Паметта на Христо Ботев е тачена и в пощенски марки


Паметта на Христо Ботев е тачена и в пощенски марки
Марката от 2008 г.
02 Юни 2016, Четвъртък


Досега през годините са тиражирани над 25 серии с изображения на поета-революционер и сцени, свързани с делото и живота му

Автор: Диана Славчева

На 18 май, в обедната почивка между дебатите за президентското вето, в Клуба на народния представител в парламента бе валидирано пощенско филателно издание „140 години от слизането на Ботевата чета от кораба „Радецки” на Козлодуйския бряг”. Парламентарният шеф Цецка Цачева, под чийто патронаж преминава тазгодишното юбилейно честване на 2 юни, постави отпечатък от специалния пощенски печат върху изданието, с което то ще бъде пуснато в употреба.

По време на тази церемония заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов отбеляза, че темата за Ботев и Ботевата чета е от най-предпочитаните, приятните и широко застъпени в българската филателия.
Така от началото на ХХ век, и по-точно от началото на българското издаване на марки, което е положено през май 1879 г., досега има отпечатани над 25 филателно-пощенски издания с изображения на Ботев и изобщо посветени на подвига на неговата чета.
Най-новата марка, която бе валидирана миналата сряда, е с тираж 12 000 броя.

Предишната с лика на Ботев бе пусната от Държавната агенция за информационни технологии и „Български пощи” през 2008 г. по повод 160 годишнината от рождението на Ботев. Валидирането й направи тогавашният ни премиер Сергей Станишев на тържествена церемония в националния музей в Калофер. Нейният тираж бе 20 хиляди броя и струваше 55 стотинки. Върху марката бе отпечатан образът на поета революционер, нарисуван от художника Иван Богданов по Ботевия портрет от 1876 г.
Отделно бяха изработени и пуснати за продажба 5485 плика с лика на майката на войводата Иванка Ботева.

Най-старият книжен знак, свързан с датата 2 юни, който се открива в каталога на българските пощенски марки за периода от 1879 г. до 2005 г., е от 1926 г. и е посветен на 50 години от смъртта на поета.
Автор на проекта е Христо Лозев, който по-късно рисува и първата пощенска марка с лика на Васил Левски, издадена през 1929 г. Изображенията на Ботев са решени в три варианта, всеки с тираж по 500 000. Различните стойности на марките са в различни нюанси: от 1 лев са в зелено, от 2 лева – в синьо, от 4 лева – в розово. Те са в употреба до 6 октомври 1931 г.

За 65-годишнината от гибелта на войводата през 1941 г. са валидирани няколко пощенски марки.  Дизайнът им е дело на Никола Тузсузов – председател на Съюза на българските художници в периода 1942-1943 г. и преподавател и доцент по шрифт в Художествената академия през 1949 г.
В тази серия единият образец е с лика на Христо Ботев, другият изобразява слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг – и двата варианта са с по милионен тираж, а третият е с вида на паметника на връх Околчица и е отпечатан в 200 000 екземпляра.
По случай 100-годишнината от рождението на поета революционер през 1948 г. са валидирани цяла поредица пощенски марки, всяка с тираж от 240 хиляди броя. Те са в употреба до 1 март 1950 г.

Веселин Стайков е художникът, изготвил тези с родната къща на Ботев, отпечатани на кремава дебела хартия, както и с изглед от Калофер от кръстения на поета планински връх.  Ат. Апостолов прави портрета на войводата. Легендарният Борис Ангелушев е поканен да нарисува марките с парахода „Радецки” и Ботев като войвода. Георги Атанасов пък подготвя изображението на Ботевата майка, към което добавя цитат от безсмъртната творба на поета „На прощаване“.

Отново върху кремава дебела хартия са щамповани различни символи на поетично-революционната дейност на националния ни герой, които са решени художествено от майстора на приложната графика Александър Поплилов.
През 1966 г. се появява марка с класическия сюжет от слизането на Ботевата чета на българския бряг на Дунав при Козлодуй в тираж 150 000 броя.
От по-новите пощенски знаци, посветени на 2 юни, е марката, пусната през 1996 г. с Христо Ботев и неговото прощално писмо до семейството му. Тя е на стойност 40 лева и е отпечатана в един милион бройки.


Серията от 1948 г.

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки