Лечение на „перде“ на очите


01 Юни 2016, Сряда


Какво да предприемем, когато зрението отслабва

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Така нареченото „старческо перде“ или катаракта е двустранно заболяване, при което по различни причини лещите на очите потъмняват.
Катарактата бива два вида – вродена и старческа. Първата се характеризира с потъмняване на лещата, което е налице още при раждане или наскоро след това.
Старческата катаракта (така нареченото „перде“) е най-разпространеният тип. Обикновено се появява след 50-годишна възраст.

Оплакванията на пациента са свързани с постепенно отслабване на зрението. Понякога, в началото, поради набъбване и увеличаване на пречупивателната способност на лещата, се подобрява виждането наблизо.
Значение за остротата на зрението има фактът дали помътняването се развива в централната част или в периферията на лещата. В късните и запуснати стадии обикновено цялата леща е потъмняла и зрителната острота спада само до светоусещане.

За съжаление, опитите да се предотвратят някои от химическите промени, които водят до помътняването, чрез консервативни средства (лекарства и природни продукти) не са особено спешни. Въпреки това, с цел забавяне развитието на заболяването, в началните стадии специалистите прилагат различни очни капки.
Днес модерната микрохирургия прилага с успех екстракция (отстраняване) на увредената част от окото и вграждане на вътреочни лещи. Но за целта в България е нужно болният да разполага с немалко средства, за да плати консумативите.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки