КЗК с поредно разследване за картел между търговските вериги


КЗК с поредно разследване за  картел между търговските вериги
27 Май 2016, Петък




Автор: Десант

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва поредното си разследване за картел на големите търговски вериги в страната. Проверката на регулатора тече в момента едновременно в четирите най-големи дружества: „Кауфланд България", „Лидл България", „Билла България“ и "Метро кеш енд кери България".
КЗК се е самосезирала след докладна записка на Дарин Станков, ръководител на Дирекция „Антитръст и концентрации“ към комисията.

Подозрението на антимонополния орган е, че в съглашателство помежду си тези компании увреждат интересите на производителите. Един от начините за това е чрез налагането на собствени марки на веригите.
Германските големи магазини от години работят по този модел в Европа - те предлагат много стоки, поръчани на местен производител, но носещи търговската марка на въпросната верига. Тези продукти обикновено се предлагат на много по-ниска цена от всички останали в хипермаркета. „Изгодната“ цена пък идва от липсата на маркетингови разходи.

Според КЗК по този начин веригите се явяват нелоялни конкуренти на своите доставчици, които не са склонни да ползват техни марки.
„Наложена е практиката за нeзaĸoнocъoбpaзнo cъглacyвaнe мeждy вoдeщитe тъpгoвcĸи вepиги, цeлящo ocигypявaнe нa нaлaгaнeтo нa coбcтвeни мapĸи на пазара, пocpeдcтвoм фиĸcиpaнe нa ниски цeнoви нивa пo oтнoшeниe нa cтoĸи нa пpoизвoдитeл. Πpeĸoмepнoтo yвeличeниe нa дeлa нa cтoĸитe cъc coбcтвeнa мapĸa в acopтимeнтa нa тъpгoвcĸитe вepиги cъщo тaĸa мoжe дa пoвлияe пo нeгaтивeн нaчин нa дocтaвнитe цeни, тaĸa и нa цeнитe нa дpeбнo нa cтoĸитe c мapĸa нa пpoизвoдитeля”, се казва в докладната записка на регулатора.

Тъй като всяка верига поотделно трудно може да се определи като монополист, КЗК обосновава решението си за започване на проверка с това, че моделът на веригите "осигурява благоприятна среда за установяване на съгласуваност в поведението между конкуренти по отношение на цените“.
И тъй като много често едни и същи доставчици предлагат стоките си на няколко вериги едновременно, това „предоставя конкретна възможност също и за умишлена координация за ценообразуването“.

Преди настоящата проверка на КЗК имаше други две, които обаче не завършиха с кой знае какви успехи. През 2009 г. Комисията започна производство за картел и прилагане на антиконкурентни практики в ущърб на доставчици срещу „Метро,“ „Билла", „Кауфланд", и вече фалиралата "Пикадили".
Проверките се проточиха чак до началото на февруари 2011 г., когато КЗК излезе с определение за евентуален картел между компаниите. Според антимонополистите компаниите са координирали търговските и маркетинг политиките си спрямо свои доставчици, което е нарушение на законодателството.

Така веригите тогава имаха две възможности - или да признаят, че са допускали нарушения и да предложат коригиращи мерки, или да поискат разследването да продължи по същество и да доказват, че не са виновни. Те, разбира се, избраха второто, след което разследването се проточи отново, за да завърши тихомълком без резултат в края на 2011 г.
Две години по-късно КЗК пак заплаши хипермаркетите с нова проверка заради събирането на допълнителни такси на българските доставчици като „свеж сервиз", „торбички", „календар", та дори и такса „рожден ден".

В крайна сметка в началото на 2014 г. разследването беше прекратено с компромис, като антитръстовото ведомство обяви, че ще следи за изпълнението на плана на магазините да „омекотят" условията към доставчиците си.
Това обаче не се случи и се наложи Народното събрание да приеме през април 2015 г. промени в Закона за защита на конкуренцията, в който се въведе понятието „значителна пазарна сила”.
Бяха наложени и т. нар. „типови договори“, които да регулират справедливо взаимоотношенията между веригите и доставчиците.

Настоящата проверка за картел вероятно ще продължи доста време, защото подобни разследвания обичайно отнемат на КЗК около една година. До седмици се очаква обаче Народното събрание да смени целият състав на КЗК, защото мнозинството от нейните членове, включително председателят Петко Николов, са с изтекли мандати. Така че ще се наложи новите комисари тепърва да се запознават с казуса за собствените марки на хипермаркетите и да преценят евентуално има ли картел в търговските вериги, или не.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки