ОЛАФ се римува с „бошлаф“. Мерси и чао


ОЛАФ се римува с „бошлаф“. Мерси и чао
03 Юни 2016, Петък


Застоят в борбата срещу измамите с еврофондове показва безсилието не само на нашите, но и на институциите в Брюксел

Автор: Борислав Михайлов

Възможни са всякакви опорни пунктове – въпрос на гледна точка. Ето ви и нагледен пример как да отвърнем с ответен удар на критиките в поредния годишен доклад на Европейската служба за борба с измамите с еврофондове (ОЛАФ).
„Опити за измами със средства от ЕС има във всяка държава членка и това само по себе си не е драма. Драма е, ако държавата спи, но нашата държавата не спи. Всеки сигнал, всеки случай се проверява най-надлежно, без значение дали идва от ОЛАФ или е дошъл от български жалбоподател”, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.
Тонът е даден, можем да продължим и сами.

От ОЛАФ нещо взеха да се повтарят. Били сме втори в Европейския съюз по измами с европари – след Румъния и преди Унгария. Освен това ОЛАФ е завършила всички проверки в България, свързани с програма САПАРД с препоръка за образуване на следствие. А за Румъния се настоява за разследвания „само” при 83 на сто от проверките. Освен това ни призовават за по-активна борба с корупцията, но виждат себе си целите в бяло.

По думите на генералния секретар на ОЛАФ Джовани Кеслер, след 2013 г. има рязко увеличаване на броя на засечените измами, но все пак не трябва да се приема, че в ЕС има масова корупция, а по-скоро, че Европейската служба за борба с измамите с еврофондове успява да убеди хората да подават сигнали при съмнение за нередности.
И каква стана тя? В момента първенец по измами с европари е Румъния, но от Брюксел се скъсват да я хвалят колко успешно се бори с организираната престъпност и корупцията по високите етажи, колко е дръпнала по-напред от България и следователно заслужава да я освободят от унизителния мониторинг, под чието бигбрадърско иго страда заедно с нашата страна още от приемането й в ЕС. А България кучета я яли – щото кучетата не са опасни за калинките, дето управляват разни фондове като „Земеделие” и усвояват милионите по САПАРД и други програми.

Да не забравяме и Унгария, дето е нарочена за евроотличничка, заедно с останалите от Вишеградската тройка, която междувременно стана четворка. И да припомним, че в библията пише: „Защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш?”.
Ако сте забравили, през март ЕК свали имунитета на шефа на ОЛАФ Джовани Кеслер, с което даде възможност италианецът да бъде разследван за корупция. Вярно, не става дума за дейността му като директор на ОЛАФ, а за неправомерна намеса като следовател през 2012 г. в лобистки скандал , известен като „Далигейт”, който доведе до оставката на тогавашния комисар по здравеопазването Джон Дали. Твърди се, че Кеслер е подслушвал телефоните на свидетели, без да уведоми една от страните.

Сламка или греда в окото?

Говорим за възможни опорни точки, както и за сламката в окото на Джовани Кеслер, нали? Който пък не е зле да си направи и малко самокритика, защото през последната година от ОЛАФ са допуснали понижение с около 10% при възстановяването по съдебен път на евросредства, „усвоени” с измами. И освен това, само половината от препоръките на Службата за съдебно преследване са довели до реални дела в съда. Не на последно място – измамите с евросредства са национален спорт дори в някой от най-отдавнашните членки на ЕС.

През 2014 г. първенец в тази дисциплина бе Италия. Две години по-рано Вито Никастри, собственик на няколко компании за производство на алтернативна енергия, се сбогува с 1,2 млрд. евро в активи, след като бе разобличен, че е използвал голяма част от средствата, за да изгради своята „зелена империя“, която се оказала просто прикритие за схемите на мафията. В Италия, а и отвъд Ламанша, се е случвало фермери да редят чучела по тучните пасища, за да докарат главите добитък до бройката, за която получават субсидии.

Техният челен опит е и наш челен опит. Ако не вярвате – питайте Марио Николов и Людмил Стайков, които са клиенти на правосъдието за измами по програма САПАРД вече цяло десетилетие, преживяха осъдителни и оправдателни присъди, връщания и подновявания на делото, а междувременно Николов дори отново се посвети на бизнеса с европроекти.
Възможни са всякакви опорни точки, също както и всякакви защитни тези. Според една от тях, повтаряна много пъти на най-високи места в държавата, България е системно набеждавана за първенец в измамите с европари. От ОЛАФ обаче държат на своето и ни засипват с доклади – бошлаф.

Тяхната гледна точка

През 2015 г. ОЛАФ е приключила 304 разследвания, което е рекорден брой. Започнати са и нови 219 проверки, като за средно 2 месеца служителите успяват да преценят кои от над 1440 докладвани случая заслужават сериозно внимание.
В своя пореден годишен доклад от Службата дават пример за злоупотреба с европари на българска почва с казус, който в много голяма степен повтаря схемата, описана в обвинителния акт срещу Марио Николов и Людмил Стайков.

При почти 1400 проверени случая у нас изрично се посочва такъв с плащане на 1.3 милиона евро за предприятие за замразени зеленчуци в България. Имената на компанията и заподозрените лица не стават ясни, но е известно, че средствата са от фонда за развитие на селските райони. От ОЛАФ уточняват, че информацията за съмнителния проект не е дошла от българските власти, а от Генералната дирекция за развитието на земеделието и селските райони към Европейската комисия.
Проверка установила, че има манипулиране на поръчка за оборудване, а последвал анализ на документи от българската разплащателна агенция показал, че става дума за измамно увеличаване на цените и злоупотреба с евросредства. Проверка на място в сътрудничество с български разследващи потвърдила, че целият проект изобщо не е отговарял на условията за финансиране.

Става ясно още, че е налице схема с подставена компания, която е действала само като посредник и е доставила машините при много високи цени. Собственик на предприятието се оказала италианска компания, управлявана от италианец, който е собственик и управител и на фирмата, спечелила поръчката за доставка на оборудване.
Все по темата – българската индустрия за замразяване на плодове и зеленчуци е обновена основно в годините след 2001 г. с финансовата помощ на предприсъединителната програма САПАРД и на Програмата за развитие на селските райони. В момента замразените продукти имат пазарен дял от 40% в консервната промишленост.

Да не затваряме очи за кривиците си

Големият брой сигнали за измами с еврофондове показва неспособността на българските правоохранителни органи да се справят с подобни случаи. Друга причина е липсата на доверие в правосъдната система. Европейската служба за борба с измамите с еврофондове зависи от институциите и затова, когато казусът не може да се реши на национално равнище, се прехвърля към ОЛАФ, за да се избегнат негативите.
Това коментира Руслан Стефанов, старши експерт в Центъра за изследване на демокрацията. Пред „Фокус” експертът изтъкна, че това, което и ОЛАФ, и ЕК многократно са заявявали, е, че българските институции на практика много рядко стигат до решения в подобни казуси, особено когато в тях са замесени фигури, които са близки до високите етажи на властта.

„От тази гледна точка, много често сме чували от неформални разговори в ЕК, че в много от страните тези сигнали се подават именно от хора, които чувстват, че в националната среда не биха могли да получат съответното правосъдие – такова, каквото биха получили при ОЛАФ. Поради тази причина те получават немалко сигнали и от България, и от Румъния“, обясни Стефанов.
Той е категоричен, че тези данни не са показателни за корупцията при европейските фондове и се аргументира с наличието на доклад, според който в България и Румъния злоупотребите са по-малко.

Родната корупция е с оценка „К”
Във вече забравените времена на социализма у нас съществуваше система за оценка на качеството. С „К” се обозначаваше продукция на световно равнище – като днешната ни корупция например.
Оказва се, че цели 60% от висшите изпълнителни кадри в компаниите в България са склонни да прибегнат до неетични практики и корупция, за да оцелеят икономически. Това става ясно от проучване на Международната одитна компания „Ърнст енд Янг” , цитирано неотдавна от БНТ. То е част от 14-ото глобално проучване на компанията, проведено в 62 държави.

В България цитираните 60% от стопанските ръководители са посочили в анкетните карти, че са склонни да толерират действия от рода на промяна на финансови отчети, договори със задна дата или предлагане на развлечения, лични подаръци или парични плащания на фирми, с които имат договорни отношения, съобщава Николай Гърнев – управляващ съдружник в „Ърнст енд Янг” за България, Македония, Албания, Косово.

Както може и да се очаква, висок процент от анкетираните признават за ширеща се корупция, но казват, че тя не се отнася за тяхната индустрия или компания.
Застоят в борбата срещу измамите с еврофондове показва безсилието не само на нашите, но и на институциите в Брюксел – грешката е системна. Ние обаче трябва да се предпазим от опасността да се превърнем в антисистемна държава в рамките на ЕС. И това вече не е въпрос на опорни или гледни точки, а на политики, както и на реална и ефективна съдебна реформа.

Анализирай това
Опити за измами със средства от ЕС има във всяка държава членка и това само по себе си не е драма. Драма е, ако държавата спи, но нашата държавата не спи. Всеки сигнал, всеки случай се проверява най-надлежно, без значение дали идва от ОЛАФ или е дошъл от български жалбоподател.

 Томислав Дончев, вицепремиер 


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки