Правителството одобри проект на нов Закон за концесиите


27 Май 2016, Петък


На редовното си седмично заседание правителството одобри проект на нов Закон за концесиите. Той урежда основните принципи и правила, свързани с подготовката,

Автор: Десант

провеждането и приключването на процедурите, изпълнението и контрола по концесионните договори, както и необходимите действия по планирането им. Законопроектът предвижда отменяне на действащите Закон за концесиите и Закон за публично-частно партньорство и изменя нормативните актове, съдържащи разпоредби, свързани с концесии.
Този проект вече бе коментиран от някои политици в аванс, буквално още нероден, заради изтеклата информация, че с него ще се разреши даването на концесии за срок от 100 години. Имаше прогнози, че ще се изчака с търга за отдаването на Летище София на концесия, за да може да се приложи точно този удължен срок, но те не се оправдаха.

Авторите на новия законопроект държат да се знае, че с него се въвеждат изискванията на Директива 2014/23/ЕС за възлагане на договори за концесия, при отчитане на спецификата на националното законодателство и на традиционните за него решения относно концесиите, публично-частното партньорство, управлението на разпореждането с държавната и общинската собственост, практиката и досегашния опит в областта на концесиите. Което при цялото многословие на формулировката надали ще бъде възприето като универсална индулгенция за евентуалните недъзи на новия закон за концесиите.

В него всъщност наистина присъства възможността за концесии със срок, по-дълъг от един човешки живот, но при известни ограничения и „застраховки”. При възлагане на строителство или извършване на услуги, за които предварителният анализ сочи, че може да бъдат дадени на концесия за 50 години или по-дълъг период от време, процедурите ще трябва да бъдат одобрени от Народното събрание.
Това изискване ще важи, независимо дали концесиите за толкова дълго време се обявяват от министерства, от агенции или от общините.
Отделно, при общинските концесии за строителство или услуги, ако са за повече от 25 години, ще трябва одобрението на 2/3 от общинския съвет.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки