Изрязани с ножичка профилни скици представят „геометрията на душата“


Изрязани с ножичка профилни скици представят „геометрията на душата“
Докато изрязва чернобелите хартиени профили, Евгени Стоянов прави фонологичен анализ на моделите си
24 Май 2016, Вторник


Три десетилетия търновецът Евгени Стоянов създава уникални портрети с помощта на черна фотографска хартия

Автор: Здравка Маслянкова Снимки: Авторът и личен архив

Душата има геометрия и тя е изписана на човешкото лице. В това е убеден великотърновецът Евгени Стоянов, познат на мнозина българи като Евгени Ножичката или Евгени Шоу.
63-годишният мъж от три десетилетия изрязва с ножичка за маникюр уникално точни профили на различни хора. Прави го на момента, без преди това да скицира своя модел, като използва за целта специална черна фотографска хартия, подлепена с бял лист.

„С това изкуство си изкарвам хляба по морските ни курорти, но си мечтая да го правя на старопрестолния Царевец, където да поставям моите изрязани профили на паспартута с логото на историческата крепост и така да я рекламирам", споделя самобитният творец.
Евгени Ножичката е направил хиляди профили на известни и обикновени хора. Негови черно-бели хартиени портрети имат Христо Стоичков, Гиньо Ганев, президентът Петър Стоянов и други известни личности.
Авторът им твърди, че в България само той прави такива профилни скици. Научил се навремето по Черноморието. Разказва, че неговият учител заимствал това своеобразно изкуство от един китаец.

„Не е нужно хората да стоят като препарирани, за да ми позират. Вместо „да гълтат бастуна", ние си водим свободни разговори", описва сръчният майстор на изрязването какво се случва за три до пет минути, докато „извайва“ с ножичката хартиените профили, в които пресъздава геометрията на душата на моделите си. Обикновено портретите са големи около десетина сантиметра.
Според Евгени Стоянов, лицето е разделено на три части. Първата е от брадичката до носа и това е нашата физическа част. Втората, духовната, е от носа до веждите, а третата, най-високата, е божествената част.

Търновецът е майстор на фонологичния анализ на човешкото лице, който винаги прави на моделите си. Казва, че на тази наука всъщност се е учил сам и твърди, че лицето е съвършената геометрия, а всичко, което е вътре в човека, задължително е изписано върху него.
„Няма лоши хора. Има хора, поставени в лоши ситуации и търсейки изход, понякога изглеждат като лоши, но не трябва да абсолютизираме. Добротата е навсякъде, трябва само да имаме очи да я видим. Понякога е невидима, но се усеща и това чувство е много хубаво" – коментира изобретателят на фонологичния анализ.

И пояснява още: „Носът на човек е символ на ума, а различните носове носят различен тип енергия. Чипият издава любопитство, правият е като правите мисли, а духовните учители, гениите и пророците имат характерна чупка на носа си, понеже притежават голямо вътрешно напрежение”.
В казармата се запалил по рисуване на карикатури и шаржове, а след войниклъка започнал и сериозно да изучава тайните на това изкуство. „Душата ми е усмихната. Няма как да си окован от тъгата и меланхолията и да правиш весели неща. Винаги се опитвам да намеря нещо позитивно, дори в тъжното ни ежедневие. Разтърсете се, огледайте се – навсякъде има по нещо хубаво“, казва творецът.

Евгени Стоянов е артист по душа. Той всъщност е професионален музикант. Завършил е специалността „Цигулка“ в Националното музикално училище в Русе. Седем години е работил във великотърновския театър. Представял е изкуството си в много барове и вариетета в чужбина. Сам прави и детски спектакли.
„Човек трябва да се стреми към детското светоусещане“ – категоричен е Евгени Стоянов и съветва всички: „Хора, общувайте с децата си. Те са пълноводен водопад от емоции". Иска му се хората в днешния материален свят да общуват по-често очи в очи, да се изслушват, да са толерантни и да се обърнат към духовното, което може да ни избави от злобата и егоизма.

Покрай оригиналното изкуство, което създава, Ножичката се изкушава и от скулптура, графика и живопис. Очевидно просто не може да побере уникалния си талант в едно направление.
В последните няколко години работи върху свой апликационен стил, за който казва, че наподобява 3D измерението, понеже пречупва светлината по различен начин. В него той рисува само „светлите" хора и герои като Орфей. С тази техника творецът е направил и много икони, които светят на слънцето или на неоново осветление.


Любим персонаж на твореца от „светлите“ хора е Петър Дънов Светлина и много геометрия има в картините на великотърновеца

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки