Смисълът от Стоичков


Смисълът от Стоичков
Завинаги №1
29 Май 2016, Неделя


Болката по изгубеното златно поколение трябва да роди нова надежда

Автор: Илияна Христова

Бенефисът на Христо Стоичков надмина най-смелите очаквания - зрелището бе грандиозно, стадион “Васил Левски” рядко е събирал толкова знаменитости накуп. Красиво и смайващо бе да видиш как световни величия като Паоло Малдини, Жан-Пиер Папен, Георге Хаджи, Хулио Салинас и другите са на крака в София заради нашия Христо. Юбилеят, който е едно от спортните събития на годината за България, ще се помни дълго със своите блясък, слава и звезден прах.
Над 40 000 българи показаха в проливния дъжд невиждани в последните години обич, уважение и единение.

Те посрещнаха с любов своя Ицо, плакаха за незабравимия Трифон, отдадоха почит на епохалния Йохан. Но имаше и някаква тъга, спотаена болка в цялото тържество – мълчалива. Усещаме я всички, прихваща ни гърлото, стяга ни сърцето. Но се страхуваме да я изречем.
България изпрати символично не просто своя най-велик футболист, но и герой, който й придаде отдавна загубена значимост. Покрай Стоичков народът ни получи признание и равностойно отношения от целия свят.

Смисълът на човешкото съществувание е щастие, радост и уважението на другите. Същото важи и за народите. Христо Стоичков даде щастие на нашия народ, радост и го осмисли – той, неговият син, стана номер едно на планетата. Имали сме прекрасни учени, артисти, други спортисти, но никога човек, който е тежал колкото целия свят - Христо Стоичков бе точно такъв.
Неговата “Златна топка”, голмайсторската титла от световното първенство и Купата на европейските шампиони с “Барселона”, вдигнал я седейки с гръб към английската кралица, са все едно български писател да вземе Нобел, артист – Оскар, или български космонавт да стъпи на Марс. Четвъртото място на Христо и колегите му национали от САЩ `94 пък е равносилно на исторически подвиг.

Американците си имат Линкълн, руснаците – Толстой, французите – Наполеон, но и ние, шепа народ, на ъгъла на географията, брулен, разхвърлян и мародиран от Великите сили, си имаме Христо Стоичков и Пеневата чета – и ние станахме велика сила чрез тях. 40 000 на Националния стадион “Васил Левски” и милиони пред телевизионния екран усещаха, че втори път подобно величие те няма да преживеят. Същото изпитвахме и при изпращането на Трифон.
Затваря се една славна страница, свършва един сън, който ни се случи наяве. Стоичков и златното поколение бяха и чудо, и реалност, истински герои. България в обозримо бъдеще няма да ги има – ей от това боли, затова сърцето присвива, буцата засяда.

Но нищо, нямаме право на униние! Една нация не може да съществува без мечти, а миналото, колкото по-богато е то, толкова повече вдъхновява амбицията. Стоичков и другите златни момчета изпълниха със съдържание миналото –  задължиха идните поколения да мечтаят, да покоряват.
Ние все някога отново ще бъдем покорители на света – във футбола, изкуството, науката… Няма да е скоро, но ще стане. Преди Стоичков не предполагахме, че можем да имаме “Златна топка”. След него знаем, че би могло да се случи – това е смисълът от Стоичков!


Той е
Христо Стоичков е роден на 8 февруари 1966 г. в Пловдив. Тренира в школата на „Марица”, играе в  заводския отбор „Юрий Гагарин" и „Хеброс” – Харманли, а после в ЦСКА, „Барселона”, „Парма”, „Кашива Рейсол”, „Чикаго файър” и „ДС Юнайтед (екипите на ЦСКА и „Барселона” облича по два пъти). Носител на „Златната топка” през 1994 г. на „Франс футбол” и голмайстор на Световното първенство в САЩ същата година с  шест гола (заедно с руснака Олег Саленко). Голмайстор на Европа за 1990 г. („Златна обувка“), на турнира за Купата на носителите на национални купи (КНК) през 1989 г. Футболист № 1 на България за 1989, 1990, 1991, 1992, 1994 г., голмайстор на страната през 1988, 1989 г. Бронзов медалист с четвърто място от САЩ `94, носител на Купата на европейските шампиони с „Барселона” през 1992 г., на Суперкупата на Европа същата година, на КНК през 1997 г. Шампион на Испания през 1991 г., 1992 г., 1993 г., 1994 г. и 1998 г., притежава отличия в Азия и САЩ. Един от най-добрите в света за своето време и най-голям български футболист за всички времена.


Чилиецът Иван Саморано, „смъртен враг” от „Реал Мадрид”, показа огромно уважение към Христо Стоичков Малдини, Албертини и Тугай Керимоглу допълваха съзвездието, дошло на крака при Ицо

В категории: Спортен дух , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки