Трима генерали са напът да облекат раирани униформи


Трима генерали са напът да облекат раирани униформи
ген. Кирчо Киров
27 Май 2016, Петък


Бившият шеф на разузнаването Кирчо Киров получи 10 години затвор и на втора инстанция, а Стоян Тонев е с класическо обвинение в корупция

Автор: Десант

През новото хилядолетие петима български генерали имаха близки срещи с правосъдието, което в нито един случай досега не прояви снизхождение към хората от върховете на военната йерархия. Неотдавна Военноапелативният съд потвърди присъдата от 10 години лишаване от свобода на бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров. Тя му бе наложена от Софийския военно-окръжен съд за присвояване на 4,7 милиона лева чрез неистински финансово-счетоводни документи.

Но в същото време Военноапелативният съд оправда ген. Киров по обвинението за изготвяне на фалшиви документи. Което намирисва на Параграф 22 при цялата секретност на това закрито дело, но за това ще стане дума по-нататък.
Присъда от 10 до 20 години затвор за ощетяване на Военномедицинска академия с 6,5 млн. лева грози нейният бивш шеф ген. Стоян Тонев, който след пенсионирането си последователно бе зам.-кмет на София, както и депутат от ГЕРБ и председател на Здравната комисия в Народното събрание. А освен това е и носител на орден „Стара планина” с мечове!

От затвор е заплашен и генерал Димитър Шивиков, който до повдигане на първото от 14-те обвинения срещу него бе командир на 68-а бригада „Специални сили”, а преди това бе командир на 18-ия български контингент в Афганистан  и на ІV пехотен батальон в Ирак, участник в две войни. Той е обвинен в присвоявания и документни престъпления, за които „Десант” разказа в бр. 343/29 януари 2016 г. под заглавие „Да смачкаш генерал с кокошкарски истории”. Прочее, всеки, дори и генералите, са невинни до доказване на противното, а в случая с ген. Шивиков тепърва предстои първоинстанционно дело.

Ако се върнем не много назад в годините, ще стигнем до още две осъдителни присъди срещу български генерали. На 11 април 2002 г. тричленен състав на Върховния касационен съд призна за виновни бившия вътрешен министър о.з. ген. Атанас Семерджиев и ексшефа на МВР архива о.з. ген Нанка Серкеджиева за злоупотреба с власт и превишаване на служебните им правомощия заради унищожаването на 144 235 досиета през 1990 г. Семерджиев получи 4 години и 6 месеца затвор при общ режим, а Серкеджиева – 2 години лишаване от свобода, също при общ режим. Тази присъда бе постановена след 10 години разследвания и закрити съдебни заседания.

Двамата генерали обжалваха и петчленен състав на Върховния касационен съд постанови, че произнесените присъди са плод на политическа преднамереност и са юридически несъстоятелни. През 2003 г. те бяха отменени, а делото бе върнато на прокуратурата за доразследване и повече не влезе в съда. През 2006 г. то бе окончателно прекратено.

Това е ли политическа репресия

Ген. Кирчо Киров, който е човекът, ръководил най-дълго – от февруари 2002 до януари 2012 г . – Националната разузнавателна служба (НРС), многократно и категорично е заявявал, че е жертва на политическа репресия. Чисто терминологично, случвало се е той да коментира, че обвиненията срещу него са заради политическата конюнктура, въпреки че кариерата му преминава под знака на различни политически сили, управлявали страната – НДСВ, Тройната коалиция и ГЕРБ, а след изтичането на втория му мандат през 2012 г. за кратко е съветник на премиера Борисов.

Като цяло службата на ген. Киров начело на задграничното разузнаване съвпада с мандата на президента Първанов, а и самата НРС е подчинена на държавния глава. Яне Янев, който от години облъчва публичното пространство с „разкрития” от кухнята на тайните служби, твърди, че част от парите, за които се търси сметка на ген. Киров, са отишли за „ловните оргии” на президента Първанов и купуването на ловно оръжие от класа на прословутата му пушка за 50 000 лева, но тези твърдения бяха отречени още от прокуратурата.

Ако се върнем към началото на съдебната одисея на ген. Киров, ще стигнем до април 2012 г., когато той бе уволнен като съветник на премиера Борисов и даден на прокуратурата заради открити „финансови несъответствия" в НРС, случили се по негово време. Делото започна, след като Сметната палата направи за първи път в своята история финансов одит на двете специални служби под шапката на президентството – НРС и НСО. Упоменатите „финансови несъответствия” се съдържат в доклада, връчен на новоизбрания по това време президент Росен Плевнелиев, който го изпрати на премиера и на Военна прокуратура, след което „колелото” се завъртя.

На 22 юни 2012 г. стана известно, че Софийската военноокръжна прокуратура е образувала дело за присвояване на средства от ръководството на НРС. От държавното обвинение заявиха, че проверката ще протече при пълна секретност, защото НРС е с особен статут, поради което прокуратурата дори няма да дава подробности има ли повдигнати обвинения и срещу кого.
Колкото и нелогично да ви изглежда първото, второто, третото и каквото и да е от това съдебно дело, на практика нещата са такива, каквито ги реши прокуратурата. Не е въпрос на хвалба, а на закон – държавното обвинение е пълновластен господар на досъдебното производство. Така на 3 юли 2013 г. бе съобщено, че Софийската военноокръжна прокуратура е внесла в съда делото срещу ген. Кирчо Киров за присвояване на 4,7 млн. лв.

Какво твърди обвинението

Престъплението е извършено в периода от 2007 до 2011 г., като ген. Киров отклонявал за себе си по над 900 000 лева годишно от парите, предназначени за агентите на службата. Твърди се, че за да може да злоупотребява с тези суми, е било създадено „кухо оперативно дело", без да има доказателства, че срещу изхарчените пари някой нещо е вършил. За улесняване на присвояването генерал Киров, в кръга на своите правомощия, съставил през цитирания период повече от 1100 официални финансови документи, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи.

В края на октомври 2013 г. процесът срещу ген. Киров тръгна при закрити врати, а той отказа делото да се гледа по съкратената процедура, въпреки че това му гарантираше минимална присъда. На 7 август 2015 г. Софийският военен съд намери ген. Киров за виновен и го осъди на 10 години лишаване от свобода и конфискация на половината имущество.

Както вече стана дума, в средата на май 2016 г. Военноапелативният съд в София потвърди тази 10-годишна присъда, но оправда Кирчо Киров по обвинението, че за улесняване на присвояването на 4,7 млн. лева са били изготвени документи с невярно съдържание.
„За пореден път става ясно, че политическите съображения и целесъобразност свалиха превръзката на Темида и взеха превес пред реалните факти и доказателства по делото, предвид многобройните процесуални нарушения", коментира Кирчо Киров.

Според него не е нормално, че делото пред втората инстанция е приключило след само едно заседание, при положение че досъдебното производство е продължило повече от година, а първоинстанционното – почти две години. „Решението на Военноапелативния съд очевидно е съобразено с актуалната политическа обстановка, извършващата се „съдебна реформа" и предстоящите президентски избори", каза Киров. По думите му зад решението стоят и хора, свързани с президентската администрация, които са оказали натиск върху решението и на първа инстанция.
Прочее, от решението на съда излиза, че ген. Киров е присвоил 4,7 млн. лева, но не е съставял неистински финансово-счетоводни документи, които – ако са истински – доказват, че шефът на НРС не е откраднал тези пари. Звучи малко нелогично, дори парадоксално.

На обвинението всичко е ясно

Има един пределно кратък съдебен виц и той звучи така: „На съда всичко е ясно, да влезе убитият!”.
Практиката обаче показва, че всичко е ясно единствено на прокуратурата. И често се случва тази яснота и убеденост в наличието на неопровержими улики, доказващи обвинението, по време на съдебното дело да се превърне в неяснота, засилена от липса на доказателства. Примерите са десетки.

Това предисловие е повече от необходимо, когато говорим за обвиненията срещу бившия шеф на ВМА ген. Стоян Тонев, тъй като съдебният процес тепърва предстои. Прави чест на генерала, че след започването на досъдебното производство напусна Народното събрание и се изправя пред Темида като редови гражданин.
Ген. Стоян Тонев и бившата ръководителка на Клиниката по дерматология във ВМА Мирослава Кадурина ще бъдат съдени за това, че са ощетили болницата с близо 6,5 млн. лева от неизгодни сделки. Софийската военноокръжна прокуратура е внесла обвинителен акт срещу ген. Тонев за допустителство и сключване на неизгодни договори, а д-р Кадурина ще е подсъдима за престъпление по служба и длъжностно присвояване.

Во кратце: като началник на Клиниката по дерматология д-р Кадурина е използвала служебното си положение като предоставяла на собственото си дружество „Дерма прим МК" ООД медицински апарати, собственост на ВМА. Така нейната компания осъществявала конкурентна търговска дейност на Клиниката по дерматология, като ползвала материални и кадрови ресурси на ВМА, от което за медицинската академия са настъпили вреди за 6 485 064,81 лв. Всичко това се е случило, защото като началник на ВМА ген. Стоян Тонев  съзнателно е допуснал подчинената му да извърши това престъпление по служба, поне според обвинителния акт.

Той ще отговаря пред съда и за 4 неизгодни сделки – три с "Дерма прим" и една с друга фирма, като изчислената от обвинението вреда за ВМА е над 120 000 лева. Според прокуратурата,  от 2007 г. до 2014 г. заплатените от пациенти пари за извършени от клиниката медицински дейности за близо 800 000 лв. не били  внесени в касата на ВМА, а били предавани лично на Кадурина.
Очаква се Софийският военноокръжен съд да насрочи дата за начало на съдебния процес.


ген. Стоян Тонев

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
BIB Bezplaten Informazionen B
27.05.2016 17:50:02
0
0
znashi kato se shete tova za nashi visshi voenni i nevoenni obvineni v razlishni pregreshenia iskam da razkasha she kato bjah po teshenieto na reka iskar i defile ot karlukovo nagore imashe mnogo VEZ VODNO EL.ZENTRALI
i se zapitah shtom na tasi sravnitelno malka reka ima tolkova mnogo VEZove
zashto ne napravjat desetki VEZove po reka dunav ot VIDIN do SILISTRA
tova e inshinerno tehnisheski vazmoshno shisto i dohodonosno prosto se pravjat golemi nakloni na vodata da varti turbinite i posle pak da se vliva v dunava .
kakto na mene mi davat i vsemat parite za da vartja turbinite .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки