Откриха паметник на създателя на „Балканфолк”


Откриха паметник на създателя на „Балканфолк”
29 Май 2016, Неделя


В навечерието на най-светлия български празник – 24 май, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова откри във Велико Търново

Автор: Здравка Христова

паметник на създателя на Старопланинския събор „Балканфолк” Илиян Николов.
Двуметровият мраморен мемориал се издига в Алеята на творците в парка до Художествената галерия „Борис Денев” в старопрестолния град. Автор на скулптурата е докторантът от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” Иван Николов, който е работил в екип с проф. Константин Денев и  арх. Лъчезар Лалев.

16 години от своя живот Илиян Николов посвещава на съхраняването и разпространението на фолклорните музикални изкуства. Той е създател на фестивал номер едно в Европа за традиционни и народни изкуства, провеждан ежегодно във Велико Търново вече две десетилетия. Приживе той определя Събора като чудо, родено от силния дух на българския народ. Голямото му сърце и неизмерната му обич към българския народ и родина му дават сили да организира и проведе десетки национални, европейски и светски форуми. Старопланинският събор „Балканфолк” дава през годините сцена за изява на повече от 160 000 български и чуждестранни участници и се утвърждава като най-мащабното събитие, което съхранява българска идентичност и родова памет.

Като „човек с активна гражданска позиция и уникален търсач на българското", определи Ирина Бокова неговия създател. Тя припомни, че видният математик и научен деятел бе и  сред инициаторите на идеята Седмото Велико народно събрание, изработило сега действащата Конституция, да се състои в старопрестолнината.
„Гордея се с моя баща и се надявам и моите внуци да се гордеят с него. През 2007 г. заедно с него създадохме Европейската асоциация на фолклорните фестивали, която днес включва 270 фестивала и е най-голямата в тази културна област в Европа”, призна развълнуван синът на Илиян Николов – Калоян Николов, който е председател на ЕАФФ.

Откриването на паметника на човека, положил огромни усилия във време на глобализация да не забравяме корените си и да съхраним своята идентичност, бе част от съпътстващата програма на тазгодишното юбилейно двадесето издание на „Балканфолк”. Във Велико Търново своето изкуство представиха близо 8000 изпълнители от 400 фолклорни формации от всички етнографски области на България.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки