Може ли родител да продаде имот, без децата му да са уведомени


26 Май 2016, Четвъртък


Живея от 15 години в чужбина. Преди година-две на майка ми откриха тежко, нелечимо заболяване. Тъй като нямаше как да напусна работа, наех в България жена,


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

която да се грижи срещу заплащане за нея. След смъртта на майка ми обаче установих, че тя е приписала апартамента, дял от който имаме аз и брат ми, на жената, която я е гледала. Нямам спомен майка ми да е искала от мен да подписвам, че съм съгласен и недоумявам как е станало това. Тъй като предстои тази година да се върна в България, въпросът ми към вас е, какви документи трябва да приготвя, към кои институции следва да се обърна?
Михаил Жеков,
Чикаго

Ако наследодателят има, както е във вашия случай, само две деца, те ще наследят по ½ от оставеното наследство. От него следва да се извадят направените евентуално дарения, завещания, покупко-продажби и др. 
Взима се предвид само наличното към момента на смъртта имущество. В наследството влизат не само недвижимите имоти, а и всички движими вещи - МПС, пари и др. В наследството влизат и задълженията на наследодателя – примерно по взети заеми и др., за възстановяване на запазената си част. При две деца запазената част на всяко е по 1/3 или общо за двете – 2/3.

 Тези части се определят от цялото имущество - събират се всички имоти, движими вещи, пари, от това наследство се приспадат евентуалните задължения на наследодателя, ако има такива. Тоест, наследодателят може да се разпорежда със своето имущество както намери за добре, но това се отнася за извършване на покупко-продажба или прехвърляне на имот срещу издръжка и гледане. Когато става дума за дарения и завещания, то частта от имуществото, с която наследодателят може да се разпорежда, е само 1/3. 
Ако той се е разпоредил чрез дарения или завещания с повече от 1/3 от имуществото си, то е възможно наследник със запазена част да поиска намаляване на дарението или завещанието до размера на запазената си част.          

Съгласно чл. 28 от Закона за наследството (ЗН) "Когато наследодателят остави низходящи, родители или съпруг, той не може със завещателни разпореждания или чрез дарение да накърнява онова, което съставлява тяхна запазена част от наследството". Целта на закона е да се защитят определена категория наследници, които реално са най-близките на наследодателя.
Частта, вън от запазената част, представлява разполагаемата част от наследството, с която наследодателят може да се разпорежда.
Ако наследодателят обаче е прехвърлил свои имоти чрез покупко-продажба или договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане (както е вероятно във вашия случай), то тези разпореждания не могат да се атакуват от неговите деца, съпруг, родители.

Казано по друг начин, за запазена и за разполагаема част може да говорим единствено когато наследодателят е направил приживе дарения или завещания. Само тези форми на разпореждане с имуществото могат да бъдат обект на оспорване.
Наследодателят може да продаде цялото си имущество на непознати хора без неговите деца да могат да имат претенции и да искат своите запазени части. Единствената възможност да се оспорват подобни сделки е, ако се докаже, че са симулативни или прикрити (тоест, че покупко-продажбата не е реална, защото например липсва плащане на цена, и поради този факт представлява прикрито дарение).

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки