Патриотите почетоха делото на Кирил и Методий


Патриотите почетоха делото на Кирил и Методий
В София членовете и симпатизантите на НФСБ почетоха с венци и цветя и създателя на кирилицата св. Климент Охридски
27 Май 2016, Петък


На 24 май – деня, в който цялата страна чества българската просвета и култура, родолюбците на „Национален фронт за спасение на България“ отдадоха почит

Автор: Десант

на делото на славянските първоучители Кирил и Методий.
В София десетки членове и симпатизанти на партията на СКАТ се включиха в тържествено шествие, водено от заместник-председателите на НФСБ Данчо Хаджиев и Борис Ячев. То премина по централните столични улици до Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.
Там родолюбците се присъединиха към хилядите столичани, събрали се да отбележат светлата дата пред паметника на светите братя, намиращ се пред библиотеката. От името на Националния фронт и телевизия СКАТ гвардейците от Националната гвардейска част поднесоха венци пред мемориала.

„Всички ние трябва да бъдем горди, че сме дали четмо и писмо на милиони хора по света и най-вече затова, че българският народ е носител на силен дух, който никога няма да помръкне. Държавата и властта трябва да вземат пример от княз Борис I, управлявал по времето на светите братя Кирил и Методий. Без просвета българската нация е обречена на гибел. Затова и подобряването на образованието е една от най-важните и основни цели за НФСБ и Патриотичния фронт в Народното събрание,“ заяви Данчо Хаджиев.
Патриотите отдадоха почит и на делото на създателя на кирилицата – св. Климент Охридски. Те положиха цветя и венци пред паметника на великия български просветител и духовник в градинката до парламента.

„Глаголицата и кирилицата са двете азбуки, които допринасят вече 13 века славянските писменост и култура да се развиват и да бъдат сред най-успешните в историята на Европа. В световните университети, където се изучава славянска филология, първата дисциплина, преподавана на студентите, е старобългарски език. Без него няма как да бъдат изучавани сравнителната и историческа граматика на славянските езици. Старобългарският е част от духа на нашата държава и нация и ние трябва да се гордеем с него“, подчерта народният представител и заместник-председател на НФСБ Борис Ячев.

Националният фронт отбеляза празника на славянската писменост и в Бургас. Общински съветници от родолюбивата партия, представители на „Средна европейска класа“, журналисти от телевизия СКАТ и вестник „Десант“, както и много съмишленици и симпатизанти на патриотите, поднесоха цветя и венци пред паметника на светите братя в Приморския парк.
„Днешният ден е уникален български празник без аналог по света, защото са малко народите, които могат да се похвалят със собствена азбука и писменост. Значението на 24 май трябва да се припомня постоянно, защото именно образованието е това, което е помогнало на нашия народ да оцелее през тъмните векове на османското робство“, заяви областният координатор за Бургас и общински съветник Ангел Божидаров.

Той допълни, че обществото трябва да тачи достойно и да цени високо своите културни и просветни дейци, защото те са неговите духовни водачи, които са призвани да се грижат за оцеляването на нашия език и за опазването на неговата чистота.
Светлата дата бе отбелязана от членове и съмишленици на НФСБ и в Сливен, Варна, Кърджали, Пловдив, както и в много други населени места.


Общинският съветник Ивайло Вагенщайн и журналистът от СКАТ Филип Филипов поднесоха венец от името на Националния фронт пред паметника на Кирил и Методий в Приморския парк в Бургас

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки