Все по-малко са влизащите незаконно у нас мигранти


27 Май 2016, Петък


Задържаните на българска територия нелегални мигранти са намалели с 30% в сравнение с миналата година, съобщи в сряда пред националното радио


вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.
„Залавяме неголеми групи от бежанци, които се опитват да преминат от наша територия в Сърбия и ги връщаме по домовете за бежанци, а тези, които нямат регистрация, преминават през цялата процедура по установяване на самоличност, разглеждане на молбите за получаване на статут, проверка, интервюиране и т.н.“, уточни тя.
Статистиката нагледно илюстрира това, което се вижда и с просто око – че наистина миграционният натиск по нашите граници драстично е намалял. При това – въпреки прекъсването на т.нар. „Балкански маршрут“, следствие на което много авторитетни западни аналитици очакваха бежанската вълна да се пренасочи за преминаване през нашата територия.

Несъмнено преди всичко чувствителното намаляване броя на нелегално влезлите в България е в резултат от издигането по настояване на Патриотичния фронт на гранична ограда. Предстои в близко време тя да бъде напълно завършена, което ще ни гарантира още по-добра защита.
Разбира се, министър Бъчварова си дава сметка, че това не бива да ни успокоява. Тя допълни още, че макар да няма преки рискове за страната ни, „българските служби следят ситуацията и имат готовност да променят организацията по охрана на границата“.

По повод размахването на пръст към Брюксел от турския президент Ердоган, че ако не паднат визовите ограничения за турските граждани, той ще залее Европа с имигранти, вътрешният ни министър коментира, че споразумението за реадмисия, сключено между София и Анкара, е извън условията на общата договореност с ЕС. И всъщност засега не е ясно дали заплахата от суспендирането на европейските документи се отнася и за двустранните споразумения.

„Съдейки по изключително конструктивния диалог, който сме имали в последно време с турската страна, надявам се това да не се случи“ – изрази надежда Бъчварова. Нейното мнение е, че новото правителство на Турция ще продължи политиката на предишния кабинет по отношение на бежанците, за което свидетелствал фактът, че министърът на вътрешните работи не е сменен и си остава същия и при Бинали Йълдъръм.

Това, разбира се, не дава никаква гаранция, че страната ни ще остане някакъв непристъпен оазис на спокойствието, докато съседите си скубят косите как да се справят с прииждащите чужденци. Но е безспорен факт, че у нас не се допусна да се стигне до батални сцени с щурмувания на гранични пунктове, както имаше такива ситуации покрай македонската, австрийската, словенската, унгарската и др. граници. Като изключим редовните сбивания помежду настанените в бежанските центрове и лагери имигранти, може да се каже, че драми няма.

Интересно защо обаче от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) упорито отказват да активират отново ежедневната сводка, представяща броя на настанените в бежанските центрове лица и свободните места в лагерите, която бе достъпна докъм ранната есен на миналата година.
Горе-долу по това време, когато данните просто изчезнаха от сайта на институцията, сведенията на ООН опровергаха обнародваната от нея статистика. Според световната организация например за периода април-юли 2015 г. България е приела малко над 15 000 мигранти, докато според ДАБ от януари до юни с.г. статут на бежанец у нас са поискали 7348 човека.
Каквато и да е истината, засега тенденцията е техният брой да намалява. И това е добра новина.


В категории: Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Jacalyn
09.08.2016 23:04:26
0
0
Whoa, whoa, get out the way with that good innofmatior. http://wmfbbsng.com [url=http://xitvrkec.com]xitvrkec[/url] [link=http://oqomezmy.com]oqomezmy[/link]
4
Bono
09.08.2016 13:49:44
0
0
That's a clever answer to a tricky <a href="http://rasqpnek.com">qusetion</a>
3
Ricky
08.08.2016 20:02:24
0
0
This "free sharing" of inamioftron seems too good to be true. Like communism. http://bizsvrp.com [url=http://zodqagu.com]zodqagu[/url] [link=http://udsatekorxp.com]udsatekorxp[/link]
2
Esther
08.08.2016 05:21:08
0
0
That's a smart way of <a href="http://xpfmhhkfxa.com">thnniikg</a> about it.
1
Sanne
08.08.2016 00:46:20
0
0
MihaelaImi aduce aminte de profesoara mea de romana. Nu pot spune cat de traumatizata eram, imi era frica sa scot un cuvant. Nu era doar cazul meu. Mai trist e ca, anul trecut, una dintre fostele colege mi-a zis ca profa de romana a scos oameni din noi. Aceasta invatatoare nu e singura care trataauizemza copiii, sunt convinsa ca majoritatea din generatie ei fac la fel. Ministerul Educatiei ar trebui sa faca cursuri pentru pofesori, invatatori, sa-i aduca la zi cu noile metode de predare si de abordare a copiilor.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки