Центелата – храна за мозъка


26 Май 2016, Четвъртък


Азиатското растение е наричано още „трева на паметта“


Наричат азиатската центела (известна и като готу кола) „храна за мозъка“ или още „трева на паметта“. В аюрведическата медицина растението е широко използвано за стимулиране на мозъчните клетки, за подобряване на мозъчното кръвообращение и за снабдяването с кислород на този най-важен орган в човешкото тяло.
В резултат от прилагането на препарати, създадени на негова основа, мозъчните клетки се възстановяват и се подобрява паметта и функцията на нервната система. Билката действа успокояващо при тревога и стрес и подобрява съня. Тя е още прекрасно антиоксидантно, хепапротекторно, противовъзпалително, обезболяващо, слабително и диуретично фитосредство.

Азиатската центела (готу кола) влияе положително върху умствената дейност, особено в по-късна възраст, повишава способността към обучение, засилва остротата на мисленето и процеса на запомняне. Растението притежава способността да възстановява енергийните запаси на организма, подобрява самочувствието, намалява уморяемостта, укрепва имунната система, удължава продължителността на живота, като забавя процесите на стареене.
Препоръчва се и при епилепсия, нервни разстройства, атеросклероза, климакс и по време на следоперационно възстановяване.

Правени са изследвания, които доказват ефективността на препаратите от това растение при нарушения на маточното кръвообращение, дисплазия на маточната шийка и затлъстяване. Препоръчват се и при късогледство и глаукома.
Билката съдържа и известно количество етерично масло и флавоноиди, които оказват тонизиращ ефект върху вените и затова е полезна при различни прояви на венозна недостатъчност – чупливи капиляри, тежест в краката хемороиди и пр.
Екстрактът от нея намалява отоците благодарение на леките си диуретични свойства, нормализира водно-солевия баланс и обмяната на мазнините, възстановява оптималното функциониране на вените и като цяло въздейства благотворно върху кръвоносната система.

Приемана вътрешно, центелата оказва прекрасно влияние върху венозно-лимфатичната недостатъчност и забавено зарастване на рани, като в същото време ускорява и калцирането на язви на стомаха и дванадесетопръстника.
Външно препаратите от нея се използват като ефективно допълнително средство в лечението на трофични язви, рани (дори такива след хирургични операции), както и на леки изгаряния (включително слънчеви).
Научни изследвания разкриват мощните заздравяващи раните свойства на готу колата, при това без да се образуват ръбчета.

Сапонозидите в растението стимулират синтеза на колагена, като така укрепват съединителните тъкани. Фитопрепаратите от него стимулират процеса на епителизация и регенерират клетките на кожата.  
Билката се явява мощно кръвопочистващо средство със специфично действие при хронични кожни заболявания, трудно поддаващи се на лечение – проказа, екзема, псориазис, сифилис.
В Югоизточна Азия я използват за тонизиране, а също и при бронхити, бронхиална астма и туберкулоза. В Индия тя се използва при епилепсия, в Китай – при разстройства. Включена е в Британската и Европейската фармакопея.

Екстрактът от азиатска центела се влага в козметичната продукция с цел повишаване тургура на кожата и профилактика на преждевременното стареене. Благодарение на подобрената микроциркулация на кръвта кожата става гладка и еластична.
Много рядко препаратите от растението може да предизвикат алергична реакция. По принцип, ако се спазват препоръчителните дози, те не водят до никакви нежелани странични ефекти. Все пак е добре да се посъветвате със специалист, преди да започнете да ги приемате и прилагате.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки