Нощта на битката


Нощта на битката
„Антракс” днес
30 Май 2016, Понеделник


Титаните на хевиметъла отдавна не подминават България

Автор: Веселин Максимов

Нощта на голямата битка”, „На живот и смърт”, „Вечерта на истината”. Такива термини си разменят любителите на тежкия рок у нас, докато доволно потриват ръце в очакване на 31 май. Тогава Зимния дворец в София ще разлюлеят две групи, за които с чисто сърце можем да кажем, че са сред титаните на траш метъла: „Антракс” и „Слейър”.
Още повече, че вторите далеч не са за пръв път у нас, отдавна вече световните майстори в този стил не подминават България, а с удоволствие се връщат за още и още. За„Антракс” това ще бъде второ участие на софийска земя, гледахме ги през 2010 г. на „Сонисфера”, където доведоха до пълна истерия хилядите, изпълнили до пръсване националния стадион „Васил Левски”.

За формата на групите никой няма никакви съмнения. „Слейър” извадиха чисто нов албум „Без разкаяние”, от който зъбите просто омекват. Веселяците от „Антракс” отново са с оригиналния си певец Джоуи Беладона, а всеки, който се интересува от стила, знае какво умее на сцената лудият индианец.
Последната студийна тава на бързаците от Ню Йорк се нарича „За всички крале”. Посветена е на всички по-значими личности, допринесли за световния им успех.
Любопитно е, че и двете банди са създадени в една и съща година – през далечната, аналогова 1981. И първите им албуми са излезли през 1983. Още оттогава дават заявка, че са измислили нов стил, в който възнамеряват да станат водещи изпълнители.

Китаристът Скот Йън, станал емблематичен с острата си дълга брада, е основател на „Антракс”. Именно затова „той коли и беси” в бандата, но десетките уволнени музиканти на всички постове не са били изритвани безпринципно и за да си начеше егото. След редица драматични обрати бандата най-сетне успя да прежали симпатичния Дани Спиц, който напусна, за да стане... свещеник.

В момента подгряващите на голямата вечер на 31 май в България са в оптимален състав: Джоуи Беладона (вокал), Скот Йън (китара, вокал), Франк Бело (бас, вокал), Джонатан Донаис (китара) и съоснователят Чарли Бенанте (барабани).
През драматични моменти напоследък преминаха „Слейър”. След ужасната смърт на един от основателите Джеф Ханеман, другият Кери Кинг успя отново жестоко да се скара с оригиналния барабанист Дейв „Картечницата” Ломбардо и сега виртуозът не свири с бандата.
„Нищо ново под слънцето”, клатят глава феновете и си спомнят, че вече веднъж са виждали в България групата със сегашния й дръмър Пол Бостаф. Най-ортодоксалните фенове отказват да го приемат, въпреки че Бостаф  върши чудесно своята работа. Другата нова личност в легендарната четворка (всъщност от 2011 г. станала двойка) e Гари Холт.

Обикновено се говори, че ничие място в „Слейър” не е застрашено, ако музикантът, който го заема, си трае и прави каквото казва Кери Кинг. Чиято роля стана абсолютно незаобиколима след смъртта на Ханеман. „Слейър”, след няколко дни в София: Том Арая (соло вокал, бас), Кери Кинг (китара), Гари Холт (китара) и Пол Бостаф (барабани).
Фенове, нямайте никакви съмнения относно това какво ще видите на 31 май вечерта. Както обича да казва по време на концерт Том Арая: „А сега... моля ви да се огледате. Вижте с кого сте дошъл тук. Дръжте го под око. Внимавайте за него, пазете го! Защото това е.... войнаааа!”
И започват песента „Военен ансамбъл”.


„Слейър” изглеждат по-страшни от всякога. Макар отдавна да са семейни мъже с пораснали деца

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки