Пълнени хлебчета от универсално тесто


03 Юни 2016, Петък


Бързо и лесно, за всеки вкус


Продукти за тестото:
800 г брашно
2 с. л. захар
половин чаена лъжичка сол
2 с. л. олио
100 г краве масло
11 г суха мая
600 мл прясно мляко
1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:
Млякото трябва да е със стайна температура, леко затоплено, но в никакъв случай горещо. Може да се затопли на водна баня. Към него се прибавят маята и захарта и се разбърква с дървена лъжица. След което се оставя да почине десетина минути.
Добавят се солта, олиото, след което постепенно се прибавя и предварително пресятото брашно.

Тестото може първоначално да се разбърка с миксер или кухненски робот. В този случай брашното се добавя на три пъти.
Бърка се, докато се получи еднородна смес.
Към тестото се добавя размекнатото (но не втечнено) краве масло и се меси на ръце или с робота още няколко минути, за да се разнесе мазнината добре навсякъде.
Накрая трябва да се получи леко, меко и нелепнещо тесто, което се увива в домакинско фолио и се слага в хладилника за два часа и половина. Навън не се държи, защото много бързо ще втаса заради маята.

През това време се приготвя плънката, която е въпрос изцяло на въображението и наличните продукти в хладилника. И, разбира се, според индивидуалния вкус. Може да се използва задушен лук с една-две скилидки чесън и накъсано варено или печено месо – свинско, телешко, пилешко – каквото има под ръка. Може да се използва и леко запържена кайма с нарязани на ситно домати и овкусена с пресен босилек, лук и чесън. Плънката може да бъде също така от яйца и сирене. Или пък вегетарианска – със задушени зеленчуци – зеле, моркови, тиквички, лук... Интересен вкус имат и пирожките с пълнеж от пюрирани варени картофи и броколи.

Охладеното тесто се размачква, разделя се на малки топки, след което всяка част се разточва. В средата на получените кръгчета (с диаметър на десертна чинийка) се слага от плънката, след което двата края на тънката питчица се слепват и се притискат с пръсти.  След това леко се овалва с ръце, за да се предаде на хлебчето продълговата форма.

Готовите вкусотийки се подреждат в тава, покрита с домакинска хартия. Пекат се 15 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса. След което фурната се отваря и без да се вади тавата (ако е възможно, разбира се), хлебчетата бързо се намазват добре от трите страни с разбит жълтък. Пекат се още 15 минути.
Оставят се да поизстинат - поне половин час, преди поднасяне.
Тестото, което остане, не се изхвърля, съхранява се във фризера и от него на по-късен етап може да се приготви и пица, по желание. Или пък кифлички с мармалад, конфитюр, шоколад, сладко от цели плодове...


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки