Парламентът отказа да облекчи пенсионирането на моряците


Парламентът отказа да облекчи пенсионирането на моряците
Промените бяха защитени от депутата Димитър Байрактаров в комисиите по правни въпроси и по транспорт
03 Юни 2016, Петък


В присъствието едва на 91 депутати в пленарната зала парламентът не подкрепи на първо четене предложението за промени в Кодекса за социално осигуряване,

Автор: Десант

предвиждащо облекчени условия за пенсиониране на моряците, плавали под български флаг.
Проектозаконът бе подкрепен от 35 народни представители и нито един не гласува „против”, но не мина заради 56-те гласа „въздържал се”.
Предложенията за даване на специален статут на моряците, плавали под български флаг, бе внесен от Валери Симеонов и депутатите от групата на Патриотичния фронт на 20 януари тази година.

Отхвърлените промени в Кодекса за социалното осигуряване предвиждаха моряците, плавали под български флаг и работили при условията на първа категория труд, да придобиват право на пенсия при навършване на възраст 52 години и 8 месеца и 10 години осигурителен стаж, придобит с работа по море. А за тези, работили при условията на втора категория труд – при навършване на възраст 57 години и 8 месеца и 15 години осигурителен стаж.

Още при внасянето на законопроекта председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов коментира, че целта на промените е да се поправи една дългогодишна несправедливост, за която десетки моряци са алармирали депутатите от НФСБ.
Става дума за това, че след 1989 г. на българските моряци им е отнето правото на ранно пенсиониране и стажът им се смята за  трета категория труд, което обаче противоречи на международната конвенция за труда от 1946 г., която задължава страните, които са я подписали, да въведат специален режим за пенсиониране на работниците, наети на борда или за обслужване на всеки морски търговски кораб над 200 бруто регистър тона, плаващ под флага на страна, ратифицирала тази конвенция.

По време на обсъждането на внесения от ПФ законопроект в комисиите по правни въпроси и по транспорт, информационни технологии и съобщения промените бяха защитени от депутата Димитър Байрактаров, но надделя позицията на МТСП, че Кодексът за социално осигуряване урежда по-благоприятни условия за пенсиониране на моряците.
Това схващане явно натежа и при дебатите и гласуването в пленарната зала, въпреки отсъствието на гласове „против”.

Горанов се отказа да вкарва парите за втора пенсия в общ пул
Промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), свързани с фазата за изплащане на пенсиите от втория стълб на пенсионната система, отпадат от предложенията на Министерството на финансите, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов.
След сериозен обществен натиск той обяви, че ще остави с темата да се заемат социалният министър и Националният съвет за тристранно сътрудничество, който след оставката на Ивайло Калфин бе оглавен от вицепремиера Томислав Дончев.

"След много консултации, които проведох, реших да оставя темата. Нека синдикатите, които са легитимните представители на осигурените лица, Комисията за финансов надзор и бизнесът да измислят регулациите за изплащане на пенсиите от втория стълб и едва тогава Министерството на финансите ще се включи в този дебат с експертиза", заяви Горанов.
Идеята му, поне в рамките на обявените добри намерения,  бе да се осигури възможност индивидуалните партиди в частен фонд за втора пенсия да отиват в общ пул и да не могат да се теглят авансово заради риск за хората, които изтеглят парите си накуп, да останат с по-ниски пенсия.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки