Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
27 Май 2016, Петък


Бира, падащи хеликоптери и борба за независимост


В Китай откриха пивоварна на 5000 години

Досега най-ранните свидетелства за съществуването на бирата в Китай бяха от 1250-1046 г. пр. Хр. Но по време на разкопки в китайската провинция Шънси група археолози  неотдавна намериха останки от всичко необходимо за приготвянето на пенливата напитка, като възрастта на глинените съдове със следи от ечемик, хмел и кореноплоди надхвърля 5 хиляди години.
Както отбелязват учените, тази находка се явява най-древното доказателство за развитието на пивоварството на територията на съвременен Китай. Те са особено впечатлени от ечемиченото зърно, тъй като то е започнало да се използва за хранителни цели в Поднебесната империя минимум хиляда години по-късно.

Все още не е известно в какви пропорции са се смесвали съставките, следствие на което вкусът на древното пиво засега остава загадка. Предполага се, че то е било по-скоро кисело-сладко.
Специалистите са на мнение, че пивоварните традиции произлизат от неолитната култура Яншао, съществувала в периода V-ІІ в. пр. Хр. Именно по това време в долината на река Хуанхъ започват да се появяват първите земеделски селища. Древни пивоварни на същата възраст като тази в Шънси са открити и на териториите на Египет и Иран.


Чешката република официално си смени името

В началото на май правителството на Чешката република утвърди официално краткото название на страната – Чехия. Както отбелязват от тамошното външно министерство, късото название е много по-практично и удобно за използване. В най-скоро време страната ще се обърне към ООН с молба да въведе новото име в своята база данни.
До момента чешката държава нямаше съкратена версия на названието си. Сега на английски език вече ще може да се употребява думата Czechia, на немски — Tschechien, и на френски — Tchequie,  които се явяват превод от названието на републиката на чешки език — Cesko.

Досега много от големите износители, като „Пилзен“ например, използваха само една дума при маркировката на своята продукция – Czech (вместо Czech Republic).
Но в английския език думата „Czech” (чешки, чешка, чешко) представлява прилагателно име, затова няма как да се използва като собствено.
Намират се обаче хора, които са недоволни от това решение на властите, тъй като допускат, че при изписването му на английски език може да бъде сбъркано с Чечня.


В Окинава протестират срещу американски бази

Най-южният и най-беден японски остров – Окинава, от няколко дни се тресе от масови протести. Хиляди човека скандират пред вратите на намиращите се там американски бази „Отивайте си в САЩ“ и „Тук не сте нужни на никого“.
Повод за тези демонстрации стана жестокото убийство на 20-годишно момиче, което служител на американска военна база примамил в колата си и след това удушил. Инцидентът се случи в изключително неудобен за САЩ и Япония момент – в навечерието на посещението на Барак Обама в Страната на изгряващото слънце.

Американските бази се появяват на японска територия, след като страната претърпява поражение във Втората световна война. Армията и флотът й са разформировани и управлението минава в ръцете на американска администрация, чиято власт се крепи на щиковете на окупационен контингент. 
Окинава има най-голямо стратегическо значение за САЩ. По време на Корейската и Виетнамската война там са базирани американските изтребители. По данни на местната преса, по време на Студената война на острова са доставени около 1200 ядрени бойни глави. Създадена е и секретна база на ЦРУ, заедно със затвор за особено важни осъдени. 

Безчинствата на американските военнослужещи на Окинава са неизброими. През 2013 г. двама моряци получиха присъди за изнасилването и ограбването в пияно състояние на една местна жителка, но това не подейства назидателно. В момента се води следствие срещу друг военнослужещ от САЩ, заподозрян в изнасилване на японска туристка.
Но сексуалното насилие не е единствената причина, заради която окинавци не обичат янките.

На острова се намират множество американски военни летища и техните самолети редовно падат от небето. Така например през 2004 г. един транспортен хеликоптер рухна върху кампуса на Международния университет в Окинава. За късмет това се случи по време на лятната ваканция на студентите и се размина без пострадали.
Само за последните години на острова и около него са се разбили осем вертолета и седем военни самолета. На летище Футема му се носи славата на „най-опасната военна база в света“. Летателните машини, излитащи от него, набират височина точно над зданието на едно начално училище.


Тексас тръгва по „Кримски сценарий“

Тексаското национално движение спечели битката за провеждането на референдум за независимостта на щата от САЩ. „За“ това гласуваха две трети от комитета на местната републиканска партия. Сега законодателният орган на Тексас трябва да приеме законопроект, позволяващ да се проведе всенародното допитване. Ако това стане, то ще тръгне по „Кримския сценарий“, при който гражданите сами решаваха искат ли да останат в състава на Украйна или да се присъединят към Русия – смятат експертите.

Всеки американски щат има своя собствена конституция, в рамките на която на местно ниво може да се проведе референдум. Но тъй като конкретната тема касае целостта на Съединените щати, то след провеждане на гласуването тексасците ще трябва да отнесат въпроса и на федерално ниво. Законопроектът за отделяне на Тексас от САЩ следва да бъде разгледан в Сената и повечето юристи смятат, че там той няма да бъде одобрен.
Но и самият прецедент с провеждането на референдума хвърля сянка върху световната репутация на Съединените щати. Затова правителството се опитва да задейства всички инструменти, за да не допусне допитването, категорични са международните наблюдатели.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки