Как народната медицина може да помогне при Паркинсон


26 Май 2016, Четвъртък


Някои билки са много полезни при това заболяване


Засегнатите от болестта Паркинсон, както и от други поражения на нервната система, развиват т.нар. Паркинсонова походка, която се среща и при страдащи от проблеми с кръвоносните съдове на главния мозък и загуба на чувствителност в краката, съпътствана с нарушаване координацията на движенията.
Тя се характеризира с малки провлачени стъпки, забавено или напълно липсващо движение, като пациентите трудно тръгват и трудно спират след това. Възможно е да се наблюдава епизодично и феноменът „замръзване на походката", което продължава по-малко от минута и се изразява в спиране на вървежа, като болните имат чувството, че краката им са залепени за земята.

Консервативната терапия на Паркинсон изисква храната на страдащите от това заболяване да е богата на витамини от групата В и Е и да е наситена на мастни киселини Омега-3, които се съдържат във всички видове риби, зърнени храни, черния дроб и лененото масло. Не бива да се забравя и пребиваването сред природата и лечебната гимнастика.
Съществуват и различни рецепти, които народната медицина предлага за справяне с последствиета от болестта.
За да се поддържат в добро „работещо“ състояние кръвоносните съдове на главния мозък, вместо приемането на аспирини и други лекарства, може да се прибегне до фитотерапията. Някои лечебни растения ефективно възпрепятстват тромбообразуването.

Към тях се отнася гинко билоба и азиатската центела, известна още и като готу кола – далечен родственик на целината и магданоза.
Лечебните свойства на гинкото са известни отдавна и ние неведнъж сме ги описвали в „Десант“. Наричат го „сребриста кайсия“. Екстрактът от неговите листа подобрява кръвообращението и микроциркулацията в различни органи, преди всичко в мозъка, а също и предотвратява чупливостта на капилярите. От листата му са изработени множество препарати, продавани като хранителни добавки.
В домашни условия от тях може да се приготви настойка, като 1 с.л. от билката се залее с 300 мл вряла вода, след което течността се прецежда и се пие по ½ чаша 3 пъти на ден след хранене.

Готу колата пък подобрява венозния отток, артериалния кръвоток и стимулира работата на главния мозък. А клинавичето възпрепятства образуването на тромби и проявява съдоразширяващо действие.
Кората на корените на червения трън също разширява кръвоносните съдове, но трябва да се събира в периода на сокодвижение, т.е. през април-ма й. За приготвяне на отвара от нея 1 с.л. изсушена и смляна кора се запарва за 20 минути в 400 мл гореща вода. След това се филтрира и количеството се изпива в продължение на едно денонощие на няколко приема преди ядене.

Уникални лечебни свойства притежава и елдата – тя предотвратява отлагането на плаки по стените на кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението в капилярите и оказва съдоразширяващо действие. В случая обаче не става въпрос за зърната или брашното от нея, а за зелените части на растението и цъфтящите върхове на стъблата му. Те са най-ефективни за защита на капилярите и понижаване на кръвното налягане. Приготвянето на лекарство от тях е много просто – цветовете се варят като чай, който се пие в неограничени количества.

От образуване на тромби може да ни предпазят и подправките карамфил и канела, които също имат съдоразширяващо действие. Същите качества притежава и чесънът, но плюс това той проявява способността да разруши образувалите се тромби и да изведе от организма токсините при отравяния например с кадмий и алуминий.
От него се правят настойки, а може да се яде и в свеж вид. Трябва да се има предвид обаче, че изяждането на една скилидка с нищо няма да допринесе за лечебния ефект. Той ще се прояви едва шест месеца след редовната употреба на чесън.
Съгласно съветите на народната медицина, на ден трябва да се консумират по 3-4 скилидки.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки