално посещение на народни представители в един или друг конфликтен район по света означава промяна на външната политика на България, следва да получат отпор от българските власти!
Категорично отхвърляме твърденията на Хикмет Хаджиев, че посещението, цитираме: „свидетелства  за това, че някой в България сериозно е обезпокоен от развитието на приятелски и стратегически партньорски отношения между Азербайджан и България“ и „е опит за поддръжка на измислен режим“.

Позицията на НФСБ е, че наследеният от времената на СССР и продължаващ вече няколко десетилетия кървав конфликт в Нагорни Карабах може да бъде трайно решен само по пътя на мирните преговори между заинтересованите страни с посредничеството на международната общност и при зачитане както на международното право, така и на правата и интересите на хората, живеещи в конфликтния район.  Всеки опит за военно решение на конфликта ще доведе само до нови жертви и страдания и за двата народа, но не и до неговото прекратяване – както бе доказано при възобновяването на военните действия в началото на април т.г.

Припомняме, че лидерът на НФСБ Валери Симеонов и народни представители от Патриотичния фронт бяха на двудневно посещение в Армения.
Валери Симеонов бе награден с най-високото отличие на арменския парламент, което се дава за особени заслуги към Република Армения – Медал на честта.
Отличието му бе връчено в Ереван от заместник-председателя на Народното събрание на Армения Ермине Нагдалян, която благодари на българския парламент за декларацията, с която бе признато масовото изтребление на арменци в Османската империя през периода 1915 – 1918 г.

Нагдалян подчерта личната заслуга на Валери Симеонов и НФСБ 24 април да бъде определен в България за Ден на възпоменание на жертвите на геноцида.
На 25 май народните представители от НФСБ, водени от лидера на партията Валери Симеонов, се срещнаха с президента на Нагорни Карабах Бако Саакян и с председателя на Народното събрание Ашот Гулян. Гостите от България бяха запознати с актуалната обстановка в региона след възобновения военен конфликт в началото на април.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки